Francezii din Brazilia, Uruguay si Argentina au inceput sa voteze sambata, la ora locala 08,00 (11,00 GMT) pentru primul tur al alegerilor prezidentiale franceze, cu 19 ore inainte de deschiderea urnelor in Hexagon, potrivit AFP.

La Rio de Janeiro, biroul de vot instalat in Consulatul Frantei si-a deschis portile cu cateva minute dupa ora 08,00 si ar urma sa se inchida la 18,00 (21,00 GMT). Mai multi alegatori formasera deja un mic rand.

"Este pentru prima oara cand francezii din strainatate nu vor vota in aceeasi zi. Toata America si Antilele vor vota sambata intre 08,00 si 18,00", a explicat un diplomat francez.

Aceasta schimbare a datei are drept scop sa permita francezilor din strainatate sa voteze in aceleasi conditii ca si cei din tara, respectiv fara sa cunoasca rezultatul votului.

Socialistul Francois Hollande, 57 de ani, este considerat favorit in acest prim tur de scrutin in fata conservatorului Nicolas Sarkozy, care aceeasi varsta. Cei doi politicieni ar urma sa se confrunte intr-un al doilea tur de scrutin, in dat ade 6 mai, potrivit sondajelor.

Aproximativ 15.000 de alegatori sunt inscrisi in Brazilia - cu 38% mai multi decat in 2007.

In total, aproximativ 2,2 milioane de francezi traiesc in afara teritoriului national si un pic mai mult de jumatate (1,15 milioane) sunt inscrisi pe listele electorale ale consulatelor Frantei.