FOTO VIDEO Povestea incredibilă a complexului Europa: o moarte suspectă, legături cu mafia și apusul unui imperiu

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 17 septembrie 2019, 9:43 Actualitate | Administratie Locala


Demolare Europa
Foto: Hotnews
Demolarea Complexului Europa a început săptămâna trecută, iar în câteva zile au fost puse la pământ circa jumătate din tarabe. Deși milioane de români i-au trecut pragul și s-au îmbrăcat cu haine de aici, puțini știu povestea incredibilă a locului, ce pare desprinsă dintr-o telenovelă sau un film italian cu mafioți. Totul a început imediat după Revoluție când colonelul Salitră a avut ideea de a crea un loc pentru vânzarea produselor din China și a cumpărat un teren de aproape 10 hectare la marginea Bucureștiului, împreună cu asociatul său Nicu Dumitru, cunoscut drept Niro.

Câțiva ani mai târziu, Salitră moare într-un accident de mașină considerat suspect de presa vremii, iar afacerea ajunge să fie controlată de Niro și Nicu Gheară, cunoscut pentru legăturile cu lumea interlopă. Fiicele colonelului au încercat în ultimii 20 de ani să-și recupereze partea ce le aparținea, însă fără rezultat până acum. Cristina Salitră, fiica colonelului și una dintre moștenitoare a povestit pentru HotNews.ro cum a încercat în ultimii 20 de ani să-și recupereze terenul și cum a ajuns la demolarea complexului.Povestea târgului Europa începe imediat după revoluție. Colonelul Constantin Salitră, ultimul șef al direcției Pașapoarte din timpul regimului comunist, își deschide inițial un magazin numit Europa în zona Gării de Nord, unde vindea marfă adusă din Turcia și China. Fiindcă treaba mergea bine, cumpără un teren de 9,6 ha, la capătul Șoselei Colentina, împreună cu asociatul său Nicu Dumitru, cunoscut drept Niro și deschid târgul Europa.

Citește pe riseproject.ro povestea retrocedării terenului către bătrânul Ionescu și cum a fost cumpărat de colonelul Salitră și de Niro.

”În anii 91-92, tata a cumpărat terenul pe care este construit târgul acum. La vremea respectivă avea o mână dreaptă care era Nicu Dumitru, respectiv Niro, și au convenit ei ca tata să aibă 70% din teren, iar Nicu 30 % din teren, urmând să se facă acest târg. Eu aveam 18 ani atunci, nu știu detaliile din interior, știu doar ce am văzut în acte. Au început să construiască standurile, a început activitatea și așa a apărut târgul Europa”, a povestit pentru HotNews.ro Cristina Salitră, una dintre fetele colonelului.

În 1995, colonelul moare într-un accident considerat suspect de presa vremii. Un tir iese de pe o stradă secundară și lovește mașina în care se afla acesta. De aici lucrurile încep să se complice.
Câțiva ani mai târziu apare un contract din care reieșea că Salitră ar fi vândut terenul care îi aparținea unei firme care ajunge să fie controlată de Nicu Gheară, pentru suma de 10 milioane de dolari. Cristina Salitră spune că acel contract era fals și a obținut anularea în instanță, în iulie 2008, sentință care rămâne definitivă abia în 2011.

”S-a inventat un contract, pe colțul biroului, fără notariat, o foaie A4, cu două semnături, fără intabulare, fără cadastru, din care rezulta că tata ar fi vândut societății care administra complexul, Euro Utimex, și urma să încaseze nu știu câți bani. Societatea a fost făcută prin 91-92 împreună cu un partener german, se ocupa de comerț inițial, apoi se ocupa de administrarea târgului, de lumină, gunoi, etc. Când tata a murit, eu și sora mea am preluat 50% din societate, iar acel cetățean străin a preluat restul. Acest cetățean străin ar fi fost forțat să-i cedeze lui Nicu Gheară 25%, din spusele lui, nu știm dacă a fost adevărat. Așa a intrat Nicu Gheară în această societate în care este și acum. Imediat după a organizat mai multe adunări generale în care l-a numit pe Nicolae Daniel Pepy administrator. Așa a apărut și Peppy în peisaj. Acest contract nu a existat fiindcă nu ar fi fost posibil legal să se transfere un drept în baza unei foi. Ei au făcut o chestie foarte inteligentă, o copie conform cu originalul și ea avea o legalizare pe spate, astfel încât au lăsat impresia că acel document a fost legalizat la notariat”, a explicat Cristina Salitră.


Niro descrie relația cu Salitră într-un interviu acordat în 2007 ziarului „România Liberă”

“Prima afacere adevărată am făcut-o atunci când m-am asociat cu colonelul Salitră și s-a construit Europa. Eu aveam 30%, iar el 70%. După moartea lui Salitră, in 1995, terenul a rămas al meu, este al meu și acum, dar magazinele le-am închiriat pe întreaga durată de viață a construcției unor chinezi. Nu vreau să intru în conflict cu ceilalți administratori ai spațiilor de acolo. Este extrem de dificil să administrezi la comun, iar eu am preferat să mă retrag”, a declarat în 2007 Niro, într-un interviu acordat ziarului România Liberă.

La finalul anilor 90 se pare că relația dintre Nicu Gheară și Niro s-ar fi stricat, după ce acesta din urmă și-a cumpărat teren alături, circa 50 de hectare, pentru a face Dragonul Roșu.

”După retragerea mea a intrat în complexul Europa Nicu Gheară, cel despre care s-a spus că a tocmit, ulterior, ucigași profesioniști că să mă lichideze. Mi-a spus că nu este adevărat. Eu l-am crezut că n-a tocmit ucigașii, dar tot cred că are legătură cu Europa, pentru că mi-a luat teren lângă complex", declara Niro în interviul din 2007 acordat România Liberă.

În 2007, primarul Sectorului 2 la vremea respectivă, Neculai Onțanu, a vorbit despre ilegalitățile din complexul Europa, fără însă să facă nimic.

„Afacerea Europa a fost ilegală încă de la început. Toate construcţiile din interiorul complexului au fost ridicate fără autorizaţie. Fără aceasta nu se poate desfăşura nici o activitate comercială. Toate aceste ilegalităţi au fost posibile şi cu concursul regiilor furnizoare de utilităţi care au aprobat, nu s-au sesizat sau nu au verificat această zonă, favorizând astfel infractorii şi fraudarea bugetului local”, declara atunci Onţanu

Cu toate acestea și cu toate că situația proprietății era incertă, în 2008 Primăria Sectorului 2, condusă de Onțanu, dă o autorizație de construire pentru un corp de clădire cu parter și etaj, aflat deja în lucru la vreme respectivă și alte 3 corpuri asemănătoare, cu funcțiunea de comerț și birouri. Cererea de eliberare a autorizației de construire a fost făcută de Nicolae Daniel Pepy, omul lui Nicu Gheară.

”Ei au obținut acea autorizație în anul 2008 folosindu-se de niște documente care au fost anulate în instanță, documente fabricate, cu concursul maxim acordat de primarul Onțanu și toată gruparea din jurul lui, arhitect șef, secretar general. (...) Autorizația este ilegală în acest moment fiindcă nu are niciun document care să stea la baza ei. (...) Ulterior emiterii acestei autorizații, ei nu și-au înregistrat la Administrația financiară nimic. Dacă ești un bun proprietar, ai construit, faci recepția lucrării și înregistrezi construcția la taxe și impozite. Ei nu au făcut asta și DVBL-ul a emis niște somații de plată pentru niște sume fabuloase, 18 milioane lei, moment în care a fost pus la zid să plătească, cu titlu executoriu. Au dat DVBL în judecată și a spus că el nu are niciun fel de construcție (n.r. Pepy), și acele construcții din autorizație nu au fost edificate, iar el nu datorează nimic pentru că nu este proprietar. Aici vine întrebarea decentă, ale cui sunt?”, a povestit Cristina Salitră.Controversata moarte a colonelului Salitră revine în atenția publică în 2014, în contextul dosarului Microsoft.

Dumitru Nicolae, zis “Niro”, a declarat procurorilor că Alexandru Bittner, încercând să își arate puterea și influența pe care o are că tirul care l-a omorât pe Salitră ar fi fost închiriat de el, sugerând astfel că ar fi fost asasinat.

"În ceea ce privește relația mea cu Bittner Alexandru, aș dori să precizez un aspect legat de faptul că acesta, începând cu anul 2002, a încercat prin presiuni să-mi preia afacerea, respectiv comerțul cu China, care face obiectul activității Niro SĂ. Repet, în anul 2002, am perceput mai clar aceste presiuni, care erau în formă unor controale repetate ale autorităților asupra afacerilor personale. Dacă nu mă înșel, în anul 2003, când după circa 1 an jumătate – 2 ani de controale repetate am înțeles că e vorba de presiuni exercitate de Bittner Alexandru, motiv pentru care m-am întâlnit cu acesta la un restaurant din parcul Herăstrău pentru a discuta problemele. Bittner Alexandru, pe parcursul acelei prime discuții ce am avut-o cu el, mi-a dat de înțeles în mod explicit că este foarte puternic. Mi-a adus două argumente pe care mi le aduc aminte, respectiv, un prim argument era legat de faptul că un fost asociat de-al meu, Salitra Constantin, ar fi murit într-un accident în ianuarie 1995, tirul implicat în accidentul acela fiind închiriat la acel moment de către Bittner Alexandru, iar un al doilea argument era legat de faptul că datorită influenței lui s-ar fi blocat o afacere mare de construire a unui oraș chinezesc pe o parcelă de teren ce aparținea de parcul IOR. În fapt, argumentele lui Bittner Alexandru erau foarte puternice pentru mine pentru că ambele momente la care făcea referire m-au afectat foarte mult”, declara Niro procurorilor, scrie în presa vremii.

Dosarul însă nu a fost redeschis.

”Dosarul nu a fost redeschis, s-a tot plimbat, au existat multe suspiciuni, povești, noi știm adevărul, dar aia este. În 2014, în dosarul Microsoft, Nicu Dumitru a dat declarație la DNA în care a spus că Bittner l-a amenințat că îl omoară ca pe tata. Când am văzut declarația în media, am făcut repede reclamație la DNA, să redeschidă dosarul, dar am primit un răspuns în care mi s-a spus că solicitarea mea a fost trimisă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău. După ceva vreme, o lună - două am primit o adresă în care îmi spuneau că dosarul a fost clasat în baza unui Ordin intern. Am întrebat despre acel ordin, dar nu auzise nimeni. Și așa a rămas”, spune Cristina Salitră.

Din 1995 până în prezent, Cristina Salitră a tot încercat să intre în posesia terenului, dar fără rezultat.

”De când a murit tata încerc să intru în posesia terenului, dar nu am avut cum. Am făcut tot felul de sesizări, plângeri penale, o colecție de hârtii. Am făcut ce era posibil legal. În cea mai mare parte autoritățile m-au ignorat, îmi răspundeau că au luat la cunoștință, voi primi un răspuns. Complexul funcționa fără niciun fel de autorizație, nu avea niciun document legal de funcționare, persoanele care au exploatat terenul nu au niciun fel de document de proprietate care să le confere dreptul de a intra pe acest teren. Este o rețea de interlopi care au niște persoane, un reprezentant legal, Nicolae Daniel Peppy, și care a administrat și a concertat toate acțiunile de pe acea zonă în ultimii 20 de ani”, a povestit Cristina Salitră.

Autoritățile au avut mai multe tentative de a închide complexul, însă fără rezultat. Cum veneau în zonă, tarabagii dădeau alarma, închideau standurile și plecau. Cu toate că totul era ilegal, au avut acces în continuare la utilitățile publice.

În 2011, de exemplu, prefectul Capitalei, anunţa că a început o razie de proporţii pentru oprirea activităţilor ilicite. Mihai Cristian Atănăsoaei spunea că acţiunea se va încheia atunci când vor fi oprite toate activităţile ilicite desfăşurate de cei care vând în această zonă comercială. Atănăsoaei a precizat că în complexul comercial Europa „se spală bani”, nu sunt case de marcat, nu sunt documente pentru mărfurile vândute, iar „evaziunea fiscală este de 12 milioane de euro pe an”. Astfel, el îi avertiza pe comercianţi să părăsească complexul Europa, pentru că altfel autorităţile vor intra cu buldozerul peste ei. La rândul lor, inspectorii financiari declarau că evaziunea fiscală în cadrul complexului este de 100%. După care s-a așternut iar tăcerea.

Nicu Gheară a plecat din România în 2004, după ce numele i-a apărut într-un scandal cu prostituate și cocaină.

În 3 octombrie 2016, omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat la 2,4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă în dosarul Microsoft, pedeapsa fiind majorată de la 1,6 ani cu suspendare, dispusă iniţial. De asemenea, instanţa a dispus ca acesta să plătească statului 2.050.000 dolari şi 1.000.000 de euro. Pe 15 septembrie 2017 a fost eliberat condiționat.De la începutul acestui an, ceva s-a întâmplat, iar atitudinea autorităților s-a schimbat. În urma unei operațiuni pregătite încă de la începutul anului, pe 31 iulie, 700 de poliţişti şi 250 de jandarmi au luat cu asalt complexul Europa, potrivit unui comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti. Ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au verificat peste 500 de standuri şi au confiscat nu mai puţin de 16 camioane de marfă contrafăcută, şi mai multe persoane, printre care şi un poliţist din cadrul Secţiei 7, au fost reţinute pentru contrabandă. Peste 10.000 de euro şi 15.000 de lei au fost ridicaţi în vederea confiscării în urma controlului. Echipele de poliţişti şi jandarmi au fost însoţite de un elicopter. În acelaşi timp, angajaţii Enel au fost solicitaţi să debranşeze toate gheretele din complex care au fost branşate ilegal la curent.Proprietarii au fost somați să îngrădească și să facă curat pe teren, ceea ce au și făcut, cel puțin pe terenul Cristinei Salitră.

”Acum a apărut un control la începutul lunii august, organizat de Jandarmerie, Poliție locală, Poliția Națională și am reînceput și eu presiunile, cei de la primărie mi-au trimis o somație să-mi îngrădesc terenul, fiindcă este focar de infecție. Am spus că nu prea pot să-mi îngrădesc și au fost extrem de receptivi, a venit poliția și am putut să-mi îngrădesc terenul și să încep demolarea. Acum lucrurile sunt clarificate, construcțiile vor dispărea de pe teren și am încheiat povestea. Se va stârpi toată mizeria. Din terenul mare, Niro are 30%, iar eu și sora mea avem 70%, ea 35 și eu 35%. Am făcut un proces de ieșire din indiviziune și acum are fiecare lotul lui. Înainte nu știam cine ce are exact”, a mai spus Cristina Salitră.

Acum zona este păzită de poliție, iar peste tot sunt lipite afișe imense ”Accesul interzis! Proprietate privată!” O bună parte din complex a fost deja pus la pământ.

Rămâne de văzut ce va face fiecare dintre cei 3 proprietari cu terenul. ”Deocamdată demolez, nu știu ce fac mai departe. Aștept să văd terenul la zero și apoi încep să gândesc. Mi-e și frică să fac planuri, vreau să merg în pași. Nu știu ce face sora mea, dacă demolează și ea”, a declarat Cristina Salitră.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

120428 vizualizari

 • +42 (42 voturi)    
  :) (Marţi, 17 septembrie 2019, 9:57)

  ella111 [utilizator]

  Funny ca de 30 ani tocmai acum subit s-a facut ceva. oare ce s-a intamplat? :) cel mai mare complex de acest gen din Romania iar interlopii din spate au incasat chirii si nu numai, evident, cu concursul...autoritatilor. Mai mult, nu discutam doar despre chirii, discutam de crima organizata, spalare de bani si altele mult mai grave. Dar astept o ancheta complexa dusa pana la capat.
  • +26 (26 voturi)    
   ... (Marţi, 17 septembrie 2019, 11:10)

   ursu_rebegea [utilizator] i-a raspuns lui ella111

   Probabil vreun potentat local vrea sa construiasca un cartier de locuinte pe terenul ala. Vom vedea in viitorul apropiat cine va pune mana pe teren si ne lamurim.
  • +4 (6 voturi)    
   :)) (Marţi, 17 septembrie 2019, 14:27)

   provest [utilizator] i-a raspuns lui ella111

   S-a intamplat ce se va intampa si cu dosarele mineriadelor, 10 august, colectiv, etc.
   Trebuie sa treaca suficient timp in unele cazuri, in altele trebuie sa moara adevaratii vinovati sau sa-si piarda din influenta.
   In acest moment putem spune ca avem un stat paralizat, as indrazni sa spun doar partial, desi ne apropiem de total.
  • +4 (6 voturi)    
   Asteapta! (Marţi, 17 septembrie 2019, 14:27)

   Andy500 [utilizator] i-a raspuns lui ella111

   O sa astepti mult si bine! Dacala conducerea Statului (Guvern in principal) se alfa incompetenti si mafioti, la ce te poti astepta de la 'organe'?
 • +32 (38 voturi)    
  Foarte bine, sa se inchida (Marţi, 17 septembrie 2019, 10:00)

  bancher [utilizator]

  si sa se demoleze. Focar de infectie si de evaziune fiscala, complexul Europa nu facea decat sa serveasca interesele financiare ale catorva mafioti (gen Niro si Nicu Gheara).
  Marfa era extrem de slaba calitativ, insa de acolo se alimentau buticarii din Cocor, Unirii si altii din provincie (de multe ori cei din provincie cumparau marfa mai cu gust decat cei din Unirii si Cocor).
  Evaziunea fiscala era maxima, nu se platea TVA sau alte taxe...si, ca sa va faceti o idee despre cati bani se manevrau acolo, sucursala Libra din Fundeni avea depuneri zilnice mai mari decat orice alta sucursala bancara din tara.
  • +4 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 septembrie 2019, 15:33)

   [anonim] i-a raspuns lui bancher

   • 0 (2 voturi)    
    Concurența făcută de Europa încurca. (Marţi, 17 septembrie 2019, 17:03)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

    Poate fi o cauză a demolării Europa.Încurca afacerile celor de la Dragonul roșu.
   • +2 (4 voturi)    
    Dragonul Rosu e una, Europa e altceva (Marţi, 17 septembrie 2019, 18:36)

    Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui

    Sa nu le amestecam zic. Sunt acelasi lucru ca evaziune, hotie, interlopine, mafie, dar sunt 2 complexe diferite.
    • 0 (0 voturi)    
     Da, corect (Miercuri, 18 septembrie 2019, 9:42)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

     Parca totusi e marfa mai de calitate in Dragon...in Europa erau cele mai proaste stifturi posibile.
 • +31 (39 voturi)    
  Politia Română (Marţi, 17 septembrie 2019, 10:22)

  florinos [utilizator]

  Stati sa vedeti cand Politia Romana va afla ca la Obor si in pietele agroalimentare se vand tigari fara timbru.

  Curios cum Enel nu s-a sesizat, la bloc vine trimestrial un reprezentat de la o firma prietena Enel care citeste contorul de teama sa nu fur curent.

  Acesta este inca un exemplu ca Bucurestiul este o jungla, se lauda ca are PIB mai mare decat Budapesta dar daca zgarii putin dai de astfel de fenomene ilegale.
  • +1 (1 vot)    
   pai (Marţi, 17 septembrie 2019, 17:37)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   ei de unde crezi ca-si alimenteaza viciul?
 • +17 (19 voturi)    
  sa mai zica cineva ca avem sistem de justitie (Marţi, 17 septembrie 2019, 11:13)

  linarel [utilizator]

  o gluma proasta , scarboasa chiar

  de asta au cei din sistem pensii speciale .... numai ei pot imbarliga actele asa incit doar cel de sus le mai rezolva
 • +10 (14 voturi)    
  ce e incredibil? (Marţi, 17 septembrie 2019, 12:02)

  Toni_Romania [utilizator]

  pt. orice om mai in etate care a trait ultimii 30 de ani in Romania postcomunista nu e nimic "incredibil'.. ci e regula jocului. (Camorra italiana e Disneyland fata de ce e la noi)
  • +7 (7 voturi)    
   mda (Marţi, 17 septembrie 2019, 14:59)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   mafia italiana inca tine la onoare si familie..

   la noi astia nu tin de nimic, decat de afaceri grele
  • +5 (5 voturi)    
   nu e! (Marţi, 17 septembrie 2019, 15:00)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Sa nu comparam La Camorra, o organizatie mafiota, violenta si fara scrupule cu capitalismul de cumetrie de la noi.
   In Europa doar o persoana a fost ucisa, adica fondatorul Salitra....daca era La Camorra, ii omorau pe toti.
 • +5 (9 voturi)    
  dar (Marţi, 17 septembrie 2019, 14:18)

  vax-albina [utilizator]

  eu nu am fost niciodată în complexul Europa. Dacă refuzau și alții să meargă, știam o treabă. Doar că fiecare patron șmecheraș se bucura să vândă marfă proastă la preț ridicat. Ii vedeam în tren cu faimoasele sacoșe mari de rafie. Dacă ar fi fost controlați s-ar fi văzut că nu au acte.
  M-am săturat de indolența complice a autorităților.
 • +5 (5 voturi)    
  evaziune fiscala intoate orasele (Marţi, 17 septembrie 2019, 14:51)

  elenan [utilizator]

  in iunie 2019 am cumparat cateva produse pentru un deces pentru o batrana, am cerut bon sa pot justifica platile si vanzatoarea mi-a scris cu picxul, pe o bucata de carton rupta dintr-o cutie de ambalat, produsele si pretul. eram in complexul comercial onassis din focsani.
  autoritatile nu cunosc acest loc al evaziunii fiscale??? de curand le-a fost marit salariul cu 15% pentru conditii periculoase...
  • +5 (5 voturi)    
   s-au facut n controale. (Marţi, 17 septembrie 2019, 15:02)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui elenan

   Si eu stiu de ele, fara sa fiu in breasla. Doar ca, se afla cam cu 20 min inainte, si toti buticarii isi inchideau tarabele si dispareau in ceata. Cand ajungea politia economica, nu mai era niciunul pe acolo.
 • +6 (6 voturi)    
  Dispare o epoca de fum si stele (Marţi, 17 septembrie 2019, 14:59)

  Absurdistanul [utilizator]

  Intr-o tara care declara crestere economica an de an, nu poate exista un loc ca asta!

  E o reminiscenta cenusie a trecutului care a imbogatit noul val de smecheri din structuri.
  • 0 (0 voturi)    
   Ce nu mi-a placut mie in Europa. (Miercuri, 18 septembrie 2019, 9:45)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Absurdistanul

   este ca patronii chinezi ii tratau ca pe sclavi pe angajatii romani, uneori si pe clientii romani. Odata am dat cu marfa de pamant cand am asistat la o asa faza, si am plecat din magazin...patroana chinezoaica tipa la niste cliente romance si le facea poarce de nu iti venea sa crezi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by