​Primarul municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca (Partidul Liberal), indeamna cetatenii Republicii Moldova la mobilizare puternica pe 13 noiembrie, sa o aleaga pe candidata pro-europeana la Presedintie Maia Sandu, pentru bunastarea populatiei tarii si pentru parcursul european. El a facut acest apel intr-un interviu acordat HotNews, la Bratislava, un important centru al Uniunii Europene in acest moment, cand Slovacia asigura Presedintia rotativa a Consiliului UE.

Dorin ChirtoacaFoto: Hotnews

Pe Dorin Chirtoaca l-am intalnit la Danube Forum, organizat de Presedintia Slovaca a Consiliului Uniunii Europene si de Comisia Europeana, un for important pentru implementarea Strategiei Dunarii, prin care Uniunea Europeana angajeaza fonduri in vederea dezvoltarii integrate a zonelor dunarene, din state UE si non-UE, printre care si Republica Moldova.

Pe scurt, principalele idei:

  • "Sunt convins, in cazul unei mobilizari corecte si puternice a noastra, a tuturor, Maia Sandu va fi presedinte, in 13 noiembrie".
  • "Mobilizarea la vot este cruciala, pentru ca in conditiile unui absenteism, da, Dodon ar avea sanse, dar am vazut ca este mobilizare, in special peste hotare".
  • "Este aceeasi situatie pe care am vazut-o in Romania la alegerile prezidentiale Ponta-Iohannis".
  • "Relansarea votului pro-european este cel mai important lucru", prin alegerea Maiei Sandu.
  • "In cazul in care ar iesi presedinte Dodon - dar nu va fi asa - (...) vom avea soarta Crimeii - daca lucrurile se deruleaza pasnic - si soarta Donbasului, in cazul in care lucrurile se deruleaza cu conflict".
  • "Acum noi suntem probabil singurul stat din Europa care are circulatie libera de la Lisabona pana la Vladivostok".
  • "Lupta anticoruptie va putea fi ca in Romania si ca in alte tari din estul Europei care au aderat la Uniunea Europeana atunci cand si noi vom fi in UE si in NATO. Totusi in ultima perioada vedem mai multe institutii care au cam fost stranse la perete - Vama, Politia - s-au vazut raiduri mai dure, s-a intrat dur in ei, fata de ceea ce a fost in ultimii 10 ani".
  • "Dupa modelul celor doua Germanii, cred ca asa se va uni Republica Moldova cu Romania. Alta cale nu exista".
  • "Este foarte bine" ca se fac mitinguri pro-unire la Bucuresti "si trebuie sa motiveze si mai tare autoritatile de la Bucuresti sa actioneze clar pentru unire".
  • Rolul mitingurilor pro-unire este de "a-i determina pe cei care sunt la guvernare in Romania sa reuseasca mai multe lucruri si mai concrete pentru Republica Moldova".
  • Romania ar fi bine sa ofere 100 milioane euro pe an Moldovei, adica un ajutor de cate 100.000 euro pentru fiecare localitate, pentru dezvoltare.
  • Partea moldoveneasca "mai are de muncit" pentru functionarea gazoductului Romania-Moldova, dar "cu o randunica nu se face primavara".
  • "Presedintele Basescu a fost intotdeauna implicat in politica din Republica Moldova. Si (odata cu cetatenia moldoveneasca primita de Basescu n.r.)  acum avem un sprijin in plus pentru a promova integrarea europeana si chiar unirea".

Interviul pe larg:

HotNews: Domnule primar, v-ati exprimat, pe Facebook, sustinerea pentru Maia Sandu in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova...

Dorin Chirtoaca: Este firesc sa ne sustinem unii pe altii. La primarie, atunci cand am candidat, in 2007, 2011 si 2015 in turul al doilea am beneficiat de sprijinul intregii partide pro-europene din Chisinau si din Republica Moldova. Este firesc sa facem la fel si in situatia nou-creata. Nu doar pe Facebook, cred ca am fost primul care a luat atitudine, la ora 8.30, luni, imediat dupa alegeri, la sedinta primariei. Si, sunt convins, in cazul unei mobilizari corecte si puternice a noastra, a tuturor, Maia Sandu va fi presedinte in 13 noiembrie.

HotNews: In primul tur, Igor Dodon a luat aproape 48%, Dumitru Ciubasenco a obtinut 6%. Cum va castiga Maia Sandu?

Dorin Chirtoaca: Exact la fel a avut Igor Dodon si la Primaria Chisinaului, in 2011 a luat aproape 48% in turul intai, iar in turul al doilea a pierdut. Mobilizarea la vot este cruciala, pentru ca in conditiile unui absenteism, da, Dodon ar avea sanse, dar am vazut ca este mobilizare, in special peste hotare. Este, daca doriti, aceeasi situatie pe care am vazut-o in Romania la alegerile prezidentiale Ponta-Iohannis. Mobilizarea se simte, doar ca nu trebuie sa ne uitam la altii cum se mobilizeaza, trebuie sa ne mobilizam si noi si sa se mobilizeze lumea in special acasa in Moldova, respectiv tinerii sa iasa la vot, care au cam fost absenti in primul tur. Avantajele sunt de partea Maiei Sandu, cu siguranta.

HotNews: Si dumneavoastra, si domnul Mihai Ghimpu, candidatul Partidului Liberal, ati pus acea conditie, ca Maia Sandu sa semneze, sa isi declare adeziunea pentru unirea Republicii Moldova cu Romania, pentru ca dvs. sa o sustineti pe ea. Acum cum vedeti lucrurile?

Dorin Chirtoaca: E destul de nefiresc pentru mine si pentru dl. Ghimpu sa abordam chestiunea unirii prin prisma unor conditii, pentru ca unirea este ceva firesc, care va avea loc si, in mod normal, fiecare trebuie sa si-o asume. Problema este termenul: termen scurt, mediu sau lung.

Odata desfasurata aceasta campanie pentru prezidentiale si participarea dl. Ghimpu - care a fost in primul rand un act de demnitate, pentru ca stia ca dupa ce am intrat la guvernare lucrurile nu au mers foarte bine pentru partid si pentru dumnealui, dar cu toate acestea a mers in campanie, nu a fost las sa puna pe altcineva si sa arate apoi cu degetul - iar acei 25.000 care au votat pentru Mihai Ghimpu, in conditiile destul de neprielnice ale situatiei, sunt oameni care au pus temelia unirii in secolul XXI, au pus temelia reintregirii neamului romanesc, asa cum s-a intamplat in 1918.

Dupa modelul celor doua Germanii, cred ca asa se va uni Republica Moldova cu Romania. Alta cale nu exista si orice guvernare am avea in continuare si orice presedinte - si Maia Sandu si urmatorii care vor veni - si orice Parlament si orice Guvern, in capatul oricarui program de guvernare - la trei puncte de suspensie, daca nu vor avea curajul sa scrie cu text deschis - va fi unirea. Este un obiectiv clar asumat la nivelul Republicii Moldova de catre un partid parlamentar, deschis deja - pana acum era mai voalat, mai printre randuri, dar acum e deschis. Si intotdeauna, la obiectivele de democratie, libertate, anticoruptie, eradicarea saraciei, locuri de munca, dezvoltare economica, la capat va fi unirea. Cu siguranta, pentru secolul XXI este trasata calea aceasta pentru Republica Moldova.

Ce va putea face Maia Sandu ca presedinte

HotNews: Ce asteptari aveti de la viitorul presedinte al Republicii Moldova. Ce va putea face Maia Sandu daca va castiga Presedintia?

Dorin Chirtoaca: In primul rand, este vorba despre relansarea curentului pro-european in Republica Moldova. Anul trecut, cand am avut alegerile locale, am ramas doar noi, Chisinaul, o insula pro-europeana intr-o mare rosie, pro-Kremlin. Rosie si de alte culori, cu Renato Usatii si ceilalti. Socialistii, comunistii si Renato Usatii luasera majoritatea la alegerile locale de anul trecut si ingrijorarea era foarte mare, in urma dezamagirii electoratului pro-european, vazand ce a facut Filat cu miliardul si guvernarea care a fost inainte si nu doar el, ci si altii.

El a fost scos primul vinovat, dar mai sunt multi altii si ar trebui publicata lista tuturor celor care au luat bani de la Banca de Economii si nu i-au mai dat inapoi, iar investigatiile vor trebui sa-i vizeze pe toti cei implicati si mai sunt si altii, Sor, cei de la Banca de Economii...

Maia Sandu

Maia Sandu

Foto: Wikipedia

Asadar relansarea votului pro-european este cel mai important lucru. Apoi, cu un presedinte pro-european putem consolida acest vot pro-european in contextul alegerilor parlamentare si prin aceasta pastram Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, pastram libera circulatie, avansam in proiectul de integrare europeana si avem o perspectiva a Europei si in Moldova si perspectiva unirii, cel putin pentru noi.

Este, din punctul de vedere al vectorului, al simbolului, al ceea ce trebuie sa faca in primul rand un presedinte, sa imprime directie statului, este crucial un vot pentru Maia Sandu acum in turul doi.

Dupa aceea, competentele constitutionale propriu-zise sunt ceva mai limitate decat in Romania. La noi este mai mult republica parlamentara si, daca te uiti la ceea ce scrie in Constitutie, presedintele Republicii Moldova va trebui sa fie foarte vocal, sa ia atitudine, nu intotdeauna avand posibilitate si parghii constitutionale pentru a implementa, ci mai degraba pentru a fixa obiective, care sa fie apoi atinse in Parlament si in Guvern.

Dar, cu siguranta, va imprima directia Republicii Moldova mai departe.

HotNews: Dar in perspectiva alegerilor parlamentare din 2018, cum vedeti scena politica a Republicii Moldova in urmatorii doi ani, cu Maia Sandu presedinte si cu acel curent din strada care s-a razvratit impotriva actualului guvern?

Dorin Chirtoaca: Cert este ca toti pro-europenii din Republica Moldova va trebui sa gasim un numitor comun, pentru ca noi nu ne putem permite luxul sa ne divizam, sa ajungem impartiti in 3-4 curente - asta ar duce la consolidarea doar a aripii stangi a politicului moldovenesc si riscam la parlamentare ca ei sa ia majoritatea in parlament si atunci degeaba vom mai avea presedinte. Parlamentul si Guvernul vor putea face mult mai multe decat presedintele.

HotNews: Dar totusi este o provocare, trebuie sa recunoasteti, domnul Plahotniuc este un om foarte controversat, ce rol va mai avea dansul in politica din Moldova?

Dorin Chirtoaca: Noi am plecat de la urmatoarea premisa: in anul 2009, am spus "Oameni buni, aveti grija, partidele pro-europene care vi se propun pentru a le vota, multe din ele vin din Partidul Comunist Sovietic. Si Partidul Democrat are acolo radacini, si Partidul Liberal Democrat al lui Filat avea acolo radacini, deci aceeasi grupare. Tot asa a fost si in Romania, PCR s-a transformat apoi in mai multe partide, cu diferite denumiri, care mai de care mai pestrite. Din pacate, au fost votati si au fost votati in proportie de doua treimi in comparatie cu noi. Noi am luat 10-15% din voturi, ei au luat 20-30%.

HotNews: Pentru publicul din Romania trebuie sa mentionam ca Partidul Liberal este partidul lui Mihai Ghimpu, fratele lui Gheorghe Ghimpu (unchiul lui Dorin Chirtoaca - n.r.), un patriot si un luptator roman inca din perioada Moldovei sovietice...

Dorin Chirtoaca: Inainte de Mihai Ghimpu a fost Gheorghe Ghimpu, dansul a fost inchis intre 1972 si 1978 ca disident politic. La noi, lupta pentru limba romana, tricolor si unire a fost din anii '70, de pe vremea comunismului.

(Revenind la ideea anterioara) Fiind votati acesti politicieni si aceste partide, nu am avut incotro si am facut alianta cu ei, alta posibilitate nu am avut. In Parlament aveam comunistii, Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat si noi. Noi am fi vrut sa guvernam de unii singuri, noi stiam foarte bine care sunt minusurile acestor partide si ale liderilor acestor partide. Mai degraba ei, unii cu altii, s-au inhaitat la inceput - PLDM cu PD. Dupa aceea, cand n-au mai putut sa imparta lucrurile, s-a ajuns la razboi. De pe urma acestui razboi avem oalele sparte de astazi.

Pentru Partidul Liberal, important este ca Moldova sa mearga in directia pro-europeana. Celelalte lucruri conteaza mai putin. Ca, din pacate, avem parteneri de alianta nu tocmai pe aceia pe care i-am vrea sau nu ni-i alegem noi, ci ii voteaza cetatenii, asta este altceva. Problema pe care o avem acum este ca pentru turul al doilea pericolul cel mai mare in mod firesc este Igor Dodon.

Intrebarea este de ce in ianuarie, cand noi am facut aceasta alianta cu Partidul Democrat nu era perceput pericolul ca fiind la fel de mare cu Dodon. Pentru ca am fi avut alegeri anticipate si Dodon cu Usatii ar fi avut acum majoritate in Parlament si Dodon mai era si presedinte ales de Parlament, pentru ca hotararea Curtii Constitutionale (care a dispus ca presedintele Republicii Moldova sa fie ales direct de catre cetateni - n.r.) a venit prin martie si, daca lucrurile se intamplau prin ianuarie-februarie cu alegerile anticipate, astazi am fi avut majoritate constitutionala in Parlament pro-rusa - Usatii, Dodon, comunistii - si cu Dodon ca presedinte al republicii.

De aceea si Partidul Liberal, din acest punct de vedere, ar trebui tratat diferit. A trebuit sa oprim acest tavalug, chiar daca suntem blamati pentru asta.

Traian Basescu, cetatean moldovean. Ce inseama acest lucru?

HotNews: Traian Basescu si-a luat si cetatenia Republicii Moldova. Il vedeti pe fostul presedinte al Romaniei ca pe un actor important, un jucator - asa cum ii placea lui sa-si spuna - si in politica de la Chisinau?

Dorin Chirtoaca:Presedintele Basescu a fost intotdeauna implicat in politica din Republica Moldova, dansul nu a perceput niciodata acest hotar ca atare, l-a perceput mai degraba ca pe un gard intre doi vecini - asa s-a si exprimat la un moment dat.

Apropo, cetatenia este luata ca urmare a unei discutii - la inceput pe ton de gluma - la Primaria Chisinaului, atunci cand presedintele Basescu a facut o vizita in Republica Moldova. Tin minte ca le spuneam jurnalistilor, in fata Primariei, presedintele a sosit atunci si s-a dus sa dea mana cu oamenii care intotdeauna se adunau cand venea el. Si spuneam: "Uitati, la cata popularitate are, am putea repeta istoria cu Alexandru Ioan Cuza, cu dubla alegere. Si cred ca ar trebui sa ia si cetatenia Republicii Moldova". Si de aici a inceput de fapt discutia.

Ma bucur ca domniei sale i-a placut ideea si iata ca astazi este cetatean al Republicii Moldova si ca este de fiecare data mai aproape de noi, de cei de dincolo de Prut. Si acum avem un sprijin in plus pentru a promova integrarea europeana si chiar unirea, pentru ca si dumnealui promoveaza deja deschis unirea. E un lucru foarte bun.

Mitingurile unioniste trebuie sa continue in Romania si Moldova

HotNews: Cum vedeti curentul unionist din Romania? A fost si acel miting la Bucuresti, in care anumiti organizatori au incercat sa se abata de la traseul aprobat si a iesit acea busculada in urma careia au fost si niste amenzi...

Dorin Chirtoaca: Se pot intampla si neplaceri la mitinguri. Si noi am avut la Chisinau, si nu o data. E bine sa aiba loc mitinguri pasnice si, chiar daca se mai abate lumea de la traseu, este o strada si ai dreptul sa mergi pe strada. E o problema daca intri pe proprietate privata sau in interiorul unei institutii, de exemplu. Sa nu faci ceva care depaseste limita bunului-simt.

Dar faptul ca tinerii fac aceste manifestatii la Chisinau, la Bucuresti, oriunde este foarte bine, pentru ca asta mobilizeaza tineretul, aduna mai multi tineri in jurul ideii, e un lucru benefic, indiscutabil. Ei fac manifestatii la Bucuresti, merg vara prin satele Moldovei, fac drumuri simbolice Bucuresti - Chisinau. Este o chestiune foarte buna, am facut si eu treaba asta, cand eram student si trebuie sa continue. Eu am fost student la Bucuresti si elev la Iasi.

Asta e foarte bine si trebuie sa motiveze si mai tare autoritatile de la Bucuresti sa actioneze clar pentru unire, lasand la o parte orice discutie care poate avea loc la nivelul Europei sau la nivel international, al intregului Mapamond. Nimeni nu propune ca unirea sa fie facuta ilegal, neconstitutional sau incalcand regulile dreptului international. Insa, de vreme ce Rusia s-a apucat in secolul XXI sa ocupe teritorii - Crimeea si acum Donbas -, noi sa ne facem sa ploua?! Asta chiar este lipsit de demnitate.

Si unirea trebuie construita, exact cum a construit Germania de Vest unirea cu Germania de Est. Imi amintesc discursul presedintelui american Ronald Reagan, din 1987, din fata Portii Brandenburg, in care spunea: "Domnule Gorbaciov, da jos Zidul! Deschide Poarta!". Asta trebuie sa se intample si la noi.

Si pentru asta e nevoie de mai multe actiuni concrete, mai multe proiecte, mai multa finantare pentru ceea ce este dincolo de Prut. Romania trebuie sa inceapa sa joace rolul Germaniei de Vest in raport cu Republica Moldova.

Chirtoaca: Romania sa ofere anual 100 milioane euro Moldovei, pentru dezvoltare

Dorin Chirtoaca: Am propus de mai multe ori o finantare din partea Romaniei de cate 100.000 de euro pentru fiecare localitate din Republica Moldova. Sunt aproape 1.000 de primarii, ceea ce ar insemna un buget de 100 milioane de euro pe an, adica 0,2% din bugetul anual al Romaniei, care este de 50 de miliarde de euro si asta fara proiectele europene care inseamna miliarde de euro de care beneficiaza fie Guvernul, fie autoritatile locale. Deci nu este o problema a banilor, din cate percep eu. Daca s-ar face in fiecare an proiecte in fiecare localitate din Republica Moldova, lucrurile ar merge mult mai bine.

HotNews: Dar s-au facut si proiecte. A fost si acel sprijin de 100 de milioane de euro, ce s-a realizat cu acei bani?

Dorin Chirtoaca: Suta de milioane de euro este din 2010 si inca nu e rezolvata. Din acei bani s-au dat sume pentru refacerea de dupa inundatiile din Republica Moldova, s-au dat pentru gradinite, pentru gazoduct.

HotNews: Gazoductul nu functioneaza, gazul romanesc nu ajunge in Republica Moldova.

Dorin Chirtoaca: Mai au de muncit la el, mai e de facut o statie de compresie, el trebuie facut pana la Chisinau ca sa aiba efect. Partea moldoveneasca mai are de lucru.

Dar nu e vorba de asta. Cu o randunica nu se face primavara. Si daca vorbim de suta asta de milioane de euro, semnata in 2010 de presedintii Ghimpu si Basescu si care pana astazi nu e rezolvata, or, noi ar trebui sa avem cate 100 de milioane de euro in fiecare an, dati fiecarei primarii, indiferent de culoarea politica, la inceput de an bugetar. Ar putea fi un plus la bugetul local, din care sa se faca o amenajare, o reparatie, procurarea de mobilier la scoala, la gradinita, un apeduct, un drum necesar acelei localitati. Daca asta s-ar intampla in fiecare an, ar fi altceva.

Toate celelalte lucruri despre care ati intrebat, din suta de milioane de euro din anul 2010, au trecut prin atatea birocratii si filtre la ambele guverne, incat nu-i mai dai de capat.

Noi facem proiecte cu satele din jurul Chisinaului. Chisinaul are 5 sectoare si sunt 18 comune care intra in componenta municipiului. Acestor comune noi le dam cate 300.000 euro pe an pentru dezvoltare. Unele dintre aceste comune arata mai bine decat anumite orase din nordul sau sudul republicii, ceea ce da rezultate foarte bune. Si votul pro-european este de 80-90%. Chiar acum, in alegerile prezidentiale, turul intai, Dodon a luat 5-10% in acele sate. In doua sau trei sate a luat ceva mai mult, dar in rest el este la pamant acolo.

HotNews: Ce rost au mitingurile pro-unire in Romania, unde marea majoritate a populatiei si a partidelor este in favoarea unirii?

Dorin Chirtoaca:Ca sa-i determine pe cei care sunt la guvernare in Romania sa reuseasca mai multe lucruri si mai concrete pentru Republica Moldova. Foarte bine ca nu sunt partide in Romania care sa respinga unirea. Ar fi culmea sa avem opozitie fata de unire si la Bucuresti, insa nu e suficient ca partidele sa nu fie impotriva. Este nevoie de implicare, de un pact ca la Snagov pentru Republica Moldova, in care sa fie alocate fonduri pentru dezvoltare. Altfel, e complicat sa convingi omul de rand din Moldova doar prin optiunea Est sau Vest si prin discutii. 25 de ani de discutii au cam dat peste cap rabdarea oamenilor din Republica Moldova.

Chirtoaca: Cu Igor Dodon presedinte, Republica Moldova se va transnistriza

HotNews: Ce se intampla daca iese Maia Sandu, ce se intampla daca iese Igor Dodon?

Igor Dodon

Igor Dodon

Foto: Wikipedia

Dorin Chirtoaca:In cazul in care ar iesi Dodon - dar nu va fi asa - automat totul se va transforma in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2018 si se va forta o majoritate parlamentara pro-rusa, dupa care vom avea soarta Crimeii - daca lucrurile se deruleaza pasnic - si soarta Donbasului, in cazul in care lucrurile se deruleaza cu conflict. Va avea loc transnistrizarea Moldovei, federalizare, Dodon vrea de fapt integrarea in Uniunea Eurasiatica, adica aderarea la Federatia Rusa.

In cazul in care va fi presedinte Maia Sandu - si asa cred ca va fi - atunci va trebui sa fie construita o agenda comuna cu Guvernul si Parlamentul, cu partidele care formeaza aceasta majoritate si impreuna cu totii sa miscam Republica Moldova intr-o directie pro-europeana, - spunem noi - direct spre unire. Dar evident ca lucrurile trebuie construite treptat...

Lupta anticoruptie din Moldova, post-alegeri

Dorin Chirtoaca:... Si aici trebuie ingropata aceasta secure a razboiului - care e mai pro-european, care e mai putin pro-european. Orice persoana, de la vladica la opinca, doar pe baza unor probe, va fi deferit justitiei, anchetat, supus unor investigatii.

HotNews: Lupta reala anticoruptie, ceruta de oamenii din strada, va porni in Moldova?

Dorin Chirtoaca: Lupta anticoruptie va putea fi ca in Romania si ca in alte tari din estul Europei care au aderat la Uniunea Europeana atunci cand si noi vom fi in UE si in NATO, atunci cand se va pune problema includerii coruptiei in randul problemelor de securitate nationala si vor actiona institutii intregi, indiferent de vointa politicienilor. La noi, lupta anticoruptie se face in continuare cu aprobare de la politicieni si, cat timp se face in acest mod, evident ca vorbim despre o chestiune selectiva care nu poate avea efectul scontat. Desi in ultima perioada vedem mai multe institutii care au cam fost stranse la perete - Vama, Politia - s-au vazut raiduri mai dure, s-a intrat dur in ei, fata de ceea ce a fost in ultimii 10 ani.

Cu actualul Acord de Asociere UE-Moldova, cetatenii moldoveni au libera circulatie de la Lisabona la Vladivostok

HotNews: Domnule Chirtoaca, drumul european al Republicii Moldova a insemnat pentru foarte multi cetateni moldoveni si sansa de a merge in Occident, unii in Romania, altii in Italia de exemplu, pentru a munci pentru o paine mai buna. Totusi, cu Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeana vor putea cetatenii moldoveni sa lucreze mai departe si in Rusia, unde au existat oportunitati pentru multi moldoveni?

Dorin Chirtoaca:Acum noi suntem probabil singurul stat din Europa care are circulatie libera de la Lisabona pana la Vladivostok. In cazul in care ne vom integra in NATO si Uniunea Europeana, vor trebui probabil revizuite relatiile de libera circulatie spre Est sau poate pana atunci mai evolueaza lucrurile si pot fi pastrate. Dar cert este ca nu vom putea fi in acelasi timp si in Comunitatea Statelor Independente (CSI), si in Uniunea Europeana. Acum, cat suntem in Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, noi vom avea libera circulatie si la Est, si la Vest.

HotNews: Un mesaj pentru cetatenii moldoveni din Republica Moldova si de pretutindeni?

Dorin Chirtoaca:Iesiti toti la vot pe 13 noiembrie, sa o votati pe Maia Sandu, daca vreti sa traim mai bine, daca vreti in Europa si daca vreti sa aiba loc si unirea in secolul XXI!