Casa ecologica reprezinta un concept nou si in Europa. Chiar daca in Romania exista de secole case din lemn sau chirpici, pina la atingerea standardelor pe care le presupune o casa ecologica mai este mult. Aceasta este o casa in primul rind inteligenta, potrivit arhitectului Dorin Stefan, vicepresedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania.

„Casa ecologica este un concept destul de nou si in Europa, este cu 20-30% mai scumpa decit una traditionala, dar acest lucru se recupereaza in timp“, mai spune acesta.

O constructie ecologica, la fel ca una pasiva, se caracterizeaza prin faptul ca nu elimina noxe, asa cum se intimpla in cazul unei constructii clasice. Noxele sint generate de procesele de incalzire sau alte astfel de operatiuni generatoare de poluare. „Casele ecologice se confunda de la un punct cu cele pasive, conceptele fiind oarecum asemanatoare.

O casa pasiva isi conserva foarte bine energia, avind un transfer termic extrem de mic cu mediul inconjurator, in vreme ce o casa ecologica este prietenoasa si neintruziva cu natura“, spune arhitectul Cristian Cocioba, director executiv BICAU (Banca de Informatii in Constructii, Arhitectura si Urbanism).

Costurile la intretinere se reduc doar in cazul in care casa ecologica e si pasiva, adica nu elimina deloc noxe. In acest caz, intretinerea, comparativ cu o casa traditionala, poate scadea de la 450 de euro lunar, in cazul unei case obisnuite incalzite cu gaze, la 100 de euro anual, in cazul unei case pasive.

O alta caracteristica a casei ecologice este ridicarea ei cu materiale ecologice si reciclabile. „La modul absolut, o casa ecologica este construita din materiale precum pamintul presat, de exemplu, sau din materiale care sint reciclabile si care nu au fost obtinute prin procedee sau procese ce au influentat negativ mediul inconjurator“, mai spune Cocioba.

Arhitectul afirma ca o casa din lemn, contrar aparentelor, nu este neaparat o casa ecologica.

integral in Cotidianul