Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) va fi extinsă cu 60 de staţii de monitorizare noi și 50 de senzori, investiţia în acest proiect fiind de 3,17 milioane de euro, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe. Licitația pentru achiziția stațiilor de monitorizare va fi lansată până la finalul acestei săptămâni, iar până la finalul anului stațiile vor fi în teren, promite ministrul. Datele colectate de rețea vor putea fi accesate de cetățeni prin intermediul unei aplicații.

Costel Alexe in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

”Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului va fi extinsă cu 60 de stații noi. În plus, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va dezvolta și va administra și o rețea de 50 de senzori de măsurare a calității aerului. Este cea mai mare investiție în monitorizarea calității aerului din ultimii 10 ani, de când Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului a fost pusă în funcțiune. Vom fi prima autoritate de mediu din Europa care va avea, inclusiv, o rețea de senzori de măsurare a calității aerului în administrarea sa. Până la finalul anului, cea mai mare parte din investiție va ajunge deja în teren”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Întreaga investiție în RNMCA este de 3,17 milioane de euro, dintre care 2,17 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (10,5 mil lei) și 1 milion de euro prin Programul Operațional Infrastructură Mare (5 mil lei).

”Până la finalul acestei săptămâni lansăm licitația pentru extinderea Rețelei de Monitorizare a Calității Aerului de la 148 de stații, cât sunt în prezent la nivel național, la 208 puncte de măsurare a calității aerului, peste tot în țară. Vrem ca prin extinderea cu 60 de noi puncte de măsurare să sprijinim și mai mult autoritățile locale cu date despre aerul din orașele României, astfel încât acestea să găsească măsuri potrivite și eficiente pentru a asigura un aer cât mai bun pentru populația țării”, a declarat ministrul.

La final, datele colectate de rețea vor fi puse la dispoziția cetățenilor prin intermediul unei aplicații.

”Aplicația mobilă va prelua date din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului și îi va da utilizatorului toate datele despre aerul din zona în care se află sau din zona în care vrea să ajungă. Aplicația va identifica locul unde este utilizatorul și-i va oferi acestuia toate datele din momentul respectiv despre aerul pe care îl respiră. Dacă utilizatorul vrea să meargă într-un alt loc, va introduce destinația și va afla, în avans, ce riscuri de aer sunt acolo”, a explicat Costel Alexe.