Primăria Sectorului 4 amenajează un parc de 2,7 hectare pe bd. Metalurgiei 100-130, vizavi de cimitirul Metalurgiei. Acesta va fi cel mai mare parc din București, amenajat după Revoluție. Lucrările încep în luna martie și se vor finaliza în 5 luni, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Primăriei Sector 4. În total, pentru teren și amenajarea spațiului verde instituția va plăti circa 40 milioane lei.

Randare Parc MetalurgieiFoto: Primaria Sector 4

Parcul va avea și o parcare de 3 etaje, pentru cei care vin cu mașina, iar pe bd. Metalurgiei vor fi amenajate trotuare, astfel încât cei care locuiesc aproape să poată ajunge și pe jos la spațiul verde.

În zona Metalurgiei, pe străzile Drumul Binelui şi Drumul Jilavei s-au construit în ultimii ani mii de locuinţe noi, iar oamenii din zonă nu au niciun spațiu verde în apropiere. Reprezentanții Primăriei Sector 4 estimează că parcul va deservi circa 70.000 de oameni.

Primăria Sectorului 4 a solicitat Consiliului General al Municipiului București pe 11 decembrie 2019 permisiunea de a expropria terenul de 27.238 mp de pe bd. Metalurgiei nr. 100-130. Proprietarii terenului erau ALROM COMIMPEX și Brătulescu Cristina Maria. Valoarea evaluată a terenului - 8,7 milioane lei. Consiliul General a aprobat exproprierea terenului la finalul lunii ianuarie.

Pe 20 decembrie, Consiliul Local Sector 4 a aprobat indicatorii tehnico-economici aferenți proiectului, lucrările fiind estimate la circa 31 milioane lei.

Potrivit datelor comunicate de Primăria Sectorului 4, parcul va avea: 10.000 mp spatii verzi, 11.000 mp alei, 1.200 mp locuri de joaca, un skate parc de 1.000 mp, terenuri de sport și o parcare de 3 etaje.

Pe deasupra terenului trec mai multe cabluri de înaltă tensiune. Administratorul public al Sectorului 4, Ioan Gâf Deac, a declarat în timpul ședinței de Consiliu General în care s-a aprobat exproprierea terenului că terenul a fost ales pentru amenajarea parcului pentru că era liber și de vânzare, iar cablurile de înaltă tensiune vor fi relocate.

Și bucureștenii din Sectorul 6 au un parc nou de 2 ha

Primăria Sectorului 6 a amenajat un parc de aproape două hectare, pe bulevardul Timișoara nr. 10. Spațiul verde a fost amenajat pe un teren industrial, unde funcționa o autobază a societăților de salubrizare, ceea ce reprezintă o noutate pentru București. Pentru amenajarea parcului, instituția a investit circa 12 milioane lei fără TVA. Lucrările au demarat în iunie 2018, cu demolarea construcțiilor și scoaterea pavajului din fosta autobază a operatorilor de salubritate Rebu și Urban, iar amenajarea parcului a început în octombrie 2018. Inaugurarea a avut loc în decembrie 2019.

Și Primăria Capitalei va amenaja un parc

Primarul Gabriela Firea a promis în noiembrie 2017 că va amenaja un nou parc în București, în zona Eroilor, la intersecția arterelor străzilor Dr. Dumitru Bagdasar, Nicolae Paulescu și Dr. Gheorghe Marinescu, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. A trecut anul 2018, însă pe spațiul verde de 1,5 ha ce urma să poarte numele de ”Parcul Centenarului”, nu a fost amenajat și inaugurat nici până acum.

Într-un răspuns adresat la solicitarea HotNews.ro, reprezentanții municipalității spun că în 2018 au reușit doar să organizeze un concurs de soluții pentru amenajarea peisagistică, iar în 2019 proiectul tehnic. Rămâne de văzut când ne vom plimba în noul parc.

Parcul Verdi redevine domeniu public

Consiliul General al Municipiului București a aprobat cumpărarea terenului pe care se află Parcul Verdi pe 6 septembrie 2018. Parcul a fost retrocedat, iar locuitorii din zonă cereau de câțiva ani salvarea acestuia, după ce pe spațiul verde au apărut câteva construcții. Soluția găsită de Primăria Capitalei a fost cumpărarea terenului de la proprietari.

Proprietarii terenurilor erau: Emil Dragoş Săvulescu, un controversat om de afaceri, fost patron al Clubului de Fotbal Dinamo Bucureşti, condamnat în dosarul fostului primar constănţean, Radu Mazăre, Speranța Budeanu, mama milionarului Radu Budeanu, fondatorul ziarului Cancan, afaceristul iranian Manochehr Saadati- Sohi, fostul patron Antrefrig, Noemi Roxana Saadati- Sohi, Cosmin Tirvuloiu, Maria și Radu Dornean, Mircea Robea, Liviu Traian Poenaru, Dobrescu Elisabeta, Deak Andrei, Săvulescu Nicolae, etc.

Deși sunt foarte mulți proprietari, principalii beneficiari ai tranzacției sunt Emil Dragoş Săvulescu, Speranța Budeanu și Manochehr Saadati- Sohi. Cei care au negociat cu primăria au fost Emil și Geta Săvulescu.

Prețul plătit de municipalitate pentru cele 5,6 hectare a stârnit mai multe controverse în spațiul public. Iniţial, expertul a evaluat terenul la o sumă de două ori mai mică - 26,4 milioane de euro, dar o lege aprobată cu puțin timp înaintea tranzacției ar fi dus la dublarea sumei, susține deputatul Nicușor Dan.