Firmele romanesti din categoria celor mici si mijlocii, institutiile publice si organismele nonguvernamentale vor beneficia de 98,5 milioane de euro fonduri nerambursabile pentru finantarea proiectelor din domenii ca protectia mediului si protejarea patrimoniului Cultural.

Finantarea este acordata in cadrul Programului de Cooperare Norvegian si al Mecanismului Financiar „Spatiul Economic European“ (SEE), lansate de curand in tara noastra. Este pentru prima data cand guvernul norvegian ofera fonduri Romaniei. Data limita pentru depunerea proiectelor este 30 aprilie 2009.

Suma minima care poate fi accesata este de 25.000 de euro, iar cea maxima poate ajunge pana la 5 milioane de euro.

„Ghidurile solicitantului vor fi lansate in urmatoarele 3-4 saptamani“ a declarat Razvan Cotovelea, director general al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).Prioritatile acestor programe de finantare sunt proiectele care vor contribui la protectia mediului, cresterea eficientei energetice, dezvoltarea surselor de energie alternative, Norvegia fiind lider mondial in ceea ce priveste producerea si utilizarea energiei alternative.

Astfel, IMM-urile pot depune proiecte pentru dezvoltarea si implementarea de tehnologii pentru reducerea emisiilor poluante si monitorizarea acestora, pentru managementul deseurilor si al substantelor periculoase. Pentru ultimele activitati sunt eligibile si autoritatile locale care pot aplica pentru dezvoltarea transportului in comun ecologic.

Cercetarea si dezvoltarea, implementarea de solutii IT sunt alte activitati care pot fi finantate din aceste fonduri.

integral in Gandul