UPDATE Bucuresti: Consiliul General a aprobat construirea unui bloc de 23 de metri in Piata Lahovary, langa Casa Oamenilor de Stiinta, monument istoric

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 28 septembrie 2017, 17:48 Actualitate | Administratie Locala


Teren piata Lahovary 8
Foto: Norc.ro
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat joi un plan urbanistic zonal care prevede construirea unui bloc de 23 de metri in Piata Lahovary nr.8 din Bucuresti, in fata unei case vechi, parter si etaj, si la doar cativa metri de curtea Casei Oamenilor de Stiinta. Cladirea veche va fi  consolidata, iar la cladirea noua va avea trei nivele in subteran, parter si patru etaje. Imobilul ar fi urmat sa adaposteasca locuinte, hotel, birouri, comert si cazinou. Proprietarul este firma Falcon Consulting, iar proiectant este Facultatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu.

Grupul USR a cerut consilierilor sa nu voteze proiectul insa fara succes.

"Am cerut retragerea PUZ Lahovary de pe ordinea de zi. Firea a raspuns ca  refuza pentru ca nu  exista motiv pentru  retragerea PUZ-ului doarece fusese modificat si este in regula. Si anume, fusese informata de catre Diana Olteanu, director executiv  la Directia de urbanism, ca inaltimea imobilului a fost redusa la 3 etaje, dar si ca ar exista o plangere prealabila facuta de catre investitori impotriva Primariei Capitalei. Cind s-a ajuns la punctul de pe ordinea de zi la care figura PUZ Lahovary am solicitat presedintelui de sedinta sa o convoace pe Diana Olteanu pentru a-mi confirma cele afirmate de primarul Gabriela Firea, avand in vedere ca documentatia care era publicata pe site era cea initiala, adica un bloc de 23 metri  inaltime (aproximativ 7 etaje). Lucrurile nu erau de loc clare, mai mult, miercuri  in sedinta Comisiei de urbanism nu ni se  prezentase o documentatie noua. Presedintele de sedinta a refuzat sa o  convoace pe Diana Olteanu si consilerii PSD au incercat sa ma opreasca sa-mi exprim opinia impotriva adoptarii PUZ-ului. In final, Orlando Culea mi-a taiat microfonul. PSD si PMP au votat pentru. PNL lipsea", a explicat Roxana Wring, consilier USR.


Foto: Google maps

Societatea Falcon Consulting a solicitat in 2012 Tribunalului Bucuresti sa oblige Consiliul General al Municipiului Bucuresti sa emita un Plan Urbanistic Zonal care sa permita construirea proiectului, insa in 2014 a pierdut procesul.
Ambele proiecte au fost criticate dur de societatea civila, argumentele fiindca sunt prea inalte si masive pentru a fi construite in aceste zone protejate, cu cladiri istorice.
Piata Lahovary face parte din Zona Protejata Pitar Mos, iar inaltimea maxima este de 13 metri. In jur sunt patru cladiri monument, printre care Casa Oamenilor de Stiinta. Cladirea de 23 de metri inaltime va fi la doar trei metri de curtea acestui monument.

Detalii despre planul urbanistic

Beneficiar: Falcon Consulting
Proiectant:UAU Ion Mincu Bucuresti
Teren: 1484 mp

Indicatorii urbanistici aprobati existenti

- inaltimea maxima: 13 m - maxim 27 m
- Procent de Ocupare al Terenului : 65%
- Coeficient de Utilizare al Terenului: 5
- Functiune: zona construita protejata

Indicatorii urbanistici propusi

- inaltimea maxima: e subsoluri, demisol, parter si 4 etaje. - 23 m
- Procent de Ocupare al Terenului : 65%
- Coeficient de Utilizare al Terenului: 4
- Functiune:locuinte, hotel, servicii, birouri, comert, cazinou;


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5370 vizualizari

 • +14 (20 voturi)    
  Si apoi se mira (Joi, 28 septembrie 2017, 18:03)

  Frank777 [utilizator]

  ca este trafic si poluare.fac caz si dau interviuri ca angajaza specialisti si le platesc milioane ca sa faca studii ca de ce este trafic. Trafic este pentru ca sunt constructii care atrag traficul respectiv si pe caile de tranzit si acces.
  Ce se poate face pe bune? Sa nu se mai dea nici o autorizatie de constructie cladiri noi. Numai pe demolezi ceva de 1 etaj ai autorizatie de 1 etaj.Demolezi ceva de 10 etaje ai autorizatie de 10 etaj.In rest nimic.Nici o constructie noua nu mai poate fi construita in zona Centrala a Bucurestiilor. Asa s-a rezolvat in alte orase mari. Ce este de ajuns este de ajuns. Cand va fi de ajuns sa se construiasca in Bucuresti? Evident nu exista o limita. Atata timp cat se iau bani grei la autorizatie si sunt interese o sa dea pana la sufocare si pana cand se va bloca totul.
  • +5 (5 voturi)    
   contructii ilegale (Joi, 28 septembrie 2017, 19:02)

   popaciuca [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   Sa vezi ce se construieste in zona Militari si Chiajna! Bloca langa bloc cu strazi de 6 m latime fara trotuare. Pai daca e un incendiu va arde tot!! Fac blocuri de 100 de apartamente cu 20 de locuri de parcare! Poate sa faca si autostrazi, prin bucuresti ca toti vor ramane blocati in caz de ceva. Toate masinile sunte deja parcate pe strazi si blocurile sunt abia construite.Nu poti sa treci nici cu bicicleta. At trebui bagati toti din primarie la puscarie pe viata si pusi sa si rezolve problema pe banii neamului lor. Se mira cum sa mai ceara spaga de la constuctorii dubiosi, nu se gandesc o secunda la consecite.
 • +11 (13 voturi)    
  Ziceau de Ceaușescu (Joi, 28 septembrie 2017, 18:09)

  mr_mojo [utilizator]

  Ca dărâma și face betoane in loc.
  Se pare că el doar făcea ce ar face majoritatea celor ce i-au supraviețuit. Ori oroarea a ajuns in ADN-ul tuturor?
 • +20 (22 voturi)    
  PSD-ul si ALDE la putere! (Joi, 28 septembrie 2017, 18:21)

  EuSiCuMine [utilizator]

  In zona unde sunt permise inaltimi maxime de 13m, aproba baietii si fetele 23m. Ca la Viena, doamna Firea?
  Jeguri!
 • +18 (20 voturi)    
  ce vedem aici? (Joi, 28 septembrie 2017, 18:24)

  vax-albina [utilizator]

  noii arhitecți fără jenă!
 • -3 (3 voturi)    
  Nu tine de Firea (Joi, 28 septembrie 2017, 19:15)

  aniod [utilizator]

  ci de faimoasa Comisie de cultura
 • -3 (7 voturi)    
  pai (Joi, 28 septembrie 2017, 21:22)

  gopo2016 [utilizator]

  nu mai bine demolati tot bucurestiul, ras cu buldozerele si construit ceva frumos, un parc sau mai bine lasati teren virant, nu prea merita haznaua aia prea multe, va plingeti degeaba, e "praf" orasul vostru
 • +6 (6 voturi)    
  trist (Joi, 28 septembrie 2017, 22:27)

  of of [utilizator]

  Cel mai trist este că proiectul este făcut de Facultatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu.
  Primarul chiar nu are pârghii de control, face ce vrea? E o dictatoare veritabila Firea asta. Practic, dacă vrea cumpără mâine panseluțe din tot bugetul de 1 miliard de euro și nicio lege nu o poate opri.
  • +3 (3 voturi)    
   ... (Joi, 28 septembrie 2017, 22:44)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui of of

   "Cel mai trist este că proiectul este făcut de Facultatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu. " - astea-s hainele imparatului
 • -1 (7 voturi)    
  Si totusi cineva obiectiv pe aici? (Joi, 28 septembrie 2017, 23:39)

  Mihai2303 [utilizator]

  Citeste cineva stirea? Spune ca reglementarile actuale permit o inaltime de 27m acolo. Si au facut de 23m. Deci mai putin. Sunt P+4 etaje, nu 7. In zona, sunt cladiri din cate stiu eu si cu 5-6 etaje.
  Este cineva care este proprietar al terenului. Mi se pare ca face ceva decent acolo.
  Hai sa-i nationalizam terenul, nu vreti? [ironie].
  • +1 (5 voturi)    
   ... (Vineri, 29 septembrie 2017, 0:20)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Mihai2303

   si "reglementarile actuale" nu-s facute printr-unul din celebrele si abuzatele "PUZ"-uri? Prin care faci mai mult sau mai putin ce vrei.
  • +1 (1 vot)    
   Tocmai că nu citește nimeni știrea (Vineri, 29 septembrie 2017, 7:18)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Mihai2303

   Primăria susține că s-a MODIFICAT înălțimea de la 23 m ( 7 etaje) la 3 ( trei) etaje, DAR în fapt:
   " Si anume, fusese informata de catre Diana Olteanu, director executiv la Directia de urbanism, ca inaltimea imobilului a fost redusa la 3 etaje, dar si ca ar exista o plangere prealabila facuta de catre investitori impotriva Primariei Capitalei. Cind s-a ajuns la punctul de pe ordinea de zi la care figura PUZ Lahovary am solicitat presedintelui de sedinta sa o convoace pe Diana Olteanu pentru a-mi confirma cele afirmate de primarul Gabriela Firea, avand in vedere ca documentatia care era publicata pe site era cea initiala, adica un bloc de 23 metri inaltime (aproximativ 7 etaje)"
  • +2 (2 voturi)    
   Da, (Vineri, 29 septembrie 2017, 8:38)

   aniod [utilizator] i-a raspuns lui Mihai2303

   Comparativ cu multe orase europene, Bucurestiul are un centru de case de inaltime foarte mica.
   centrul a fost plin de case nationalizate si a ramas "inlemnit" la stadiul de la 1947.
   Primaria are obligatia de a impune reglementari referitoare la parcari, accesul celor care locuiesc in zona in parcarile construite de primaria, parcarea alternativ pe dreapta si stanga pentru a se poata face curatenie langa trotuar sau reparatii.
   Marile aglomeratii , ambuteiajele se fac atunci cand ajungem al bulevard sau in marile intersectii, si dau ca exemplu Piata Obor si Stefan cel Mare. Toate blocurile c"ceausiste" nu au parcari, iar acum se razbuna pe micile imobile construite de particulari.
   • +1 (1 vot)    
    ... (Vineri, 29 septembrie 2017, 9:22)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui aniod

    "comparativ cu multe orase europene" Bucurestiul ARE:
    - o infrastructura rutiera insuficienta
    - o infrastructura edilitara inca si mai insuficienta
    - un transport in comun chiar mai ineficient

    Bucurestiul in schimb NU ARE:
    - o viziune integratoare care sa tina cont si sa medieze interesele a cat mai multi actori urbani(fie ca se cheama Masterplan sau PUG)
    - dezbateri transparente si etice privind viitorul orasului
    - o viziune pe termen mediu si lung(din nou, fie ca se cheama Masterplan sau PUG) asumata interpolitic (pentru ca pana la urma toti locuitorii de la sarac la bogat si de la tanar la batran impart acelasi oras)
    - urbanisti (nu vorbesc aici de arhitecti care se cred urbanisti) si nici macar arhitecti cat de cat buni. Urmarea "calitatii" autosuficientului invatamant romanesc printre altele.

    Valabil si pentru alte orase si zone ale tarii. Avem in schimb foarte multi arhitecti si arhitecto-urbanisti care s-au transformat in stampile umane. Rezultatele le vedem peste tot.
   • +1 (3 voturi)    
    ... (Vineri, 29 septembrie 2017, 9:27)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui aniod

    @aniod:
    Bucurestiul nu are in primul rand un "centru", la fel ca majoritatea oraselor europene. Vorbim de orase europene cand Bucurestiul nu are macar o singura piata??? Atentie, vorbim de piete in sensul clasic, nu de intersectii care ocazional sunt ocupate de protestatari si se transforma in piete ad-hoc. Evident nu e vorba nici de pietele unde se vinde patrunjel, de piata de capital si alte chestii. Vbim de piata ca element de baza a structurii urbane.

    Bucurestiul nu are un "downtown" conturat, nu are separare functionala si volumetrica, se construieste P+nspe unde se apuca si in asa zisul Centru Vechi (care nu se hotaraste daca vrea sa ramana vechi sau nu) si in Pipera, samd.

    Bucuresti n-are silueta urbana, samd...mai venisera niste reusiti in viata cu inventia ca are "silueta urbana deconstructivista"

    Vorbim de orase europene?
 • +2 (2 voturi)    
  Unde si-a facut studiile arhitectul sef Bucuresti? (Vineri, 29 septembrie 2017, 8:45)

  lasa [utilizator]

  Daca este inclusa si demolarea cladirii din imagine, care e la strada, din ce imi amintesc, care este superba,sper sa fie in Patrimoniu, sunt o sleahta de golani.
  Daca si Arhitectul Sef al Bucuresti-ului si-a dat avizul, stiind ce tip de arhitectura e in zona, atunci sunt si mai jigodii (nu mai am epitete decente!).
  Mai e o problema, cat de solid este solul, pentru ca in 77 a cazut blocul de la Casata (acum e KFC) si ar fi chiar in spatele noii cladiri?
  Bucuresti-ul, micul Paris, a-di-o, ba , PSD!
  • 0 (0 voturi)    
   din informatiile pe care le am (Vineri, 29 septembrie 2017, 9:10)

   mustdoit [utilizator] i-a raspuns lui lasa

   Cladirea din imagine care se doreste a fi desfiintata NU este in Lista Monumentelor Istorice Bucuresti (din pacate - cladirea este superba cu deosebite elemente de arhitectura). In imediata vecinatate se afla doar monumentul istoric Casa Assan, azi Casa Oamenilor de Știință (cod LMI B-II-m-B-19009). Chiar si asa este nevoie de avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Nr. 1, pentru a putea fi eliberata autorizatia de desfiintare (demolare) si apoi un nou aviz pt autorizatia de construire, fiind in zona de protectie a Casei Assan, azi Casa Oamenilor de Stiinta). In ce faza se afla acum, nu se intelege din articol prea bine - este in faza PUZ, DTAD sau DTAC?
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 septembrie 2017, 9:48)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 29 septembrie 2017, 16:53)

  elf [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by