Uniunea Salvati Bucurestiul va face o cerere de interventie in cadrul procesului prin care Judecatoria Sectorului 1 urmeaza sa valideze rezultatele alegerilor locale si va solicita renumararea voturilor in 17 sectii din sectorul 1, a declarat, miercuri, liderul USB, Nicusor Dan. Decizia vine dupa ce Biroul Electoral sector 1 a respins cerea partidului de renumarare a voturilor in 18 sectii, unde existau anumite discrepante statistice.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am facut o cerere la Biroul Electoral al sectorului 1 in care am spus ca exista niste abeteri statistice care trebuie lamurite, legate si de modul in care in anumite sectii de votare voturile Clotildei Armand erau si sub scorul partidului si mult sub scorul meu, spre deosebire de celelalte sectii si ca in anumite sectii in care nu am avut reprezentanti diferentele erau foarte mari intre cei doi candidati. Nu am spus cuvantul frauda niciodata. Am spus ca este o chestiune statistica care necesita o clarificare. Biroul Electoral a respins seara trecuta cererea noastra. Hotararea este definitiva. Nu poate fi atacata la Biroul Electoral Municipal sau la Biroul Electoral central. In schimb, Legea 215 prevede o procedura de validare la Judecatoria sectorului 1 a mandatului primarului, printr-un proces public in care vom face o cerere de interventie si vom reitera ce am spus in fata Biroului Electoral sector 1. O sa cerem judecatorului renumararea voturilor in cele 18 sectii de votare cu probleme si acesta poate dispune acest lucru", a explicat Nicusor Dan.

Acesta a declarat ca la Biroul Electoral sector 1 sunt doi magistrati si reprezentanti ai partidelor, iar toti reprezentantii partidelor au votat in unanimitate impotriva renumararii, inclusiv reprezentantii PSD si UNPR care ieri spuneau ca nu au nimic impotriva renumararii.

"Cred ca ar fi fost o chestiune pozitiva pentru democrartia din Romania pentru ca sunt foarte multi oameni nemultumiti. Este vorba despre increderea oamenilor in institutii", a spus Nicusor Dan.

In plus, acesta a declarat ca va cere Autoritatii Electorale Permanenta sa permita USB verificarea tuturor sacilor de la sectorul 1 pentru propria informare. "Vrem ca aceasta sa devina o practica. Dupa un tur de alegeri oricine sa poata verifica conformitatea procesului verbal cu sacul de buletine de vot", a declarat Nicusor Dan.

Nicusor Dan, liderul USB, a anuntat pe Facebook, marti, ca a solicitat renumararea tuturor buletinelor de vot pentru alegerea primarului din Sectorul 1 la sectiile de votare 5, 7, 9, 13,16, 24, 27, 31, 55, 88, 111, 145, 146, 151, 152, 155, 157 si 158 aflate in circumscriptia teritoriala a Sectorului 1 Bucuresti.

"Motivul este ca intre procentajul voturilor pentru Clotilde si cel al voturilor nule, s-a inregistrat o corelatie negativa puternic semnificativa (-0.555, nivel de semnificatie 99%). Cu alte cuvinte, cu cat au fost mai multe voturi nule, cu atat mai putine pentru candidata USB la primaria Sectorului 1, Clotilde Armand", a declarat acesta.