Consiliul de Supraveghere al Meta, compania fondată și condusă de Mark Zuckerberg, a decis că o înregistrare video de pe Facebook care sugerează că președintele american Joe Biden este un pedofil nu contravine regulilor platformei social media privind conținutul generat de A.I., relatează The Guardian.

Mark Zuckerberg pe FacebookFoto: Rokas Tenys, Dreamstime.com

Acest consiliu, care este finanțat de Meta dar funcționează independent de conducerea companiei, a admis în octombrie anul trecut o plângere a unui utilizator care a reclamat o înregistrare video modificată cu președintele Biden.

Însă membrii consiliului au decis acum că Meta a avut dreptate să nu elimine înregistrarea video de 7 secunde de pe Facebook, regulile platformei interzicând publicarea de înregistrări manipulate doar dacă au fost produse cu ajutorul A.I. (inteligența artificială) sau dacă par să arate că persoanele din ele au afirmat lucruri pe care în realitate nu le-au spus niciodată.

Însă Consiliul de Supraveghere a criticat în decizia sa politicile Meta privind „media manipulată” în contextul unor îngrijorări tot mai mari legate de folosirea A.I. pentru a influența rezultatul alegerilor prezidențiale ce vor avea loc în luna noiembrie a acestui an.

Decizia notează că politicile Meta „nu au o justificare convingătoare, sunt incoerente și derutante pentru utilizatori, eșuând totodată în a specifica clar tocmai prejudiciile pe care sunt menite să le împiedice”. Consiliul de Supraveghere a recomandat companiei să aplice etichete conținutului audio sau video pentru a ilustra că acesta a fost manipulat, indiferent dacă acest lucru a fost făcut sau nu cu ajutorul A.I.

În timpul revizuirii acestei reclamații Meta a informat Consiliul de Supraveghere că intenționează să își actualizeze politicile pentru „a răspunde evoluției noii inteligențe artificiale tot mai realiste”.

Compania fondată de Mark Zuckerberg a creat acest consiliu în 2020, cu câteva luni înaintea alegerilor prezidențiale ce au avut loc în Statele Unite în anul respectiv, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de manipularea alegătorilor și diseminarea conținutului extremist.

Consiliul are puterea de a întoarce deciziile privind moderarea de conținut luate de Zuckerberg la Meta, companie care deține și platforma Instagram și aplicația de mesagerie WhatsApp.