Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, a propus alocarea a 30 milioane lei pentru construirea a două fântâni arteziene, una în Parcul IOR și alta în Parcul Teilor. Consiliul Local a respins proiectele în ședința de miercuri. Potrivit indicatorilor tehnico-economici propuși, cele două arteziene urmau să fie amplasate pe lacurile din parcuri, pentru cea din Parcul Titan prețul estimat fiind de 20 milioane lei, iar pentru cea din Parcul Brățării- 10 milioane lei.

Parcul IORFoto: HotNews/Catiusa Ivanov

Atât consilierii USR cât și cei de la PNL au întrebat executivul cine a avut ideea de a amplasa artezienele în parcuri și dacă este oportună.

„Cum s-a ajuns la concluzia că ne trebuie o fântână în acest parc? Au venit cetățeni să ceară?”, a întrebat Andreea Weinerich, consilier PNL.

„Care sunt planurile noastre cu IOR? In fiecare an mai apar terase, chioscuri, măsuțe, se aglomerează foarte tare. Această fântână arteziană ar afecta și mediul a spus un domn de la GreenPeace, la începutul ședinței”, a declarat Mihaela Văcaru, consilier local USR.

Marius Popescu, reprezentant al Primăriei Sector 3 în ședința de Consiliu a declarat că ideea a aparținut executivului. „A fost o discuție la nivelul executivului și s-a propus acest lucru. D-voastră aveți posibilitatea să stabiliți oportunitatea. (...) Urmează să ajungem și la mediu, în certificatul de urbanism se cer avize, inclusiv cel de la mediu. Fântâna se va face fix pe apă”, a explicat acesta.

Potrivit proiectului de hotărâre, Primăria Sectorului 3 dorea să construiască o fântână arteziană în Parcul Alexandru Ioan Cuza (parcul IOR), în zona dintre podul IOR peste lac şi Insula Pensionarilor.

„Pe mal, zona de intervenție va fi delimitată de limita opusă lacului a aleii perimetrale între podul de acces pe Insula Pensionarilor şi limita unde această alee intră sub podul carosabil de pe Bulevardul Liviu Rebreanu”, se arată în proiectul de hotărâre.

Propunerea era ca fântâna arteziană să fie compusă din 4 platforme plutitoare din oțel inoxidabil pe care se vor amplasa echipamentele destinate jocurilor de apă. Fântâna arteziană avea și muzică.

„Cele patru platforme vor avea dimensiuni diferite iar ca tip de jocuri vor fi similare pentru a exista o armonie în spectacolele de apă. Platformele vor fi numerotate de la 1 la 4 (de la vest la est). Ca şi jocuri de apă, fântâna va avea 9 jocuri distincte dispuse pe suprafața fiecărei platforme. Fântâna arteziană va fi de tipul muzical, jeturile și luminile fiind sincronizate pe muzică”, se arată în document.

Cele 9 jocuri de apă sunt de tipul: umbrelă de apă, parabolice perimetrale, parabolice independente, jet apă cu aer comprimat, jet pivotant pe o axă, jet pivotant pe două axe, jet înalt gol pe interior, jet multiform şi jet pulverizare apă.

Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 20.251.818,80 lei inclusiv TVA, potrivit proiectului de hotărâre, iar durata de execuție a lucrărilor 6 luni.

Despre fântâna arteziană de peste 10 milioane lei din Parcul Teilor

Primăria propunea ca fântâna arteziană din Parcul Teilor să fie amplasată tot pe lac, aceastea fiind asemănătoare.

„Se va construi o fântâna arteziana formată dintr-o platformă plutitoare din oțel inoxidabil pe care se vor amplasa echipamentele destinate jocurilor de apă. Ca şi jocuri de apă, fântâna va avea 9 jocuri distincte dispuse pe întreaga suprafața a lacului. Fântâna arteziană va fi de tipul muzical, jeturile fiind sincronizate pe muzică”, se arată în proiectul de hotărâre.

Jocurile de apă vor fi de tipul: umbrelă de apă, parabolice perimetrale, parabolice independente, jet apă cu aer comprimat, jet pivotant pe o axa, jet pivotant pe două axe, jet înalt gol pe interior, jet multiform şi jet pulverizare apa.

„Obiectivul de investiții propus are ca scop punerea în valoare a Parcului Teilor. Parcul a fost inaugurat în anul 2020, iar lacul construit are o suprafaţă de 4.342 mp. Realizarea obiectivului va avea un impact pozitiv asupra zonei şi a populației. Prezenţa unui ansamblu de fântâni arteziene modern va capta publicul prin atragerea lui atât către serviciile din categoria cultură/entertainment cât şi către modul sănătos de petrecere a timpului în aer liber”, motivează reprezentanții Primăriei Sectorului 3 investiția.

Amenajarea fântânii arteziene se estimează că va costa circa 10.925.188 lei inclusiv TVA, iar durata de execuție este de 6 luni.