Una dintre societățile Primăriei Sectorului 3 - SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 - vrea să cumpere stația de sortare a Iridex din Chitila, potrivit unei note de informare transmise de societate consilierilor locali. Propunerea vine în contextul în care vechea stație de sortare a SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 din Cățelu a fost închisă în martie 2022 deoarece a rămas fără autorizație de mediu și a primit amenzi de aproape 1 milion de lei de la Garda de Mediu pentru nereguli.

Statie de sortare Cățelu 4Foto: Eugen Matei

”Ca urmare a demersurilor efectuate de către societatea SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 S.R.L. în vederea identificării unei soluții pentru relocarea stației de sortare din strada Drumul Lunca Visagului nr. 42-60, sector 3, a fost identificată următoarea posibilitate: preluarea prin achiziționare/ transferare în vederea operării activității stației de sortare a deșeurilor aflată în proprietatea IRIDEX GROUP S.R.L., de la adresa strada Fortului, nr. 45, Chitila, jud. Ilfov”, se arată în nota transmisă consilierilor, obținută de HotNews.ro.

Reprezentanții companiei spun că au făcut această propunere din următoarele motive:

  • Iridex Group S.R.L. deține singura stație din zona Bucureștiului pe două fracții umed și uscat, conform prevederilor legale, asigurând tratare mecanică și biologică a deșeurilor;
  • Societatea Iridex Group S.R.L. deține stație de tratare mecanică a deșeurilor colectate în amestec ori reziduale, stație de sortare a deșeurilor colectate selectiv ori a fracției uscate, tratate mecanic, deținând acord de mediu și autorizație în acest sens, în plus deținând și autorizație pentru concasarea materialelor din construcții;
  • Instalația de tratare mecanică și sortare deșeuri din construcții și demolări are o capacitate de 9000 t/luna;
  • Stația de sortare și prelucrare a deșeuri municipale deținută de către societatea Iridex Group S.R.L. se află la aproximativ 20 km de raza teritorială a sectorului 3;
  • Pe amplasamentul de 40.000 mp există platforme betonate și zone de primire deșeuri, cântare automate cu înregistrarea cantităților intrare/ieșite;
  • În zona unde este amplasată stația de sortare a societății Iridex Group S.R.L. se află preponderent puncte de lucru cu activități similare privind gestionarea deșeurilor (stații de sortare și depozite de deșeuri), neexistând posibilitatea punerii în pericol a sănătății umane și fără a dauna mediului, în special fără a crea disconfort olfactiv și fără a afecta negativ peisajul;
  • Societatea Iridex Group S.R.L. deține toate avizele și autorizațiile valabile necesare funcționarii, conform legislației în vigoare, operarea putând începe imediat.
  • Preluarea va cuprinde inclusiv personalul de specialitate, deservent și de evidență;

Potrivit notei de informare, SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 a trimis deja o scrisoare de intenție către Iridex Group S.R.L. cu privire la achizitionarea/ transferarea stației de sortare, iar Iridex a răspuns că este deschisă la negociere, între cele două părți fiind încheiat un memorandum, ca până pe 5 februarie Consiliul Local să dea un răspuns dacă aprobă sau nu demararea procedurilor pentru realizarea unui studiu de oportunitate și evaluarea costurilor privind achiziția și operarea.

Reprezentanții SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 spun că în incinta stației de sortare Iridex, dacă va fi achiziționată, ar putea fi relocată și instalația de sortare de la fosta stație din Cățelu.

Mihaela Văcaru, consilier local USR, a declarat în timpul ședinței de Consiliu local în care s-a discutat subiectul că în condițiile în care vechea stație de sortare a avut probleme majore, nu este o idee bună ca societatea să cumpere o nouă stație de sortare.

”Performanța SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 este că în 2021, când a funcționat stația de sortare, cheltuielile cu sortarea și ce s-a mai întâmplat pe acolo au fost de 76 milioane, iar în 2022, când s-a închis stația, rezultatele au fost mult mai bune, s-au cheltuit doar 50 de milioane lei pentru sortare, deci la noi este cu 30% mai eficient să nu avem stația de sortare proprie”, a declarat Mihaela Văcaru.

În 2022 au fost propuse mai multe soluții pentru mutarea stației de sortare de la Cățelu.

În luna mai 2022, Consiliul Local Sector 3, la propunerea executivului, a aprobat relocarea stației de sortare din Cățelu.

Au fost propuse două soluții:

  • Relocarea stației de sortare cu achiziția prealabila a terenului pe care urmează a fi amplasată hala de sortare: se va realiza achiziția terenului (la o distanţă de maxim 50 km de București) urmată de relocarea staţiei şi asigurarea tuturor utilităţilor, branșamentelor, avizelor şi autorizaţiilor necesare desfăşurării activității. Costurile estimate pentru această variantă sunt aproximate la o valoare de 48.652.852,50 lei.
  • Relocarea stației de sortare cu închirierea prealabilă a terenului pe care urmează a fi amplasată hala de sortare: se realizează închirierea terenului (la o distanță de maxim 50 km de Bucureşti), pentru o perioadă de aproximativ 25 ani şi eventual a unei hale în care să poata fi relocate utilajele și echipamentele aferente stației de sortare. Costurile estimate pentru această variantă sunt aproximate la o valoare de 42.702.852,50 lei la care se adaugă cheltuieli de închiriere estimate la 100.000 lei.

Vezi aici documentul.

În luna aprilie, Primăria anunța că va face o stație nouă de sortare.

”Primăria Sectorului 3 va edifica și pune în funcțiune o nouă și modernă stație de sortare a deșeurilor. Întreg proiectul va fi implementat cu fonduri de la Uniunea Europeană, iar stația va respecta toate reglementările în domeniu valabile la nivel european. Durata prevăzută pentru implementare este de 24 de luni, luând în calcul atât etapele de execuție efectivă, cât și cele de proiectare, finanțare și livrare a dotărilor necesare. În momentul în care noua stație de sortare va deveni operațională, activitatea la cea actuală va fi sistată” se arată într-un anunț postat pe site.

În luna iunie, ​Primăria Sectorului 3 a vrut să o mute stația de soratre de la Cățelu în orașul Fundulea/ Călărași, propunând achiziționarea unui teren arabil, în suprafață de 43.000, în această localitate. Proiectul nu a fost însă aprobat de Consiliul Local Sector 3.

Cât a investit Primăria Sectorului 3 în stația de sortare închisă

Primăria Sectorului 3 a investit în 2019-2020 aproape 11 milioane de euro în stația de sortare a deșeurilor din comuna Cățelu - Drumul Lunca Visagului nr.42-60.

Stația de sortare a fost pusă în funcțiune în vara lui 2021.

După proteste nenumărate ale vecinilor, care s-au plâns că nu mai pot sta în casă de putoare, și amenzi de aproape jumătate de milion de lei de la Garda de Mediu, în luna martie 2022, autorizația de mediu a fost suspendată, iar activitatea stației oprită.

Chiar și după ce a rămas fără autorizație de mediu, cetățenii din zonă au reclamat acolo activitate, iar Garda de Mediu a mai dat sancțiuni, valoarea totală a acestora, pentru ultimii 2 ani, crescând la aproape 1 milion de lei.

”Activitatea stației de sortare din Sectorul 3 deținută de SD3 SALUBRITATE SI DESZAPEZIRE S3 S.R.L. a fost controlată de 14 ori în doi ani, în perioada mai 2020-aprilie 2022, iar societatea a fost sancționată cu 17 amenzi contravenționale în valoare totală de 945.000 de lei. Mai mult decât atât, în cazul respectiv au fost făcute și două sesizări penale, iar în prezent este în desfășurare un nou control la firma care își desfășoară activitatea pe amplasamentul din Sectorul 3 al Capitalei”, anunța Garda de Mediu pe 6 mai.

  • „Primim nenumărate sesizări, zilnic, de la cetățenii care locuiesc în proximitatea stației de sortare, referitoare la disconfortul olfactiv resimțit și generat de funcționarea acestei stații, chiar și în lipsa autorizației de mediu, așa că vom continua să verificăm societatea respectivă și să sancționăm ilegalitățile, până când vor fi remediate toate problemele.
  • Cel mai recent control a avut loc la începutul lunii aprilie și s-a încheiat cu o sancțiune de 160.000 de lei, cu o sancțiune complementară de suspendare a activității, până la obținerea actului de reglementare și cu termene clare de implementare a măsurilor legale.
  • Cu toate acestea, oamenii din zonă reclamă și în prezent aceleași probleme legate de funcționarea stației de sortare, situație în care am deschis un nou control”, declara atunci Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.