Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni seara, la Targu Mures, in timpul manifestarii de lansare a candidatilor formatiunii la alegerile parlamentare, ca, daca liderul PSD, Liviu Dragnea, si-a pierdut "feng shui-ul" dupa declaratia sa referitoare la Unirea din 1918, "poate vor mai aparea niste lucruri care il vor dezechilibra putin", relateaza Agerpres.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

"Liviu Dragnea si-a pierdut feng-shui-ul, poate vor mai aparea niste lucruri care-l vor dezechilibra putin pe Liviu Dragnea si vom afla ca si el este un om sensibil. O sa incercam sa spunem lucruri cu care putem sa refacem echilibrul oamenilor care cred ca maghiarimea din Transilvania trebuie sa stea in pozitia ghiocelului. Dar nu o sa fim noi in pozitia ghiocelului pentru ca nu este un lucru bun, este o pozitie catastrofala, dezavantajoasa. S-au facut o multime de acuzatii, primarul Antal Arpad de exemplu, sau la Miercurea Ciuc. Data trecuta s-a intamplat cu Horvath Anna ceea ce s-a intamplat, acum suntem la Targu Mures, in judetul Mures, si lor putem sa le transmitem mesajul ca nu o stam in pozitia ghiocelului", a sustinut Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

Acesta a subliniat ca Uniunea nu va fi interesata de "problemele estetice in politica", nu va da inapoi, ci va merge inainte, indiferent cati "vor fi scosi din peisaj".

"Daca cineva va fi scos din peisaj, vor fi 100 care vor pasi in locul acelei persoane si care continua munca pe care am inceput-o", a sustinut Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus ca, pe data de 11 decembrie, maghiarii pot arata ca sunt o comunitate puternica si ca, dupa 100 de ani "de cand Romania este si casa noastra", au ramas o comunitate, care nu doreste o fericire individuala, ci impreuna.

"Nu vrem sa fim fericiti individual ci impreuna, ca si o comunitate. Putem sa aratam ca exista 1,3 milioane de oameni aici, care au vointa si scopuri si vor sa ramana o comunitate maghiara puternica. In ciuda tuturor incercarilor de asimilare, inca suntem aici (...) Din Partium pana in Brasov pornim cu niste candidati al caror program ne poate reda increderea in politicianul maghiar din Transilvania. Valorile transilvanene, in 100 de ani, au fost pastrate, de la Adunarea generala de la Turda, inainte ca in Anglia sa fie adoptata Carta despre libertatea de confesiune", a afirmat acesta.

Kelemen a mai subliniat ca UDMR are solutii pentru maghiarii din Transilvania, ca limba maghiara trebuie recunoscuta ca o a doua limba oficiala regionala, iar promisiunile facute "trebuie ridicate la rang de lege".

"Pragul de limba trebuie coborat la 10% de la 20%, nu dupa mofturile unor lideri de institutii", a afirmat liderul UDMR.

In urma cu o seara, presedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat ca spera sa il auda pe liderul UDMR, Kelemen Hunor, ca Unirea din 1918 a fost o victorie si pentru maghiari.

"Pozitia mea si a PSD-ului este la fel de clara si transanta. Pentru noi, romanii, Unirea de la 1918 a fost foarte avantajoasa. Eu cred ca aceasta declaratie a lui Kelemen Hunor este mai mult decat nefericita. El spune ca pentru ei unirea a creat dezavantaje. Ei fiind cine? Ei fiind tot cetateni romani (...) Categoric nu sunt de acord cu aceasta declaratie. Sper sa o nuanteze in perioada urmatoare si sper sa aud de la domnul Kelemen Hunor, care este presedintele unui partid inregistrat in Romania, este o persoana juridica romana, sa spuna ca Unirea de la 1918 a fost o victorie si pentru ei, pentru ca a fost o victorie pentru natiunea romana", a sustinut politicianul.

Acesta a spus ca afirmatiile lui Kelemen Hunor i-a stricat feng-shui-ul si a considerat ca liderul UDMR s-a inscris intr-un registru care parca i-ar apartine lui Tokes Laszlo.

"Recunosc ca mi-a stricat si mie feng-shui-ul declaratia domnului Kelelmen Hunor. Incerc sa imi revin (...) Face parte dintr-un registru care parca ii apartine domnului Tokes. Vrea sa ia mai multe voturi? Oricum au voturile asigurate, dar declartia raman. Eu nu le uit", a aratat Dragnea.