Senatorul republican Mitt Romney l-a atacat dur pe președintele Donald Trump din cauza ultimelor sale tentative de a submina rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, transmite Business Insider

Mitt RomneyFoto: Flickr/ Gage Skidmore

„Nereușind să formuleze un caz măcar plauzibil în fața vreunei instanțe despre fraudarea răspândită a alegerilor sau o conspirație, președintele a recurs acum la presiune fățișă asupra oficialilor locali și statali pentru a submina voința poporului american și răsturna rezultatul alegerilor”, a afirmat Romney într-un comunicat postat pe Twitter.

Echipa de campanie a lui Trump a afirmat fără dovezi că alegerile au fost fraudate și a intentat procese în mai multe state.

În ultimele zile echipa de campanie a lui Trump pare să-și fi schimbat strategia, încercând să oprească certificarea rezultatului alegerilor la nivel de comitate individuale, nu la nivel federal.

Comentariile lui Romney vin după ce joi New York Times a relatat că Trump a invitat la Casa Albă congresmeni republicani din Michigan, un stat disputat în care Biden este proiectat câștigător, într-o mutare neobișnuită de a implica legiuitorii locali în procesul electoral.

The Times a relatat de asemenea că Trump speră să îi convingă pe oficialii republicani din statele cheie disputate să blocheze certificarea rezultatelor alegerilor în favoarea lui Biden.

Potrivit unor informații, președintele și aliații săi încearcă să convingă legislativele locale să numească electori pro-Trump și să ignore votul popular deși această strategie are șanse foarte mici de reușită.

Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump care a fost numit în fruntea echipei de avocați a campaniei Trump care contestă rezultatele alegerilor, i-a cerut unui judecător federal să ignore rezultatul alegerilor din Pennsylvania și să-l declare pe Trump câștigător în statul respectiv.

Biden a câștigat alegerile din Pennsylvania cu peste 80.000 de voturi.

„Este greu de imaginat o acțiune mai gravă și nedemocratică din partea unui președinte american în exercițiu”, a mai afirmat Mitt Romney în comunicatul său.

Romney, un senator din Utah și candidatul pentru prezidențiale al Partidului Republican în 2012, este unul din puținii republicani care au recunoscut public victoria lui Joe Biden la alegerile din 3 noiembre.

Acesta i-a îndemnat pe americani să îl susțină pe președintele ales Joe Biden, chiar dacă Trump refuză să își recunoască înfrângerea sau să permită echipei de tranziție a lui Biden acces la informări privind securitatea națională sau pandemia de COVID-19.

Joi, Biden l-a atacat la rândul său pe președintele republican, folosind cel mai dur limbaj de până acum.

Acesta a declarat în cadrul unei conferințe de presă că americanii „sunt martorii unei iresponsabilități incredibile, mesaje incredibil de dăunătoare fiind trimise restului lumii despre cum funcționează democrația”.

Citește și: