Politicianul republican Donald Trump a fost ales al 45-lea presedinte al Statelor Unite, intr-un rezultat surpriza dupa o campanie exploziva, antiinstitutionala, marcata de accente populiste si contra sistemului politic care a generat clivaje sociale puternice, comenteaza ziarul The New York Times, potrivit Mediafax.

Trump a castigat alegerileFoto: CNN

"Rezultatul surprinzator, care sfideaza sondajele ce aratau un avans modest dar persistent al lui Hillary Clinton, risca sa genereze convulsii atat in Statele Unite, cat si la nivel international, unde scepticii priveau cu ingrijorare declaratiile lui Donald Trump receptate bine de alegatorii dezamagiti", subliniaza NYT.

"Victoria lui Donald Trump, in varsta de 70 de ani, un magnat imobiliar devenit star de televiziune, reprezinta o respingere puternica a fortelor sistemului politic clasic mobilizate impotriva lui, de la mediile de afaceri la membrii Administratiei de la Washington; de asemenea, este vorba de o respingere a consensului actualelor forte politice in toate domeniile, de la comert international la imigratie", explica publicatia.

"Rezultatul este o respingere, nu doar a lui Hillary Clinton, ci si a presedintelui Barack Obama, a carui mostenire politica este brusc pusa in pericol. Si este o demonstratie determinanta de putere din partea unei coalitii, in general ignorata, a alegatorilor din categoria mijlocie si a angajatilor, care au simtit ca idealul american risca sa le fie luat de zecile de ani de politici proglobalizare si multiculturalism", argumenteaza publicatia citata.

In acelasi timp, "zecile de combinatii de afaceri ale domnului Trump - multe in strainatate - il vor urmari in Biroul Oval, ridicand semne de intrebare privind potentiale situatii de conflict de interese.

Refuzul sau de a publica rapoartele fiscale si recunoasterea faptului ca nu a platit impozite la nivel federal ani intregi lasa poporului american lacune considerabile in intelegerea tranzactiilor financiare", explica NYT, concluzionand ca Donald Trump "va reconfigura in totalitate tonul, standardele si asteptarile din partea Presedintiei SUA".