Tramvaiele vor fi din gama de 36 m, cu minim 5 uși duble, iar Primăria precizează în Caietul de sarcini al licitației că "achiziționarea a 100 de tramvaie este inițiată în baza unui program multianual pe o durată de 4 ani începând cu anul 2018."
În fișa de date se menționează că termenul de livrare este "conform Graficului de livrare tramvaie, din Anexa 1 la draftul de contract."
Acest grafic, prezentat în imaginea atașată articolului, arată că în primul an va fi livrat însă numai 1 tramvai. În anul 2 de contract ar urma să fie livrate 48 de tramvaie, în anul 3 de contract alte 48 de tramvaie, iar în ultimul an încă 3 tramvaie.
- "Ofertantul se obligă să livreze primul tramvai, în termen de maxim 9 luni de la semnarea contractului. După livrare ofertantul se obligă în maxim 3 luni să realizeze omologarea de tip a tramvaiului (..). În situația în care ofertantul declarat câștigător nu reușește să obțină omologarea de tip a vagonului cap de serie, după cele 12 luni de la semnarea contractului, se va proceda la rezilierea contractului.", se arată în Caietul de sarcini.
Tramvaiele vor fi echipate cu instalație de numărare a călătorilor
Potrivit documentului de licitație, toate tramvaiele vor fi echipate cu instalație de numărare a călătorilor (sisteme cu senzori inteligenți 3D și un analizator) fiind incluse în prețul contractului.
- "Instalația va permite urmărirea și înregistrarea numărului de călători transportați pe anumite intervale de timp, stație,linie, nr. vehicul etc. Informațiile sistemului de numărare călători vor fi structurate în rapoarte după descărcarea datelor în server. Descărcarea datelor se va face prin computerul de bord, în timp real.
- Precizia reală de măsurare a sistemului trebuie să fie de minim 95% fără prelucrări și corecții de software. La ofertă se va prezenta certificatul CE emis de un laborator neutru acreditat în UE care să certifice precizia de minim 95%. Sistemul nu va efectua numărări când ușile vehiculului sunt închise.", se mai arată în caietul de sarcini.
Vezi aici integral Caietul de sarcini cu toate specificațiile noilor tramvaie.
Criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport calitate-preț, componenta financiară având o pondere de 60% în punctajul maxim al ofertei.
Durata contractului este de 37 de luni, este finanțat din fonduri bugetare, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 14 februarie 2019. La aceeași dată va avea loc și ședința de deschidere a ofertelor.
Duamna Fierea o sa cumpere si tramvaie de la turci, ca doar nu va inchipuiti ca va castiga altcineva licitatia!
Dar de ce nu tii cont ca a facut o revolutie in transportul public?!?
ITB-ul de pe vremea comunismului nu mai este RATB, ci este Societate - STB!
Ce vreti mai mult?!
La noi linii proaste, scaune de lemn, usi care nu se inchid bine, si, mai rau decat toate, zdruncinaturi de parca esti in caruta cu roti de lemn. Am fost cu tramvaiul 14 pana in Pantelimon, m-a rupt de spate pe traseul piata Sfanta Vineri-calea Calarasilor....se zdruncina tramvaiul de parca mergea pe piatra cubica, nu pe sine.
Foarte bine ca se cumpara alte travaie, dar sa fie licitatia corecta, nu caterinca care a fost la Otokar.
PS: nu mai spuneti ca primaria poate sa cumpere direct tramvaie de la URAC. In sistemul de stat toate achizitiile se fac prin licitatie, este lege in acest sens. URAC poate castiga doar daca vine cu cea mai buna oferta.
2. Nu trebuie sa le cumpere. URAC tine de RATB (sau STB, cum ii zice acum), nu este o entitate separata. Deci e productie proprie. Pot eventual sa vanda si la altii daca vor, dar mai e mult pana departe...
Pe unde umblu eu, sunt gioarse. Daca mai pui si liniile proaste, parca esti ca in barca...
Ceea ce nu inteleg este faptul cum vor circula atat timp cat calea de rulare este praf.
Cum naiba nu este fabrica daca toate tramvaiele comuniste V3A au fost produse aici in inainte de '90? Si Bucur LF-CA, tramvaiele noi din Bucuresti, aparute dupa 2005, tot de la URAC sunt.
Asta este denumirea formala. Tramvaiele alea V2A si V3A s-au construit in atelierele de reparatii ale ITB (dar mai degraba improvizat decat "fabricate"). Si nu a fost foarte rau, dar nu s-au ridicat niciodata la nivelul celor de la Tatra - achizitionate cu mult inainte, pe unele le mai poti vedea si astazi, zburdand, acolo unde le permite sina.
Eu zic ca trebuie sa urmarim cu atentie: s-ar putea sa apara si o licitatie pentru reabilitatrea tehnologica, nu numai reparatii de mantuiala, a caii de rulare.
Fara asta, poti sa aduci mama tramvaielor, nu faci decat sa aglomerezi traficul si mai mult. Dar cu un sistem de tramvaie pus la punct (tramvaie bune PLUS cale de rulare) poti sa rezolvi un oras ca Bucurestiul chiar mai bine decat cu autobuzele (hehe diesel).
PS. Cand totul este bine aranjat vreau sa vad eu ghiolbanu care-si mai lasa masina pe calea de tramvai, ca de luat fata in trafic s-ar putea s-o mai faca dar ii trebuie CASCO la greu.
In cati ani poate produce 100 de tramvaie noi?
Este ditamai uzina, fix in centrul orasului. Probabil ca de-asta si se doreste inchiderea ei.. sa mai dea si clanul pandele un tun imobiliar.
URAC este doar centru de intretinere, reparatii si reconditionari tramvaie !!!
Tramvaie de la zero se produc doar la Astra Arad pe teritoriul Romaniei
Cei de la primarie pot pune conditii la licitatie in asa fel incat sa castige URAC, dar direct de la ei nu pot cumpara fara licitatie ptr ca risca sa intre in puscarie.
Nahir are dreptate: ca bugetar nu poti achizitiona decat prin licitatie publica. Insa, avand in vedere ca se recomanda sa se cumpere la cel mai mic pret, URAC poate castiga usor licitatia (ca doar nu o veni cu preturi mai mari decat altii).
Au fost DOAR reconditionate tramvaiele din anii 1970 .
In Bucuresti TOATE tramvaile sunt din anii 70 sau mai vechi, doar ca unele au carcasa schimbata/vopsita + interiorul.
Cred ca asta este si motivul pentru care s-a lasat timp un an pentru omolgare si toata procedura este asa de lunga. Li s-a dat si lor timp.
Se puteau gasi si maine, tramvaie de-a gata de la fabricanti care au tot ce le trebuie.
Cauta niste poze de prin Praga si vezi ce vreau sa zic.
Nu e musai sa iei tramvaie la mana a doua si nu este evident ca or sa le cumpere din Turcia.
Cred ca cehii (de exemplu, ca n-or fi numai ei) pot sa-i bata la cur pe turci si la pret si la calitate.
Si nici nu au in paletarul de culori, celebrul turcoaz.
De retinut pt.Pandelica ca Începând cu data de 1.01.2015, în Federaţia Rusă este interzis importul de mijloace de transport în comun, autoutilitare (şi o groază de alte produse), conform Decretului 656/2014, pentru ,,protejarea economiei naţionale"
toate ca toate, da' de ce 3 tramvaie in ultimul an? nu mai bine le aduceau pe toate 51 cite mai ramineau in penultimul an? sau alea 3 n-o sa mai ajunga deloc :)
Pe urmă, ce treabă am eu ca beneficiar de seria zero și de omologare a unui produs? De unde știe fierea că cel care va câștiga licitația nu are o capacitate de producție care să-i permită să livreze 5 tramvaie până la sfârșitul anului 2019, în loc de unul singur și ăla în decembrie?