Extinderea spitalelor din București va putea fi făcută prin autorizare directă, după ce regulamentul Planului Urbanistic General a fost modificat în acest sens, vineri, de Consiliul General, cu votul consilierilor generali PNL - PSD. USR s-a abținut la vot.

Proiect extindere Spital UniversitarFoto: Spitalul Universitar

Proiectul a fost pus pe ordinea de zi suplimentară, fără dezbatere publică, și a fost făcut pentru ca Spitalul Universitar de Urgență să poată fi extins, dar Regulamentul Planului Urbanistic General a fost modificat în ansamblu, astfel că extinderea oricărui spital va putea fi făcută prin autorizare directă, fără aprobarea unui plan urbanistic zonal înainte și fără o limită de înălțime și de ocupare a terenului, inclusiv în zone protejate.

  • ”În cazul extinderii și/sau construirii pe același amplasament de clădiri pentru spitale administrate de către Ministerul Sănătății Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București sau alte ministere și structuri centrale, lucrări realizate pe parcele aflate inclusiv în zone construite protejate și finanțate exclusiv din fonduri publice, se permite autorizarea directă cu respectarea prevederilor prezentului regulament pentru fiecare zonă/subzone/UTR în cauză și cu avizul Ministerului Culturii pentru zone protejate”, se arată în proiectul de hotărâre propus de PNL și aprobat de consilierii generali.

Problema principală legat de extinderea Spitalului Universitar rămâne însă nerezolvată deoarece în documentația de urbanism aferentă zonei (PUZ-ul zonei protejate) spațiul unde se propune extinderea spitalului figurează ca spațiu verde, iar legea spațiilor verzi interzice diminuarea suprafeței de spațiu verde pentru extinderea spitalului.

Cum motivează PNL decizia?

  • ”Consilierii generali PNL au solicitat în nenumărate rânduri executivului PMB deblocarea acestei investiții publice și extiderea spitalului. Însă, fără nici un rezultat! Spitalul Universitar riscă să piardă finanțări de un miliard de euro pentru investiții.
  • Primăria Generală nu a dat dovadă că ar fi interesat de acest subiect, deși se pot pierde foarte mulți bani.
  • Astfel că grupul PNL propune în ședința de astăzi a Consiliului General dezbaterea și aprobarea proiectului privind modificarea Regulamentului Local de Urbanism aferent Planului Urbanistic General al Municipiului București (R.L.U. aferent P.U.G.-M.B.) aprobat prin H.C.G.M.B. 269/2000 pentru a acorda posibilitatea autorizării directe în cazul extinderii și/sau construirii pe același amplasament de clădiri pentru spitale publice”, a transmis PNL București înainte de ședința Consiliului General.

La penultima ședință de Consiliu General, tot consilierii PNL au venit cu varianta anulării PUZ-ului de zonă protejată, parțial, pe terenul spitalului, în această documentație terenul unde se dorește extinderea fiind încadrat ca spațiu verde. Astfel se rezolva problema punctual, fără alte probleme, mai ales că terenul care figurează ca spațiu verde în curtea spitalului nu mai este de mult spațiu verde în fapt, acolo fiind construită o parcare și un heliport.

PNL a acuzat că Primăria Capitalei blochează extinderea Spitalului Universitar deoarece Nicușor Dan nu a semnat certificatul de urbanism. Primarul a declarat însă că terenul este încadrat ca spațiu verde și că legea nu îi permite să diminueze suprafața spațiilor verzi, iar pentru a putea da aprobările necesare, trebuie modificată legea, astfel încât să permită diminuarea spațiilor verzi și pentru spitale, nu doar pentru alte obiective de utilitate publică.

Potrivit art. 18 din Legea spațiilor verzi:

  • Schimbarea destinației terenurilor înregistrate în registrul local al spațiilor verzi se poate face numai pentru lucrări de utilitate publică, stabilite în baza documentațiilor de urbanism, aprobate conform legislației în vigoare.
  • Este interzisă schimbarea destinației, reducerea suprafețelor ori strămutarea spațiilor verzi definite de prezenta lege.
  • Prin excepție, este permisă schimbarea destinației spațiilor verzi în vederea realizării unor lucrări de utilitate publică, astfel cum acestea sunt prevăzute de Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, republicată, altele decât cele privind construcțiile locuințelor sociale, obiectivelor sociale de învățământ, sănătate, protecție și asistență socială, organizațiilor neguvernamentale, precum și administrației publice și autorităților judecătorești.

Ce lucrări vrea să facă Spitalul Universitar

Spitalul Universitar de Urgență a cerut Consiliului General al Municipului Bucuresti identificarea, de urgenta, a unei solutii legale care sa faca posibila autorizarea lucrarilor de construire în vederea extinderii, se arată în expunerea de motive a proiectului. Proiectul de modernizare are două faze - una cu bani de la Compania Națională de Investiții și una cu bani din PNRR.

Ce lucrări de extindere dorește să facă spitalul:

  • Faza 1 presupune: Modernizare, extindere si reabilitare ambulatoriu, corp B cu regim de inaltime D+P+2E; realizare aparat filtru de acces, vestiare personal, extindere, modernizare si reabilitare spatii invatamant – sali cursuri, amfiteatru – corp D; modernizare si reabilitare prosectura-morga-corp e; realizare corp I cu regim de inaltime S+P+3+4R – clinica, dializa, balneologie, centru donare, sali multifunctionale, cabinete medicale; reabilitare si modernizare aripile A1, A2 ale Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti;
  • Faza II presupune: Extinderea corpurilor A1, A4, A5, cu regim de inaltime variabil S+P+3-4R-7R pentru extindere bloc operator 10 sali operatie, postoperator si ATI, realizare aparat filtru – Receptie pentru acces si distributie pacienti, noduri circulatie verticala pentru separarea fluxurilor medicale si conformare ISU privind evacuarea in caz de incendiu si exploatarea in siguranta a SUUB, parcare publica 320 locuri pentru medici si pacienti, reconfigurarea spatiilor verzi cu sporirea numarului de arbori plantati, pentru imbunatatirea si sporirea barierei verzi de protectie si aplicarea unui concept modern de energie alternativa pe intreg ansamblul construit.

”Identificarea unei solutii care sa permita autorizarea directa a acestor investitii reprezinta o conditie pentru a preveni pierderea finantarilor asigurate atat din fonduri guvernamentale, cat si din susrse externe (fonduri europene)”, se arată în expunerea de motive.