Dmitri Medvedev a iesit de mult din centrul atentiei generale, motiv pentru care anturajul lui incearca sa creeze o falsa agitatie. Printre altele, scrie cotidianul RBK Daily, informatia legata de perspectivele lui ca vicepresedinte, in loc de anuntata postura de premier, a dat de inteles ca echipa actualului sef al statului este oarecum debusolata si nu foarte convinsa ca functia de prim-ministru ii va revenit, totusi, lui Medvedev.

Reamintim ca in Rusia vor avea loc alegeri prezidentiale la 4 martie, iar actualul premier, Vladimir Putin, e cotat cu mari sanse sa castige functia de presedinte inca din primul tur.

In 2007 s-a tot zvonit ca Putin l-ar fi rugat pe Serghei Ivanov, fost ministru al Apararii, sa nu candideze la presedintie, acordand aceasta sansa altui pretendent, Medvedev. Este posibil ca, dupa alegeri, povestea sa se repete: Putin ii va cere lui Medvedev sa renunte de buna voie la sefia guvernului, pentru binele echipei, al tarii si pentru mentinerea echilibrului de forte si a stabilitatii politice.

Nu trebuie uitat, explica RBK Daily, ca una dintre cauzele nemultumirii populare se ascunde in partidul Rusia Unita, pe ale carui liste electorale Medvedev ocupa prima pozitie. Iar actualul presedinte nu-l va putea refuza pe partenerul lui de tandem.

Intre timp, Putin a inceput deja sa vorbeasca despre anularea mai multor initiative lansate de Medvedev. E altfel, la nivelul opiniei publice s-a creat sentimentul ca presedintele a adoptat special masuri impopulare pentru ca, ulterior, Putin sa le anuleze spre bucuria si satisfactia generala.

Pentru premier asta se cheama "repararea greselilor" presedintelui Medvedev. Este evident ca aceasta munca va fi dublata de o revizuire de personal in interiorul echipei de la Kremlin. Ceea ce inseamna ca pentru a-si pastra influenta, Putin va fi nevoit sa recurga la o reconfigurare a puterii: ar fi bine daca rotatia cadrelor va viza mai putin de 50% din vechea echipa, scrie RBK Daily.​