Sprijinul acordat Italiei de catre Comisia Europeana va creste presiunea asupra Guvernul de la Londra sa intensifice presiunea impotriva strainilor care comit infractiuni in regat, informeaza editia electronica a publicatiei The Daily Mail.

Ajutorul acordat englezilor ar putea fi similar cu cel acordat Italiei, care a adoptat masuri ferme cu privire la infractorii straini. Guvernul de la Roma a adoptat un decret potrivit caruia un judecator poate aproba si semna un ordin de expulzare a unui imigrant considerat o amenintare la siguranta publica in lipsa unui proces.

Inainte de adoptarea acestei masuri, cetatenii comunitari puteau fi expulzati in tarile lor de origine doar daca reprezentau o amenintare la adresa statului.

Comisia Europeana a anuntat ca Guvernul italian condus de Romano Prodi nu incalca nici un drept prin decizia de a expulza o persoana suspectata ca reprezinta "o amenintare pentru siguranta publica". Oficialii de la Bruxelles au avertizat doar impotriva unor discriminari pe criterii de nationalitate sau grup etnic, noteaza publicatia britanica.

Sprijinul acordat Italiei de catre Comisia Europeana va duce la intensificarea presiunilor asupra ministrului britanic al Imigratiei, Liam Byrne, criticat pentru incapacitatea sa de a-si respecta promisiunea de a adopta legi care sa permita "deportarea in mod automat" a cetatenilor straini care comit infractiuni majore.

Ministerul britanic de Interne a anuntat, luni, ca studiaza legea italiana si raspunsul UE la noua masura.

Un purtator de cuvant de la Home Office a anuntat ca, pana in aprilie, peste 300 de cetateni comunitari au fost expulzati din Marea Britanie in decurs de un an.

Autoritatile de la Londra studiaza in prezent varianta expulzarii celor condamnati la peste doi ani de inchisoare, oficialii luand in considerare gravitatea delictului, perioada sederii in Marea Britanie si probabilitatea ca persoana sa recidiveze.