Vreți să mergeți la munte în weekend, dar v-ați săturat să stați blocați cu orele în trafic, pe Valea Prahovei, și de prețurile piperate? Atunci merită să încercați munții Făgăraș și zona Argeșului. Se află doar la 3 ore de București, munții Făgăraș sunt superbi, prețurile la cazare sunt accesibile și nu este aglomerație.

Excursie Făgăraș 3Foto: Hotnews

În funcție de condiția fizică și ce vă place să faceți, puteți face trasee ușoare sau foarte dificile, puteți urca pe Vârful Moldoveanu (2544 m), cel mai înalt vârf din țara noastră sau puteți să vă plimbați prin satele din jur, puteți să vă conectați cu natura la cort sau la glamping, să vă plimbați pe malul lacului Bâlea sau puteți vizita biserica rupestră de la Corbii de Piatră și gospodăria Mamei Uța, o casă muzeu, aflată sub o scobitură imensă de piatră.

Noi am stat în Nucșoara (Argeș) fiindcă aveam în plan să urcăm pe Moldoveanu, iar această localitate este este cea mai apropiată de intrarea pe traseul prin Valea Rea, cam la distanță de două ore de Stâna lui Burnei.

Traseul este unul greu, recomandat celor cu o condiție fizică bună. De la Stâna lui Burnei până pe platou faci cam două ore, o urcare destul de dificilă și abruptă. Apoi urmează încă vreo oră pe platou cu o urcare ușoară și apoi este urcarea spre creastă și pe creastă, mai tehnică și din nou dificilă, încă două ore. Coborârea durează cam 3 ore, mers lejer. Din nou, traseul este greu, dar priveliștea este minunată, merită efortul.

Sunt și trasee mai grele decât acesta și mai lungi, dar și trasee ușoare, care pot fi făcute inclusiv cu copii măricei. Găsiți aici o listă întreagă.

Dacă nu vă place să mergeți pe munte sau aveți copii foarte mici, o excursie la biserica rupestră de la Corbii de Piatră și casa Mamei Uța, o casă muzeu, aflată sub o scobitură imensă de piatră, ar putea fi de interes.

Mănăstirea "Corbii de Piatră" se află în satul Jgheaburi, comuna Corbi. Prima atestare este în secolul al XIV-lea, dar sunt dovezi că ar fi mai veche.

Biserica mănăstirii este săpată în stâncă. Lângă biserică, săpat tot în stâncă, se află trapeza mănăstirii, sala de mese, un spațiu dăltuit la rându-i în stâncă.

Biserica poate fi vizitată zilnic. Dacă nu găsiți deschis, la intrare sunt afișate numere de telefon la care puteți anunța vizita și vi se va deschide imediat.

Puteți face și o excursie și la Lacul Bâlea, cu mașina, și să faceți un traseu ușor de acolo sau să vă petreceți ziua pe malul apei.

Sau vă puteți plimba prin satele de la poalele munților.

Noi am stat în Nucșoara la glamping, un loc care îmbină condițiile de cazare la cort cu cele de la hotel. Adică un cort mare, cu pat și tot ce ai nevoie. Am plătit circa 200 de lei/noapte.

Este o experiență interesantă pentru orășeni, merită încercat, numai să vă luați haine groase de dormit, că în glampingul unde am dormit noi corturile nu erau încălzite, iar afară erau undeva la 10 grade, deși era iulie. Sigur, gazda a avut grijă și a lăsat în cort un sac de dormit, dar merită să luați niște pijamale groase de acasă.

Dacă nu vă place genul acesta de cazare, o noapte la o pensiune costă între 150 și 200 lei.

Singura problemă în zonă este cu mâncarea. Noi am găsit doar două locuri unde se putea mânca, unul cu prețuri decente, altul unde am dat peste 100 de lei pe două castronașe de ciorbă și două linguri de zacuscă, mai scump ca în Centrul Vechi. Deci nu strică să luați ceva de acasă, mai ales dacă aveți copii mici.