Procurorul general al Rusiei, Iouri Tchaïka si seful Consiliului de Securitate, Nikolaï Patrouchev, au denuntat, joi, rolul "strainatatii" in organizarea miscarii de contestare fara precedent a regimului Putin: "Este inacceptabil faptul ca unii se folosesc de oamenii din Rusia pentru a isi atinge obiectivele politice", a declarat Nikolaï Patrouchev pentru Rossiïskaïa Gazeta, potrivit AFP.

"O parte din banii pentru aceasta miscare provin din afara Rusiei", a adaugat seful Consiliului de Securitate.

Premierul rus Vladimir Putin, care si-a anuntat deja candidatura la alegerile prezidentiale din acest an, pentru un al treilea mandat, a declarat, in trecut, ca Statele Unite ar sta in spatele miscarii de protest impotriva sa.

"Prin diverse fundatiii si organizatii non-guvernamentale, si uneori direct din strainatate, unii incearca sa influenteze opiniile din Rusia", a adaugat seful Consiliului de Securitate de la Moscova. "Pentru aceasta, ei utilizeaza diverse metode, testate deja in alte tari, inclusiv oportunitatile oferite de retelele de socializare", facand legatura si cu revoltele din Primavara araba.

Rusia a fost, in luna decembrie, scena unor manifestatii de protest fara precedent la adresa regimului Vladimir Putin. Urmatoarea mare manifestatie este asteptata pe data de 4 februarie, cu o luna inaintea primului tur al alegerilor prezidentiale.