USR cere Primariei Capitalei sa isi revizuiasca strategia privind managementul deseurilor in sensul de a renunta la construirea incineratoarelor anuntate de primarul Gabriela Firea si sa se axeze pe colectarea selectiva si reciclare. Potrivit USR, incineratoarele nu sunt o solutie pentru managementul deseurilor, intrucat sunt chiar ele producatoare de deseuri care reprezinta 15-20% din cantitatea de deseuri incinerate si elibereaza in atmosfera emisii toxice.

Colectare selectiva a deseurilorFoto: USER UPLOADED

In plus, tehnologia de incinerare este foarte constisitoare, iar energia obtinuta prin acest proces nu poate fi considerata regenerabila intrucat deseurile sunt o resursa finita, potrivit sursei citate.

"Incinerarea nu este reciclare! Bucurestiul are nevoie de solutii pentru colectare selectiva si pentru sortare, in conditiile in care gropile de gunoi actuale functioneaza fara autorizatie si oricum se vor umple in urmatorii ani. Sa nu uitam ca din 2020 vom plati infringementul pentru neindeplinirea tintelor de reciclare, adica 250.000 de euro pe zi. Iar incinerarea contribuie din plin la neindeplinirea acestor tinte Nu ne permitem aceste costuri, autoritatile ar trebui sa isi faca treaba in directia reciclarii si a gestionarii responsabile a deseurilor", spune Allen Coliban, senator USR, presedintele Comisiei pentru Mediu din Senat.

USR sustine ca tintele de reciclare ale Romaniei implica reducerea cantitatii de deseuri care trebuie eliminate, prin urmare nu am mai avea nevoie de incinerare in urmatorii ani, iar incineratoarele in care se investeste acum au o durata de viata de 30 de ani.

"Construirea unui incinerator amana dezvoltarea durabila cu 30 de ani. Distrugerea prin ardere a unor materiale creeaza o cerere pentru alte "deseuri", incurajand exploatarea altor resurse. Prin ardere se genereaza particule foarte fine, mai mici de 2,5 microni, ce sunt retinute de filtre doar in proportie de 25-30%. Bucurestiul este oricum in procedura de infringement pentru calitatea aerului, din cauza pulberilor foarte fine, PM10", spune, la randul sau, Cornel Zainea, deputat USR, membru in Comisia pentru Mediu din Camera Deputatilor.

Mai multe tari din Europa renunta la metoda de incinerare si fac trazitia catre economia circulara prin care deseurile sunt reciclate si repuse pe piata cu o valoare si mai mare decat cea initiala. Franta este una dintre statele care au anuntat ca nu va mai construi incineratoare, potrivit sursei citate.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat saptamana trecuta ca municipalitatea vrea sa construiasca mai multe statii de incinerare in Bucuresti care sa acopere macar jumatate din sectoarele Capitalei prin investitia primariilor de sector. Planul National de Gestionare a Deseurilor prevede constructia unui incinerator cu recuperare energetica cu o capacitate de 173.000 de tone pentru Bucuresti.