​Primăria Capitalei a lansat o licitație deschisă pentru achizitionarea a 100 de tramvaie și echipamente necesare îmbunătățirii transportului public de călători pe liniile de tramvai 1, 10, 21, 25, 32,40, 41 si 55 din București, potrivit unui anunț publicat marți în sistemul electronic de achiziții publice. Valoarea totală estimată a contractului depășește 845 milioane de lei (fără TVA). Conform graficului de livrare, în primul an va fi livrat însă numai 1 tramvai. Toate tramvaiele vor fi echipate cu senzori inteligenți 3D de numărare a călătorilor.

Grafic de livrare tramvaieFoto: Primaria Bucuresti

Tramvaiele vor fi din gama de 36 m, cu minim 5 uși duble, iar Primăria precizează în Caietul de sarcini al licitației că "achiziționarea a 100 de tramvaie este inițiată în baza unui program multianual pe o durată de 4 ani începând cu anul 2018."

În fișa de date se menționează că termenul de livrare este "conform Graficului de livrare tramvaie, din Anexa 1 la draftul de contract."

Acest grafic, prezentat în imaginea atașată articolului, arată că în primul an va fi livrat însă numai 1 tramvai. În anul 2 de contract ar urma să fie livrate 48 de tramvaie, în anul 3 de contract alte 48 de tramvaie, iar în ultimul an încă 3 tramvaie.

  • "Ofertantul se obligă să livreze primul tramvai, în termen de maxim 9 luni de la semnarea contractului. După livrare ofertantul se obligă în maxim 3 luni să realizeze omologarea de tip a tramvaiului (..). În situația în care ofertantul declarat câștigător nu reușește să obțină omologarea de tip a vagonului cap de serie, după cele 12 luni de la semnarea contractului, se va proceda la rezilierea contractului.", se arată în Caietul de sarcini.

Tramvaiele vor fi echipate cu instalație de numărare a călătorilor

Potrivit documentului de licitație, toate tramvaiele vor fi echipate cu instalație de numărare a călătorilor (sisteme cu senzori inteligenți 3D și un analizator) fiind incluse în prețul contractului.

  • "Instalația va permite urmărirea și înregistrarea numărului de călători transportați pe anumite intervale de timp, stație,linie, nr. vehicul etc. Informațiile sistemului de numărare călători vor fi structurate în rapoarte după descărcarea datelor în server. Descărcarea datelor se va face prin computerul de bord, în timp real.
  • Precizia reală de măsurare a sistemului trebuie să fie de minim 95% fără prelucrări și corecții de software. La ofertă se va prezenta certificatul CE emis de un laborator neutru acreditat în UE care să certifice precizia de minim 95%. Sistemul nu va efectua numărări când ușile vehiculului sunt închise.", se mai arată în caietul de sarcini.

Vezi aici integral Caietul de sarcini cu toate specificațiile noilor tramvaie.

Criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport calitate-preț, componenta financiară având o pondere de 60% în punctajul maxim al ofertei.

Durata contractului este de 37 de luni, este finanțat din fonduri bugetare, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 14 februarie 2019. La aceeași dată va avea loc și ședința de deschidere a ofertelor.