Primăria Capitalei a început lucrările la Parcul Centenarului în plină epidemie de coronavirus, iar angajații instituției au fost surprinși pe șantier, fără măști și echipamente de protecție, când tăiau mai mulți copaci, scrie Greenpeace România pe pagina sa de Facebook. Primarul Gabriela Firea a anunțat miercuri că închide șantierele municipalității. Contactați de HotNews.ro, reprezentanții municipalității au confirmat că au început lucrările premergătoare, iar în ceea ce privește tăierile, spun că au toate avizele necesare și se vor tăia doar arborii uscați și bolnavi. Lucrările sunt făcute de ALPAB, iar parcul se află în zona Eroilor, la intersecția arterelor străzilor Dr. Dumitru Bagdasar, Nicolae Paulescu și Dr. Gheorghe Marinescu.

Defrisari Parcul Centenarului 1Foto: Greenpeace Romania

”În plină criză a sănătății și într-un oraș cu cote deja extrem de ridicate de poluare, Primăria Municipiului Bucureşti decide să prioritizeze măcelărirea a peste 80 de copaci sănătoși din zona Pieței Eroilor, pe terenul actualului Parc Bagdasar, în plan să devină Parcul Centenarului. Întrebarea e retorică, dar cum pot astfel de zone să mai fie numite spații verzi și de ce nu putem să creăm parcuri păstrând copacii existenți? Cerem protejarea spațiilor verzi existente, toaletarea corectă a arborilor, precum și creșterea numărului de spații verzi în București de la 10 mp/capita la cel puțin 26 mp/capita, conform normelor UE”, scrie Greenpeace România pe pagina de Facebook.

Sursa foto: Greenpeace România

Reprezentanții ALPAB au confirmat pentru HotNews.ro că au început lucrările și se face pregătirea terenului, dar susțin că se taie doar arborii uscați și bolnavi

”Se curată terenul de arborii bolnavi și uscați. Există aviz de mediu pentru fiecare copac. Există o evaluare dendrologică prealabilă. Tot ce s-a tăiat au fost arbori bolnavi. Există un proiect care imediat ce e aprobat în Consiliul General va fi pus în opera în primăvară 2020. Proiectul este pe site-ul ALPAB. În prezent suntem în faza de Proiect Tehnic. Imediat ce avem și indicatorii aprobați dăm drumul la lucrare. Lucrarea de tăiere a fost desfășurată azi de Compania Municipală Arbori și Spații Verzi. Au fost controale de la Poliție, Garda de Mediu, muncitorii au prezentat documentele necesare și lucrurile au fost lămurite”, se arată în răspunsul transmis de ALPAB la solicitarea HotNews.ro.

Anunțul că încep lucrările de defrișare a fost postat și pe pagina ALPAB.

”Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București execută în perioada 19-31.03.2020, în intervalul orar 7-15:30, prin intermediul Companiei Municipale Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA lucrări de intervenție la 78 de arbori în conformitate cu avizul Direcției de Mediu nr 1647/1715252/10.04.2019 și avizul Direcției de Cultură a Municipiului București nr.2191/18.12.2019. Lucrările de intervenție constă în defrișarea și extragere rădăcinilor la 78 de arbori”, se arată în anunț. Cele două avize sunt postate pe site.

Primarul Gabriela Firea a promis în noiembrie 2017 că va amenaja un nou parc în București, în zona Eroilor, la intersecția arterelor străzilor Dr. Dumitru Bagdasar, Nicolae Paulescu și Dr. Gheorghe Marinescu, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. A trecut anul 2018, însă pe spațiul verde de 1,5 ha ce urma să poarte numele de ”Parcul Centenarului”, nu a fost amenajat și inaugurat.

"Ne dorim să inaugurăm anul viitor un parc, avem nevoie de spaţiu verde cât mai mult în Capitală. Parcul Centenar va fi într-o zonă centrală, Piaţa Eroilor, va avea 1,2 hectare. O să-l inaugurăm anul viitor", declara Gabriela Firea în noiembrie 2017.

Proiectul a fost aprobat de Consiliul General abia la finalul anului 2018. Conform H.C.G.M.B. nr. 586/22.11.2018 a fost atribuită denumirea de “Parcul Centenarului” spațiului verde ce aparține domeniului public al municipiului București, situat în sectorul 5 la intersecția arterelor de circulație str. Dumitru Bagdasar, Str. Nicolae Paulescu și str. Dr. Gheorghe Marinescu. Și acum acolo se află un parc, administrat de Consiliul local sector 5, iar Primăria Capitalei practic îl va reamenaja.

Într-un răspuns adresat la solicitarea HotNews.ro, reprezentanții municipalității spun că în 2018 au reușit doar să organizeze un concurs de soluții pentru amenajarea peisagistică. La concurs au participat 6 proiectanți. Câștigatorului i s-a atribuit proiectarea.