Senatorul liberal Nicolae Robu, candidat din partea USL, este noul primar al Timisoarei, potrivit datelor finale ale BEM Timisoara, prezentate luni si citate de Agerpres.

Din totalul celor 288.036 de timisoreni cu drept de vot, la scrutinul de duminica s-au prezentat 113.643. Numarul voturilor valabil exprimate a fost de 110.602. Din acestea, candidatul USL a obtinut 55.422 de voturi (aproape 50%).

Nicolae Robu s-a nascut pe 28 mai 1955 in comuna aradeana Bocsig, este casatorit, sotia sa este cadru didactic, are doi copii, un fiu si o fiica. In perioada 2004-2012 a fost rector al Universitatii Politehnica 'Traian Vuia' din Timisoara, iar dupa expirarea celor doua mandate, a fost ales presedintele Senatului Universitatii Politehnice Timisoara.

In politica a intrat abia in anul 2008, cand a ales PNL, nefiind pana atunci membru al niciunui partid, cu atat mai putin in PCR. Din 2008 este senator si secretar al Comisiei de educatie.

Are mai multe titluri academice: profesor universitar doctor inginer in Automatica si Calculatoare, conducator de doctorat in Calculatoare si Tehnologia Informatiei.

Intre cursurile sustinute de Robu le regasim pe cele de Arhitectura Calculatoarelor, Programare Concurenta, Programare Java, Retele Neuronale.

In mandatele sale de rector a atras zeci de milioane de euro pentru dezvoltarea universitatii pe care a condus-o. Este pasionat de muzica si de sport.

Actualul viceprimar taranist, Adrian Orza, este clasat pe locul al doilea, cu circa 22% (26.049 voturi). Directorul Filarmonicii Banatul, independentul Ioan Coriolan Garboni, a primit aproape 2.000 de voturi, desi si-a anuntat retragerea din cursa si i-a indemnat pe sustinatorii sai sa-i dea voturile lui Nicolae Robu.

In urma votului pentru Consiliul Local Timisoara, USL a obtinut 54.291 voturi si 15 mandate de consilier, PDL - 16.021 voturi si 5 mandate, Uniunea pentru Timis (PNTCD+FDGR) - 14.170 voturi si 4 mandate, iar Partidul Poporului - Dan Diaconescu - 11.176 voturi si 3 mandate.

Astfel, USL ii va trimite in fotoliile alesilor locali pe: Petru Ehegartner (PNL), Dan Diaconu (PNL), Sorin Grindeanu (PSD), Radu Dimeca (PNL), Traian Stoia (PSD), Ciprian Jichici (PNL), Radu Toanca (PSD), Dorel Boglut (PC), Andrei Petrisor (PSD), Ramona Olteanu (PSD), Vasile Vesa (PNL), Romanita Jumanca (PSD), Ciprian Bogdan (PNL), Alfred Simonis (PSD) si Vasile Ruset (PNL).

PD-L va fi reprezentat de Gheorghe Noditi, Ovidiu Ciuhandu, Constantin Stefan Sandu, Simion Mosiu si Adelina Tarziu.

Uniunea pentru Timis ii are pe primele patru pozitii pe Gheorghe Ciuhandu (PNTCD), Adrian Orza (PNTCD), Elena Wolf (FDGR) si Bogdan Herzog (PNTCD).

Partidul Poporului Dan Diaconescu ii trimite in CLT pe Mircea Purceld, Vasile Caprea si Ovidiu Taropa.

Structura viitorului plen al Consiliului Local ar putea suferi unele modificari, deoarece unii dintre alesi ar putea renunta la functia aceasta, dupa ce vor fi numiti in alte structuri decentralizate.