Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat, sâmbătă seara, că a cerut sprijinul Guvernului pentru asigurarea furnizării agentului termic către abonaţii sistemului centralizat de încălzire, în această iarnă, care riscă să rămână fără acest serviciu din cauza datoriilor "istorice" şi a penalităţilor companiei COLTERM faţă de distribuitorii de combustibil.
Fritz menţionează, într-o postare pe Facebook, că prefectul judeţului Timiş, Liliana Oneţ, a transmis, la rândul său, cererea primăriei pentru ca Executivul să elibereze banii necesari din fondul de rezervă al Guvernului în acest scop.
"Trebuie să trecem iarna fără întreruperi de căldură şi apă caldă. De aceea am cerut şi sprijinul Guvernului, în urmă cu trei săptămâni, pentru COLTERM, deocamdată fără răspuns. Am reluat discuţiile la Bucureşti, în contextul negocierilor pentru noul guvern, la care particip în acest weekend. (...). Sunteţi 50.000 dintre voi conectaţi la COLTERM şi aproape toate instituţiile din oraş, inclusiv spitalele din prima linie COVID-19. Alţii nu sunt clienţi, dar o bună parte din contribuţiile lor la buget local se duc spre compania locală de termoficare. Nu mi-am dorit să aduc în discuţie 'greaua moştenire'. Realitatea este că din prima zi de primărie am plătit mai bine de 10% din încasări către COLTERM pentru plata unor datorii uriaşe, penalităţi, facturi la zi ori în avans pentru gaz şi cărbune. Totul ca să nu se oprească căldura şi apa caldă", afirmă Dominic Fritz.
Edilul precizează că, doar anul acesta, Primăria Timişoara a plătit 82 de milioane lei pentru COLTERM, în timp ce dotările şi echipamentele pentru spitalele timişorene au costat 35 de milioane de lei în 2020. Cu cele 82 de milioane de lei, susţine Fritz, s-ar fi putut dubla volumul de achiziţii de dotări şi echipamente pentru spitale sau s-ar fi putut construi o sală polivalentă cu 5.000 de locuri ori 20.000 metri pătraţi de locuinţe pentru Timişoara.
"Puteam moderniza complet fie Josefin, fie Fabric, zona istorică. Dar nu vom putea folosi aceşti bani pentru comunitate nici în 2021, din cauza datoriilor istorice ale COLTERM. Adevărul este că gaura neagră COLTERM a fost lăsat să crească de mult prea mult timp. Această situaţie nu mai poate continua. Am început discuţii care se află într-un stadiu avansat cu Banca Mondială, cu furnizorii şi creditorii COLTERM, cu ANAF şi cu mai mulţi specialişti financiari pentru redresarea companiei, atât pe termen scurt cât şi pe termen lung. Avem soluţii şi ele pot fi puse în aplicare dacă există bună-credinţă la Guvern şi în rândul consilierilor locali ai Timişoarei, care sunt şi membri în Adunarea Generală a COLTERM. Bună-credinţă şi capacitatea de a privi o problemă nu din perspectiva partidului, ci a interesului public. Politizarea problemei COLTERM nu face decât rău timişorenilor", menţionează Dominic Fritz. (sursa: Agerpres)
Nu cred ca i-a ales nimeni ca sa se planga de "greaua mostenire". Stiau la ce se inhama.
Dacă se intra atunci brusc în primării și sigilau totul, poate s-ar fi aflat adevărul, așa au avut timp peste o lună să-si acopere fărădelegile.
...in 2020, #rezist, descopera ca in diverse birouri exista "tocatoare de hartie", "o dovada" a coruptiei PSD, tocatoarele de hartie fiind folosite pentru "Și-au șters toate urmele, au tocat toate înțelegerile din famiglie, toate contractele dubioase.".
==========================
Ce poate fi de comentat? Doar faptul ca in '90 NIMENI nu asuma ca minerii ar fi niste inteligente ale natiunii.
din amintirile mele Fitilutza a plecat la finele toamnei .. si nu tin minte sa fi facut reparatii la centrale si sa inlocuiasca tevi in vara asta ....iar iarna trecuta au sarit tevile din asfalt ca popcornul.. le carpeau peste tot... crezi ca nu se stie ca sistemul de termoficare e la pamant ???
de ce nu esti corect in detalii si acuze ?
Săracul Ceaușescu, dacă lupta și el împotriva corupților poate mai trăia și astăzi.
- curent electric dupa program
- petreceri la apartament
- autocenzura
- oamenii erau la munca sau acasa
- arogantii de partid
- etc, mai scrieti si voi
apoi, in plina campanie electorala, cand usr ataca pe toate fronturile pnl, voi ati cerut bani guvernului orban?!
pai cum vine asta despteptilor?
Din pacate nu pot pentru ca e o lege locala care spune ca daca nu e nimeni debransat de la Colterm pe scara inainte de 2005 sau asa ceva, Colterm nu aproba debransarea, deci si daca imi pun centrala voi fi obligat sa platesc si Colterm.
Colterm stie sa dea caldura numa maxim, iar din cauza ca am peretii exteriori izolati termic, am constant iarna 24-27 grade in interior, nu pot sa dorm de cald. Problema 2 e ca presiunea e asa de mare ca in calorifere ca foarte greu pot sa umblu la robineti fara sa am frica ca vor curge. Anul asta am schimbat robinetii si e mai ok, dar tot nu e eficient.
Apa calda vine prea grea tot timpul pentru ca stau la 3 si lucrez pe ture, deci folosesc apa calda fix cand nu foloseste nimeni.
Ideal ar fi centrale de cartier sau de bloc nu neaparat de apartament, ca ar fi mult mai eficient.
De ce ar trebui să meargă banii acestor oameni care au făcut sacrifjcii in sistemele falimentare ale altora?
A studiat cineva salariile de acolo, plus personalul supradimensionat? Nu cumva sunt iarăși o jumatate inutilă pe bază de pile, relații, rudenie?
1) reabilitarea termică a tuturor blocurilor/clădirilor încălzite de Colterm, astfel încât necesarul de căldură va scade cu 40-50%.
2) modernizarea, retehnologizarea, automatizarea și eliminarea pierderilor la Colterm
3) restructurarea personalului supradimensionat de la Colterm.