București e un oraș în care este prudent să te uiți mult în sus, după avertismentele „Atenție, cade tencuiala”, să eviți stucatura dureroasă a Micului Paris.

Pasajul Macca-Villacrosse din BucureștiFoto: Ungureanu Vadim | Dreamstime.com

Se impune o sporită vigilență în Centrul Vechi, locul cel mai însemnat cu bulină roșie pe harta seismică a orașului. Pasajul Macca-Villacrosse, emblema Micului Paris, operă de arhitectură reprezentativă pentru perioada Belle-Epoque, se află într-o evidentă stare de degradare. Și vorbim despre un monument istoric unic.

Pasajul Macca-Villacrosse seamănă bine cu Galeria Vittorio Emanuele II din Milano, unul dintre cele mai vechi spații comerciale din Italia, locul cu cele mai scumpe magazine exclusiviste ale marilor creatori de modă.

Deși au aproape aceeași vârstă (pasajul din Milano a fost construit între anii 1865-1877, iar cel din București a fost inaugurat în anul 1891), Pasajul din Italia este ca nou, uimitor și înfloritor, în timp ce al nostru a fost total uitat de proprietari și de Administrație. Prin cupola de sticlă colorată plouă sau ninge, ornamentele din stuc se desprind, iar portalul monumental de la intrarea dinspre strada Eugeniu Carada, decorat cu cariatide și atlanți, se ofilește de la an la an.

Despre gloria și decăderea unui simbol, citește integral pe B365.ro

_____

(Foto articol © Ungureanu Vadim | Dreamstime.com)