Centrala provizorie din Titan va fi pusă în funcțiune până la finalul anului, a anunțat primarul general, Nicușor Dan, într-o vizită la șantier. Este vorba despre instalarea unor capacități de producție cu capacitatea de 75 de MW energie termică, închiriate de Primăria Capitalei pentru un an.

Intersecția Șoseaua Colentina cu Șoseaua FundeniFoto: Google Maps

”Aici există un proiect al Ministerului Energiei pentru o centrală în cogenerare, deci care să facă şi energie termică şi energie electrică, dar asta durează, motiv pentru care s-a luat decizia de a implementa această centrală provizorie, care face doar energie termică, aşa cum am spus, 75 de MW energie termică, pentru care există un contract de închiriere pe un an, care se poate prelungi până la trei ani de către Termoenergetica”, a declarat Nicușor Dan într-o vizită pe șantier.

Noile capacități de producție vor fi racordate la sistemul centralizat, astfel încât în cartierele Colentina, Tei și Pantelimon agentul termic să ajungă la temperatura potrivită. Până acum acesta era pompat din CET SUD și din cauza presiunii reduse și a rețelei deteriorate, apa caldă ajungea rece.

  • ”Din punct de vedere tehnic, în afară de montarea mai întâi a suportului şi apoi a acestor cinci module asemănătoare cu aceasta, adică aceasta şi încă patru, compania Termoenergetica asigură racordarea acestor centrale cu Bulevardul Basarabia, ceea ce înseamnă înlocuirea conductei pe care o vedeţi şi câteva sute de metri în bulevard.
  • De asemenea, se fac verificări la instalaţia de gaz care este în partea din spate. Şi se reabilitează un puţ prin care se alimentează mare parte din apa care va fi folosită pentru această centrală.
  • Puţ care a funcţionat, aşa cum am spus, până în 2014, când s-a închis centrala. Cam astea sunt datele despre centrala pe care Termoenergetica vrea să o instaleze, aşa cum am spus, până la sărbători”, a explicat Nicușor Dan.

Primarul spune că problema Bucureştiului este că avea nişte CET-uri care erau bine distribuite în teritoriu, un CET mare în vest, un CET în zona de vest, două CET-uri în sud, un CET în Titan și unul în Pipera. Dar cel din Titan a fost desfiinţat în 2014 și cel din Pipera în 2009, astfel că sistemul a fost dezechilibrat deoarece energia termică trebuie dusă pe distanţe foarte lungi, din sud.

În ceea ce privește modernizarea rețelei de termoficare, primarul Nicușor Dan a declarat că s-au închis şantierele din Bobocica şi Drumul Taberei.

”Avem patru şantiere mari deschise, cel din Ferentari suntem la nouă kilometri, cel din Berceni suntem la doi kilometri, cel din Pantelimon suntem la un kilometru şi cel din zona Mihalache – Amzei suntem la câteva sute de metri. În plus de asta, compania Termoenergetica, prin forţe proprii şi subcontractând, a reabilitat bucăţi scurte de opt kilometri până în momentul ăsta”, a explicat Nicușor Dan.