Aflat in vizita in Norvegia, Traian Basescu, presedintele tuturor romanilor, nu a putut sa nu observe ca pe strazile capitalei nordice, ba chiar in fata hotelului unde a fost cazat, erau imigranti romani care isi castigau existenta cantand la acordeon.

Ce mesaj transmite apoi Basescu, joi, in conferinta de presa de dupa intoarcerea din vizita oficiala in aceasta tara? Atentie la acordeoane ca de aici si pana la lucruri mai grave nu mai e mult!

“L-am atentionat pe ambasador ca am vazut cativa romani cu acordeoane. De la acordeoane evolutiile pot fi neplacute si pentru noi si pentru norvegieni. Il voi atentiona si pe premier asupra acestui aspect", a spus presedintele Traian Basescu, citat de Realitatea TV. Ba mai mult, presedintele a spus ca “nu doreste ca declaratiile sale sa fie interpretate”.

Este vineri, este sfarsit de saptamana si asta ar trebui sa fie de ajuns ca sa ne simtim bine, dar la auzul acestor declaratii oficiale pur romanesti, absolut imediat am simtit un gol in stomac si nu cred ca era din cauza foamei. Cred ca nu l-am ascultat pe presedinte si am interpretat.

Oricat as incerca sa nu intru in discutia cu “era tigan, ba nu” nu am incotro. Din imagini parea ca ar fi vorba de tigani, dar la modul cel mai sincer nu mi se pare relevant. Ca era tigan, roman, ungur, armean, atata vreme cat ai cetatenie romana nu vad unde este problema. Esti roman si canti pe strazile unui oras strain in speranta ca, venind in tara ta, vei trai mai bine.

Lasand la o parte declaratiile caraghioase si chiar predictibile ale unuia dintre acordeonistii intervievati de genul ca: “de aia jafuim si se fac crime, ca pe vremea lui Iliescu ne dadeau case si servicii” sau “vreau sa castig 80.000 de euro sa vin in tara si sa-mi fac o vila” (reproduceri din amintire) as reveni la mesajul presedintelui.

Cum e posibil ca in calitatea de presedinte al unei tari, sa fii in vizita intr-o alta tara si tu sa arati cu degetul la cetatenii romanii de acolo, spunand atentie la romani? Nici nu stiu daca mai are rost sa te intrebi sau doar sa constati. Vad ca in ultima vreme se poarta sa ramai consternat vazand unele comentarii ale oficialilor romani.

Nu are cum sa-ti pice bine chestia cu “castig 80.000 de euro si imi iau o vila in tara”, cand poate tu te spetesti fara sa ai vreodata sansa sa-ti iei o amarata de garsoniera. Dar unde este crima? E o crima a cersi? A canta la acordeon? A-ti lua mai repede o casa in Romania prin cersit decat prin munca?

La urma urmei si eu sunt poate tot un acordeonist. Vad ceva, ma deranjeaza sau imi place ceva si incerc sa cant, intr-un alt mod si poate cu mult mai putin succes.

Sunt un acordeonist de Romania, dar, sincer domnule presedinte, nu ma aratati cu degetul. Recunosc singur si incerc din rasputeri sa duc o viata normala. Nu vreau sa fiu inteles gresit si de aceea va rog domnule Basescu sa nu interpretati aceste declaratii. Poate dumneavoastra reusiti.