Noua comisie de supervizare a conținutului anunțată de Facebook va include un fost prim-ministru, un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, experți în drept constituțional și activiști pentru respectarea drepturilor omului printre primii săi 20 de membri, relatează Reuters.

Mark Zuckerberg, in Congresul SUAFoto: Captura YouTube

Comisia independentă, pe care unii au denumit-o „Curtea Supremă” a Facebook, va putea întoarce deciziile co-fondatorului și CEO-ului companiei, Mark Zuckerberg cu privire la tipul de conținut care ar trebui permis pe Facebook și Instagram.

Facebook s-a confruntat adesea cu critici privind moderarea conținutului, de la înlăturarea unei fotografii faimoase din perioada Războiului din Vietnam cu o fetiță dezbrăcată fugind din calea unui atac cu napalm la eșecul în a combate discursul extremist postat pe platformă.

Consiliul de supraveghere se va axa pe o parte din conținutul postat, urmând să decidă asupra unor provocări legate de combaterea hărțuirii, siguranța utilizatorilor și postările extremiste.

Facebook a anunțat că membrii comisiei au trăit în 27 de țări și vorbesc 29 de limbi, deși un sfert din aceștia și doi dintre cei patru co-președinți sunt din Statele Unite, unde compania își are sediul.

Unul dintre cei patru co-președinți care i-au ales pe membrii consiliului împreună cu Facebook este fostul premier danez Helle Thorning-Schmidt. Din comisie mai fac parte András Sajó - fost judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Julie Owono - directorul executiv al Internet Sans Frontières, Tawakkol Karman - laureat al Premiului Nobel pentru Pace sau Alan Rusbridger - fost editor-șef la The Guardian.

Nick Clegg, directorul pentru afaceri globale al Facebook, a declarat că deși componența consiliului este importantă, aceasta va trebui să își câștige credibilitatea în timp.