Cum arată o școală de stat? Când aud această întrebare, majoritatea românilor se gândesc la școlile de stat construite în perioada comunistă, cu bănci de lemn rupte, terenul de sport plin de gropi din spatele școlii, un loc anost. În multe orașe aceasta este în continuare realitatea. Dar se poate și altfel. Primăria Sectorului 4 a investit circa 10 milioane de euro, în bună parte fonduri europene, în modernizarea Liceului Tehnologic Dacia, care era în parganină, acesta fiind transformat într-un campus educațional modern. La Cluj-Napoca, Primăria a investit 5 milioane de euro în reabilitarea Colegiul Tehnic „Ana Aslan” și 6 milioane de euro pentru modernizarea Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, în ambele cazuri bani europeni.

Licee modernizate RomâniaFoto: Primării din țară

Tot la Cluj-Napoca, municipalitatea a organizat un concurs de arhitectură pentru modernizarea Liceul Nicolae Bălcescu, iar rezultatul este spectaculos. Și Primăria Sectorului 6 vrea să amenajeze ”altfel” curtea școlii, în cadrul unui proiect cu Banca Mondială.

Liceul Tehnologic Dacia - București

Primăria Sectorului 4 a finalizat în septembrie lucrările de modernizare a clădirii Liceului Tehnologic Dacia, (fostul Colegiu Tehnic “Miron Nicolescu”), de pe Strada Metalurgiei. După o investiție de peste 10 milioane de euro, majoritatea bani europeni, clădirile aflate în paragină au fost transformate într-un campus educațional modern. Cei 750 de elevi care vor studia aici au la dispoziție două cămine, o sală și două terenuri de sport, o sală de festivități și cantină.

Sursa foto: HotNews

Colegiul Tehnic Ana Aslan - Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca a finalizat lucrările de modernizare a liceului în luna noiembrie, investiția fiind de 5 milioane de euro, majoritatea bani europeni. Colegiul cuprinde în total 17 săli de clasă și 10 laboratoare cu specific profesional (coafură, estetică, biologie, fizică şi informatică).

”Clădirea folosește surse de energie regenerabilă pentru producerea energiei electrice - panouri fotovoltaice, iar pentru producerea de apă caldă - panouri solare integrate în sistemul automat de management al consumului (BEMS - Building Energy Management System). Sistemul de management energetic integrat permite și controlul corpurilor de iluminat (LED), controlul centralelor termice în condensaţie (cu randamente ridicate) şi controlul centralelor de tratare a aerului, montate în interior, pentru asigurarea aerului proaspăt în sălile de clasă şi în spaţiile anexe (biblioteca, sală profesorală, birouri). Școala dispune și de o nouă sală de sport”, a scris primarul Emil Boc pe pagina de Facebook.

Liceul Teoretic Onisifor Ghibu- Cluj-Napoca

Tot în noiembrie, Primăria Cluj-Napoca a finalizat și lucrările de modernizare a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, după o investiție de circa 6 milioane de euro, majoritatea bani europeni.

În cadrul lucrărilor, clădirea veche a fost modernizată, a fost construit un nou corp de clădire cu un regim de înălțime de P+3 cuprinde 33 de săli de clasă și 9 laboratoare. De asemenea, sala de sport existentă a fost extinsă și modernizată. pentru eficiență energetică a fost instalat un sistem de management energetic integrat de tip BEMS și s-au pus panouri fotovoltaice pentru producere de energie electrică și panouri solare pentru producere de apa caldă menajeră.

”În Cluj-Napoca, 20% din impozitele și taxele locale sunt reinvestite în infrastructura educațională, cât și în politici publice pentru elevi și studenți. Investiţia în educaţie este cea mai sigură investiţie din lume, deoarece este lipsită de grija falimentului. Valoarea investiției este de 6 milioane de euro, iar resursele financiare provin din fonduri europene prin POR 2014-2020”, a scris primarul Emil Boc pe pagina de Facebook, la inaugurare.

Concurs de arhitectură pentru modernizarea Liceului Nicolae Bălcescu - Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca a organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România concurs de soluții pentru modernizarea Liceului Nicolae Bălcescu, iar la începutul lunii noiembrie, primarul Emil Boc a anunțat câștigătorii: S.C. SQM ARCHITECTURE S.R.L. în asociere cu S.C. FILIP S CONCEPT S.R.L. și S.C. HAB PRO CREATIV S.R.L. Premiul pentru câștigători este de 2,5 milioane lei, fără TVA. Ce a ieșit, vedeți în imaginile de mai jos.

Cu o suprafață de aproximativ 15.000 mp, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” este alcătuit în prezent din 3 clădiri.

”Soluția câștigătoare presupune modernizarea funcțională a liceului, dar și transformarea străzilor adiacente într-un spațiu urban vibrant, de bună calitate, astfel încât să satisfacă nevoile unui număr de 1776 elevi, organizați în 70 de clase. Soluția câștigătoare se pliază armonios cu două direcții clare de dezvoltare ale municipalității: dimensiunea verde și cea digitală. Străzile adiacente Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” incluse în aria de concurs sunt: str. Argeș (din Piața Mihai Viteazul până în str. Paris), str. Constanța(din 21 Decembrie până în str. Ploiești) și str. Nicolae Bălcescu (din str. Constanța până în str. Paris). Acestea vor fi reamenajate în vederea facilitării parcurgerii cât mai plăcute și sigure a spațiului urban de către elevi și profesori, locuitorii zonei sau trecători, integrând principiile walkable și smart city. De asemenea, va fi amenajat și Canalul Morii, în suprafață de aprox. 1,6 ha, cu scopul de a crește calitatea spațiului urban din proximitatea instituției de învățământ”, a postat primarul Emil Boc pe pagina de Facebook, când a anunțat câștigătorii.

Contactat de HotNews.ro, viceprimarul orașului, Dan Tarcea a declarat că deocamdată nu se știe când vor începe lucrările, nici cât costă implementarea proiectului, deoarece arhitecții care au câștigat trebuie să elaboreze proiectul, iar abia apoi se poate discuta de costuri.

Acesta a fost cel de-al 8-lea concurs internațional de soluții organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca cu Ordinul Arhitecților din România și primul din domeniul educațional.

Juriul a fost format din șapte membri titulari: arh. Horia Marinescu (AUS), arh. Ștefan Tuchilă (FR), arh. Daniel Pop (Arhitect Șef al Municipiului Cluj-Napoca, reprezentant al Autorității Contractante, arh. Johannes Bertleff, arh. Mihaela Criticos, arh. Mariana Michiu (reprezentant OAR Filiala Transilvania), arh. Șerban Patrulius și doi membri supleanți: arh. Maria Duda și arh. Daniela Calciu.

Sursă foto școli Cluj: Primăria Cluj-Napoca

Curtea școlii modernizată cu implicarea elevilor - Sectorul 6

Primăria Sectorului 6 modernizează curțile școlilor gimnaziale 153 și 161 din Giulești-Sârbi în cadrul unui proiect pilot desfășurat cu asistență de la Banca Mondială. Cel mai probabil, lucrările vor începe anul următor, iar dacă proiectul pilot va avea succes, va fi extins și la alte unități de învățământ.

Noutatea este că amenajările sunt făcute cu consultarea elevilor și proiectul se va modifica în funcție de cerințele acestora.

Banii pentru modernizarea curții școlilor vor fi asigurați din bugetul local și surse de finanțare externă nerambursabilă.

Școala 153 înainte și după lucrările de modernizare

Sursă foto: Primăria Sector 6