Primăria Sectorului 3 a început să ocolească licitațiile publice delegând organizarea procedurilor către companii, care atribuie direct contractele

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 11 decembrie 2018, 12:39 Actualitate | Administratie Locala


Robert Negoita
Foto: Wikimedia Commons
Primăria Sectorului 3 a început să ocolească organizarea de licitații publice pentru contracte de zeci de milioane lei, cumpărând sau închiriind de la companiile municipale proaspăt înființate produsele sau serviciile de care are nevoie. Companiile însă nu organizează licitații în SEAP ci atribuie contracte direct. În plus, companiile achiziționează pentru propriile lucrări produse și servicii, majoritatea ocolind sistemul electronic de achiziții publice.

Prin Hotărârea Consiliului Local Sector 3 nr. 482/22.10.2018 a fost atribuit către Societatea AS3-Administrare Străzi S3 S.R.L, acordul cadru ce are ca obiect "Furnizare, materiale pentru reparaţii şi întreținere". În prealabil, prin Hotărârea Consiliului Local Sector 3 nr. 457/27.09.2018 s-a aprobat modelul de acord cadru şi caietul de sarcini. În ședința de marți a Consiliului Local Sector 3 este un nou proiect de modificare a acordului cadru. Din acesta aflăm că Primăria Sector 3 achiziționează de la propria companie produse în valoare de 31 milioane lei în baza acordului-cadru.

Vezi la Pagina 15 lista cu produse.

Deși primarul Robert Negoiță se laudă cu transparența, pe site-ul societății sunt trecute contractele încheiate și societățile cu care s-a semnat, însă nu este specificată valoarea contractului. Astfel că nu știm nici sumele cu care s-au achiziționat produsele, nici numărul de bucăți, deci nu avem informația cum s-a cheltuit banul public.

Liviu Mălureanu, consilier local Sector 3 din partea USR, spune că din comparațiile făcute, produsele achiziționate astfel sunt la supra-preț.

„Primăria Sector 3 a găsit o nouă metodă de a evita achizițiile publice. Folosind firmele sale drept paravan, sunt achiziționate produse la supra-preț, un exemplu fiind și ultimul proiect de hotărâre de consiliu. De exemplu, amorsa antimucegai o găsim pe piață la prețul de 6,8 lei/litru, în schimb Primăria Sector 3 oferă un preț de 8,7 lei/litru (preț cu TVA), cu 28% mai mult. Un alt exemplu este betonul, unde Primăria Sector 3 oferă un preț de 303,4 lei/mc (preț cu TVA) însă la o simplă căutare online găsim beton similar (C8/10) la un preț de 220 lei/mc, o diferență de 37%. Dacă și la celelalte produse se păstrează proporția, la un contract de 31 de milioane de lei, Primăria plătește un suprapreț de 7 milioane de lei. Deși primarul Robert Negoiță se laudă că aceste firme sunt transparente, în realitate ele omit să afișeze contractele sau facturile pe pagina proprie de internet, așa cum s-a decis în Consiliul Local, sau, sub pretextul secretului comercial, nu mai afișează prețurile unitare la care au achiziționat produsele”, a declarat pentru HotNews.ro Liviu Mălureanu, consilier locar Sector 3 din partea USR.


Acesta nu este singurul contract prin care Primăria Sectorului 3 cumpără sau închiriază produse și servicii de la propriile firme.

Prin Hotărârea Consiliului Local Sector 3 514/30.10.2018 a fost atribuit către AS3-Administrare Străzi S3 contractul ce are ca obiect ”Servicii de închirieri utilaje”. Prin hotărârea Consiliului Local Sector 3 480/22.10.2018 s-a aprobat modelul de contract și caietul de sarcini. Potrivit documentului se închiriază 44 utilaje pentru construcții, pentru perioada 18.10.2018-31.01.2019, valoarea contractului fiind de 2,8 milioane lei. Utilajele sunt folosite pentru întreținerea străzilor din Sectorul 3. Vezi aici contractul.

Mai departe, de pe site-ul firmei AS3-Administrare Străzi S3 aflăm că a achiziționat servicii de:

・ închiriere utilaje proiect "Amenajare pistă pentru activități sportive în domeniul ciclismului zona lac I.O.R" de la firma Dalex Grup S.R.L., perioada 2018.03.15 – 2018.12.31. Nu știm însă valoarea contractului.
・ Furnizare materiale proiect "Amenajare pistă pentru activități sportive în domeniul ciclismului zona lac I.O.R" de la firma Dalex Grup S.R.L., perioada 2018.03.15 – 2018.12.31. Nu știm însă valoarea contractului.
・ închiriere utilaje: Autobasculantă 8x4, Autobasculantă 7,5T, Miniexcavator, Buldoexcavator, Cilindru Compactor 3,5 de la firma S.C. Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93 S.A. Nu știm însă valoarea contractului.
・ închiriere utilaje de AS Edilitare & Infrastructura S.R.L.Nu știm însă valoarea contractului, nici ce utilaje au fost închiriate.

Acestea sunt doar câteva exemple. Practic, Primăria închiriază utilajele de la propria firmă care închiriază mai departe de la alte firme.

Tot legat de AS3-Administrare Străzi S3 și de cele două contracte mari care i-au fost atribuite de Primăria Sector 3, mai departe în sistemul electronic de achiziții publice nu apare nicio achiziție mare ci doar achiziții directe mici, pentru cumpărarea de hârtie, cartușe pentru imprimantă, etc.

Mai precis, în SEAP am găsit pentru această companie 104 achiziții directe în valoare totală de 858.000 lei.

SD3 Salubritate și Deszăpezire Sector 3, o altă companie a Consiliului Local Sector 3, a achiziționat în ultimul an utilaje în valoare de aproape 17 milioane lei, însă nicio achiziție nu a fost derulată prin SEAP. Filmul achizițiilor este următorul.

Pe 26 iunie 2018, Consiliul Local Sector 3 a dat mandat firmei municipale SD3 Salubritate și Deszăpezire Sector 3 pentru a achiziționa următoarele utilaje:
- Autogunoiere 16 mc: 5 bucăți
-Autogunoiere 7 mc: 4 bucăți
- autospeciale cu bazin (tip cisternă) de capacitate de 10.0001 şi sistem de spălat cu presiune: 3 bucăți
- autospeciale tip basculantă sau Skiploader (transport container de 7 mc-10mc): 4 bucăți
- containere de 7mc: 6 bucăți
- containere de 17mc: 4 bucăți
- autospeciale: 4 bucăți din care: 2 bucăți 4x4 şi benă
- 2 bucăți 4x2 de 3,5 t basculabile
- autoperii mari 10 - 12 t: 2 bucăți
- autoperii medii 6 - 7t: 2 bucăți
- autoperii mici 1,5 – 3,5 t: 2 bucăți
- aspirator electric autopropulsat: 4 bucăți
- stație de spălat automatizată tip tunel: 1 bucată

În proiectul de hotărâre nu se precizează un preț estimativ însă pe site-ul societății au fost postate contractele pentru achiția utilajelor:
- contract încheiat cu SC GRADINARIU IMPORT EXPORT SRL în valoare de 7.755.783,35 lei, pe data de 29.12.2017;
- contract încheiat cu SC BRIARIS IND SA în valoare de 921.281,34 EURO, pe data de 29.12.2017
- contract încheiat cu SC GRADINARIU IMPORT EXPORT SRL în valoare de 1.102.020 Euro fara TVA, încheiat pe 07.08.2018;

În sistemul electronic de achiziții publice, firma are o singură achiziție pentru servicii de consultanță în domeniul achizițiilor publice un contract în valoare de 133.000 atribuit firmei S.C. Dinco Consulting Invest S.R.L.Primarul Robert Negoiță spune că nu contează cum sunt făcute achizițiile atât timp cât prețul este mic.

”Este o dezbatere întreagă cu achiziția publică și procedura de achiziții publice. Părerile sunt împărțite. Ce mă interesează pe mine nu este neapărat procedura în sine. Pe mine mă interesează să fim eficienți și responsabili. Evident că trebuie să avem în vedere să ne facem treaba cu prețuri reduse. Vreau să vă asigur că avem cele mai reduse prețuri. Dar atâta vreme cât activitatea Primăriei Sector 3 este sută la sută transparentă, singura instituție publică din România care are activitate 100 la sută transparentă, dumneavoastră mă ajutați foarte mult dacă sesizați ceva în neregulă și-mi aduceți la cunoștință. În rest, discuțiile astea că procedura, e procedură, nu e procedură, sunt detalii care nu interesează în mod normal pe cetățean. Așa cum bine spuneți, serviciul să fie de bună calitate și la un preț redus, cel mai bun preț pe care îl putem obține, cu asta sunt 100% de acord, de asta suntem aici”, a explicat Robert Negoiță în ședința Consiliului Local Sector 3 din data de 22.10.2018.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3063 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Pai normal... (Marţi, 11 decembrie 2018, 12:43)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... nu face si Negoitza un comision "mic" de sarbatori?
  • +6 (6 voturi)    
   Vedeti? (Marţi, 11 decembrie 2018, 12:59)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Asa se fura.Au creat mai intai cadrul legal si apoi s-au pus pe furat.Acuma isi dau si legi ca sa se si scape de orice consecinta.Parlamntul PSd al hotilor. tara a fost cuprinsa de hotie.
 • -7 (11 voturi)    
  Un primar model pentru "primarul" sectorului 5 (Marţi, 11 decembrie 2018, 12:54)

  BogdanAngheluta [utilizator]

  Puteti sa-l denigrati cat vreti.... din fericire sau din pacate pentru celelalte sectoare (in special 5) .. el este singurul primar care mai misca ceva in sector. O urma de civilizatie, o pata de verde, o dovada ca nu a fost degeaba 2 ani si jumatate primar.
  • +4 (4 voturi)    
   Pai sa-l aplaudam (Marţi, 11 decembrie 2018, 13:24)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui BogdanAngheluta

   ce daca-i hot ?
   Ti-a dat si tie 2 mici, nu-i asa ?

   Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
   • -3 (5 voturi)    
    Pai sa-l mai si aplaudam daca avem pentru ce (Marţi, 11 decembrie 2018, 14:07)

    BogdanAngheluta [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    Nu mi-a dat nimeni nimic. Am capacitatea de a judeca lucrurile prin comparatie. Sunt cativa factori decisivi ce tin de calitatea vietii intr-un spatiu de locuit: curatenia, spatiile verzi, parcurile, si impactul vizual generat de estetica tuturor imobilelor indiferent de functiuni. Judecand strict referindu-ne la acestea nu vad de ce sa nu recunoastem ca este o diferenta clara, vizibila intre sectorul 3 si sectorul 5, sectorul 2, sectorul 4...

    Dar e doar un inceput. Este foarte foarte mult loc de mai bine ! Sunt foarte multe probleme ce au nevoie de rezolvare in sectorul 3 . Diferenta e ca in sectorul 5 de exemplu este DEZASTRU ! Un primar care de aproape 3 ani a ignorat total lista de promisiuni in baza careia a castigat alegerile; un om pe care cei mai multi locuitori ai S5 mai ales zona 13 Septembrie l-ar scuipa in ochi.
  • +2 (2 voturi)    
   Liviu Negoiță (Marţi, 11 decembrie 2018, 13:31)

   Kap [utilizator] i-a raspuns lui BogdanAngheluta

   Nu-l mai lăuda pe Robert că petele de civilizație și de verde sunt din vremea lui Liviu Negoiță, care a rezolvat multe în mandatele sale, de atunci diferența față de alte sectoare fiind vizibilă
   Ăsta nou, pe care mulți imbecili l-au votat confundându-i numele, e de ”lăudat” pentru minunatele borduri roșii și cam atât, chiar a fost degeaba primar.
 • +2 (2 voturi)    
  Si de ce ne miram? (Marţi, 11 decembrie 2018, 19:03)

  benicio [utilizator]

  Pai nu asta a fost scopul companiilor municipale? Care altul sa fie scopul daca nu ocolirea licitatiilor? Mafiei nu-i place lumina, jaluzelele trebuie lasate in jos, afacerile se fac in bezna. Nu trebuie si banii bucurestenilor sa ajunga undeva? Sa umflam conturile din Caraibe, zic. Ca acolo ajung banii, iar pana la desfiintarea companiilor acestora ilegale banii vor fi demult pusi la pastrare si nu le mai ia nimeni urma. PSD - indrazneste sa crezi in Romania!
 • +3 (3 voturi)    
  cine zice (Miercuri, 12 decembrie 2018, 12:42)

  daldepsd [utilizator]

  ala e ... statul paralel. Culmea e ca PSD e paralel cu el insusi, furt generalizat pe ambele directii. Mai rau e ca e perpendicular pe tara asta.
 • +1 (1 vot)    
  cine zice (Miercuri, 12 decembrie 2018, 12:42)

  daldepsd [utilizator]

  ala e ... statul paralel. Culmea e ca PSD e paralel cu el insusi, furt generalizat pe ambele directii. Mai rau e ca e perpendicular pe tara asta.
 • +1 (1 vot)    
  Bravo, mai baieti! (Miercuri, 12 decembrie 2018, 16:24)

  JustinCase [utilizator]

  Bravo, mai baieti! Pai asa se fura profesionist, mai tata! Da-o pe fata, barbateste! Hai cu OUG-ul ala odata, ca murim de foame!
 • +1 (1 vot)    
  Sifonarea (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 8:35)

  deville2010 [utilizator]

  Banului public direct in buzunarul fratilor Negoita. Din punctul meu de vedere este o schema de tip mafiot de adrena bani publici. La companiile nou infiintate totul costa de 3-4 ori mai mult decat pretul pietii. Firea si Negoita cei mai venali primari din istoria Romaniei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by