Primăria Capitalei vrea să majoreze cu 45 milioane lei capitalul Companiei Municipale Cimitire București pentru a achiziționa terenuri pentru a amenaja noi cimitire. Municipalitatea motivează că în cimitirele existente nu mai sunt locuri, iar în caz de calamitate orașul ar avea nevoie de 12.000 locuri de veci. Consiliul General va decide în ședința de pe 22 noiembrie dacă alocă acești bani sau nu.

Cimitirul BeluFoto: Hotnews

”În cazul unei calamități, Municipiul București ar avea nevoie de cel puțin 12.000 locuri de veci. (...)Suma astfel solicitată (45 milioane lei), va fi utilizată pentru înființarea de noi cimitire publice, care să asigure locurile necesare pentru situații de calamitate, categorii sociale dar și pentru circuitul civil, atât de necesare comunității. Spațiile speciale prevăzute pentru calamități, categorii sociale, ori acordate în baza legilor speciale pentru recunoștință deplină, vor fi construite în mod proporțional în toate cimitirele noi înființate, pentru a se diminua costurile aferente realizarea serviciului de organizare, funcționare și administrare a cimitirelor pentru stațiile speciale, și a se da eficientă utilizării fondurilor investiție”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

După majorarea, capitalul acestei companii municipale va ajunge la 95 milioane lei.

Compania Municipală Cimitire București S.A. face parte din Holdingul a Holdingul București, Capitală Europeană" și se află sub autoritatea Consiliului General al Municipiului București. Compania a fost înființată prin H.C.G.M.B. nr. 289/30.06.2017 și are că obiect de activitate administrarea, întretinerea, igienizarea şi salubrizarea cimitirelor și crematoriilor umane; efectuarea prestărilor de servicii către cetăţeni, pentru înhumari, deshumări, reînhumari, incinerari și lucrări funerare; asigura întreaga gama de servicii, lucrări și obiecte necesare ceremoniilor funerare, precum și alte servicii și lucrări de amenajare şi întretinere a locurilor de înhumare și a nișelor pentru păstrarea urnelor.

”Având în vedere faptul că în prezent, această se confruntă cu o problema a locurilor de veci, deoarece nu mai sunt locuri libere şi functionează totul în sistem de avarie iar activitatea companiei trebuie să se desfășoare în condiții optime, în corelare cu cerințele de piață și eligibilitatea necesară activității declarate, precum și a activității specifice segmentului de activitate, se impune dotarea specifică a companiei”, se mai artă în expunerea de motive a proiectului.