După ce săptămâna trecută un troleibuz a ars, în acest weekend au fost postate pe rețelele de socializare noi imagini care arată starea jalnică a transportului public din București. Este vorba despre un troleibuz al liniei 69 împins de oameni, dar și două autobuze Otokar tractate la autobază, deși acestea sunt noi, fiind cumpărate anul trecut de Primăria Capitalei.

Troleibuz tractatFoto: Aurel Rapa

În ceea ce privește troleibuzul, Societatea de Transport București a transmis că acesta a avut nevoie să fie împins deoarece rețeaua nu avea tensiune, dar acesta nu era stricat. Compania dă vina pe fostele administrații, deși primarul Gabriela Firea a avut 4 ani la dispoziție să facă investițiile necesare.

”Evenimentul s-a petrecut astăzi, în zona Drumul Taberei, unde, din cauza instabilității atmosferice accentuate, a avut loc o cădere de tensiune. Întrucat acest troleibuz nu are autonomie de mers fără alimentare directă de la rețea, câteva persoane au ajutat benevol șoferul să ajungă cu troleibuzul în zona cu tensiune în rețea. Facem precizarea că astfel de situații sunt generate de faptul că vechile administrații au privat de investiții acest domeniu, consecința fiind învechirea parcului STB. Tocmai pentru a compensa lipsa de implicare din anii anteriori, în actualul mandat a fost pusă în practică o politică de înnoire și modernizare a parcului STB”, transmite STB.

HotNews.ro a scris săptămâna trecută că doar 13% din rețeaua de contact a troleibuzelor este modernizată, aceasta fiind într-o stare jalnică.

Cu privire la autobuzele Otokar, consilierul general Ciprian Ciucu a postat prima imagine cu un astfel de autovehicul tractat în zona Titan, iar jurnalistul Vitalie Cojocari a postat un video cu un alt autobuz Otokar, tractat pe Șoseaua Alexandriei.

Despre imaginea postată de Ciprian Ciucu, reprezentanții STB spun că este mai veche.

”Fotografia utilizată de politicianul dornic de afirmare este una mai veche (...). Vehiculul a avut o defecțiune apărută în traseu, și anume fisurarea unei conducte de la sistemul de răcire al motorului. Conform procedurilor, vehiculul care are o astfel de defecțiune trebuie dus în autobază pentru că reparația nu se poate face operativ în traseu, dar și din motive legate de protecția mediului. STB SA menționează că remedierea vehicului respectiv s-a făcut în mai puțin de o oră, iar vehiculul a ieșit ulterior în traseu”, se arată în comunicatul companiei.

Despre imaginile prezentate de Vitalie Cojocari nu a spus nimic.

Dar STB SA precizează că astfel de defecțiuni sunt inerente la un lot așa de mare de vehicule, iar potrivit contractului de achiziție, toate autobuzele Otokar au garanție opt ani de zile, remedierea acestui fel de defecte fiind făcută cheltuiala furnizorului.

Compania a transmis că și autobuzele Mercedes Citaro au avut defecte chiar dacă erau noi.

”Pentru comparație, la autobuzele Mercedes Citaro, achiziționate în anul 2007 de Primăria Capitalei, incidența și gravitatea defectelor au fost mult mai mari. În primele luni, 428 de autobuze Mercedes au prezentat defecțiuni, din care menționăm: în 102 cazuri - pierderi ale uleiului din cutia de viteze, în 115 cazuri - suportul compresorului s-a rupt, în 45 de cazuri s-au înregistrat pierderi de ulei la motor, în 32 de cazuri - probleme de pornire a motorului, în 30 de cazuri - probleme de reglaj ale volanului defect, la 29 de autobuze parbrizele erau fisurate, iar la 17 - instalația de avertizare la incendiu era defectă”, a transmis STB.

Contract troleibuze

Primăria Capitalei a semnat în luna martie contractul pentru achiziția a 100 de noi troleibuze, iar livrarea începe în luna noiembrie.

Noile troleibuze au autonomie în exploatare de minim 20 de km, în cazul întreruperii furnizării curentului electric, caracteristica ce previne astfel de situații. Totodată, acestea au o capacitate de minim 96 de pasageri, o lungime de 12 metri și autonomie asigurată prin intermediul grupului generator propriu al troleibuzului.

Troleibuzele vor fi dotate cu sistem informatic performant care permite atât furnizarea informațiilor despre călătorie în timp real, precum și furnizarea unor date importante despre starea de funcționare a troleibuzelor către Societatea de Transport București. Acestea vor avea climatizare automată, o capacitate mare de transport călători și funcții speciale destinate persoanelor cu dizabilități. De asemenea, vor fi dotate cu tehnologie wireless pentru călători și prize USB pentru încărcarea rapidă a dispozitivelor mobile.