În 2022, parcurile aflate în administrarea Primăriei Capitalei nu au arătat prea bine. Lipsa investițiilor din ultimii 10 ani, dar și lucrările de întreținere a spațiilor verzi și salubrizare, făcute în 2022 după posibilități, în contextul trecerii pe linie moartă a companiilor municipale care prestau serviciul, au înfuriat bucureștenii. Cum va fi anul acesta? Horia Tomescu, viceprimarul responsabil de parcuri spune că va fi mult mai bine.

Paragina Herastrau 20Foto: Hotnews

În primul rând, dacă până acum de îngrijirea parcurile s-au ocupat două companii municipale și angajații ALPAB, acum serviciul va fi prestat de operatori privați. Apoi, încep lucrări importante de investiții și reparații în Parcurile Herăstrău, Cișmigiu, Carol, iar locurile de joacă vor fi modernizate.

Ce firme se vor ocupa de întreținerea parcurilor

Administrația Lacuri Parcuri și Agrement din subordinea Primăriei Capitalei a finalizat în decembrie 2022 licitațiile pentru întreținerea și salubrizarea spațiilor verzi administrate de Primăria Capitalei, iar la finalul anului a încheiat acordurile-cadru cu firmele care vor întreține parcurile în următorii 2 ani, valoarea acestora fiind de maxim 67,7 milioane lei. Licitația a fost împărțită în 5 loturi, primele 4 au fost câștigate de Asocierea Graden Center Group, Cris Garden, Ro Verde Landscaping, Geca Impex, Geva Construct Ambient, iar valoarea acordurilor-cadru este de maxim 55 milioane lei.

Lotul 5 a fost câștigat de Asocierea Graden Center Group, Cris Garden, Ro Verde Landscaping, Geca Impex, Geva Construct Ambient și Asocierea Compania Romprest Service, Oltenia Garden și Pergola Gradini Decorative SRL, valoarea maximă a acordului-cadru fiind de 12,7 milioane lei.

Viceprimarul Horia Tomescu spune că anul acesta parcurile vor arăta mult mai bine după externalizarea serviciului.

”Pentru îngrijire vegetație și salubrizare a fost lansată o licitație în decembrie 2021. Această licitație a fost finalizată în decembrie 2022. În momentul de față pentru toată suprafața verde administrată de ALPAB avem un acord-cadru semnat și deja există comenzi date de ALPAB pe acest acord-cadru pentru îngrijirea vegetației și estimez că lucrurile vor arăta mult mai bine anul acesta”, a explicat Tomescu.

În administrația Firea, întreținerea parcurilor a fost delegată companiilor municipale. După ce Nicușor Dan a venit la conducerea Primăriei Capitalei, a început desființarea companiilor municipale, iar în ultimii 2 ani, fiindcă în paralel cu trecerea pe linie moartă a companiilor, de îngrijirea parcurilor s-a mai ocupat doar ALPAB, parcurile au arătat jalnic.

Anul acesta se schimbă/repară locurile de joacă

O altă veste bună este că în 2023, în sfârșit, se schimbă locurile de joacă din parcuri sau se repară, acolo unde este posibil. Acestea sunt stricate și foarte vechi. În anul 2020, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a impus Administrației Lacuri, Parcuri și Agremet din subordinea Primăriei Capitalei oprirea utilizării echipamentelor de joacă deteriorate din parcurile Carol I, Tineretului, Cișmigiu, Circul de Stat, Regele Mihai I al României, Izvor, Floreasca și Bordei până la remedierea situației, iar de atunci acestea funcționează așa.

”În toate parcurile vom schimba/repara până la sfârșitul acestui an locurile de joacă. Pentru 14 locuri de joacă am avut o licitație anul trecut, pentru lucrări de reparație, contractul a fost semnat și suntem în execuție. Până la începutul primăverii se vor finaliza lucrările. Pentru celelalte 26 locuri de joacă rămase vom ieși în licitație pentru modernizarea lor - înlocuirea integrală a echipamentelor, noi concepte. Anul acesta vom finaliza licitația și vor începe lucrările”, a spus Tomescu.

Ce lucrări de investiții se vor face în parcuri în 2023

Parcul Herăstrău

În Parcul Herăstrău, cel mai important proiect care va începe în 2023 este reabilitarea malurilor de lac, o investiție de peste 70 milioane lei. Primăria Capitalei încearcă din 2011 să facă asta, însă niciodată nu au fost bani. Malurile lacului sunt în stare avansată de degradare, iar din cauza asta pământul o ia la vale iar aleile din jurul apei se surpă.

”Cel mai scump și cel mai important proiect de anul acesta este proiectul de reabilitare a malurilor de lac din Herăstrău, care sunt prăbușite. Proiectul a avut două studii de fezabilitate, unul a expirat în 2011, apoi în 2018 s-a făcut altul și s-a aprobat în Consiliul General, dar din 2018 nu a fost finanțat proiectul. Noi, anul trecut, am făcut actualizarea indicatorilor financiari, i-am trecut prin Consiliul General, și acum o să ieșim în licitație, în prima parte a anului, pentru execuție. Sperăm ca în toamnă să începem lucrările”, a explicat Horia Tomescu pentru HotNews.ro.

Tot în Herăstrău, anul acesta va începe construirea podului pietonal de lângă calea ferată (o investiție în valoare de 5,4 milioane lei fără TVA), acolo unde a fost amenajat un pod provizoriu după ce s-au întâmplat mai multe accidente, modernizarea sistemului de iluminat și modernizarea aleilor.

”În Herăstrău vom avea o investiție la podul de sub calea ferată. În momentul de față este un pod închiriat și dorim să ieșim în licitație publică cu această investiție pentru a finaliza, sper eu, anul acesta, un pod care să aparțină municipiului, paralel cu cel de cale ferată. Un alt proiect legat de iluminatul din Parcul herăstrău. Este un proiect din 2018-2019, care nu a fost finanțat până acum. Dorim să ieșim în licitație publică și cu el. Tot în Herăstrău o să reparăm aleile din zona Charles de Gaulles și Arcul de Triumf”, a mai spus Tomescu.

Parcul Cișmigiu

În Parcul Cișmigiu, lucrările la Podul Mare se vor finaliza până în luna martie. În 2023 vor începe lucrările la Podul de nuc, se vor repara aleile și cuva lacului mare.

”Până la 1 martie se va finaliza podul. O să intrăm în reparații capitale și cu celălalt pod, Podul de Nuc. Am făcut reparații la cuva lacului mic din Cișmigiu, s-au finalizat, acum sunt în procedura de recepție și doresc să continuăm cu reparații la cuva lacului mare. De asemenea, DALI-ul care a fost anulat de instanță pentru Parcul Cișmigiu dorim să îl refacem pentru a-l aduce în atenția Consiliului General. Tot anul acesta, în Cișmigiu, vom reface și aleile. Până facem restaurarea întregului parc facem aceste lucruri, fiindcă nu putem lăsa parcul așa”, a explicat Tomescu.

Municipalitatea mai caută însă soluții pentru ciorile și porumbeii din Cișmigiu, care fac mizerie în parc.

Parcul Tineretului

În Parcul Tineretului continuă lucrările pentru repararea aleilor, iar în 2023 va începe și se va finaliza reabilitarea podului care leagă parcul de zona unde se află Sala Polivalentă.

”În Tineretului o să avem mai multe investiții. În primul rând vom continua cu reparația aleilor. O altă investiție mare, pe care doresc să o finalizăm anul acesta, este deja în etapa de proiect tehnic, este reabilitarea podului care leagă parcul de zona unde este Sala Polivalentă. Acest pod este în stare avansată de degradare, nu a fost niciodată reabilitat de când s-a făcut parcul. Vom reabilita și skateparkul”, a explicat Tomescu.

Parcul Circului

Pentru Parcul Circului nu sunt noutăți.

”La Parcul Circului s-a finalizat acel puț de medie adâncime și pompa de apă, astfel încât să alimentăm lacul și să nu mai existe acel deficit de apă , cât și pentru irigații. Avem zona aceea cu gazon în Parcul Circului, unde foarte mulți cetățeni stau primăvara și vara și dorim să arate foarte bine, dar fără irigații a fost dificil. Am curățat lacul în cursul anului trecut. ”, a explicat Tomescu.

Parcul Carol

Lucrările de restaurare a Parcului Carol nu vor începe însă în 2023, deși în 2022 Consiliul General a aprobat aprobat documentația de avizare a lucrărilor și indicatorii tehnico-economici. Investiția este estimată la 47 milioane lei, aproape 10 milioane de euro.

Urmează ca Primăria Capitalei să emită autorizația de construire, apoi să se apuce de treabă. Durata lucrărilor este estimată la 3 ani.

„La Parcul Carol nu cred că vor începe lucrările de restaurare anul acesta, deoarece este monument istoric și durează foarte mult obținerea avizelor pentru autorizația de construire”, a explicat Horia Tomescu.