Primaria Capitalei paseaza din nou responsabilitatea demolarii Cathedral Plaza:  Atributiile privind avizarea desfiintarii imobilului revin exculsiv Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice si proprietarului Cathedral Plaza

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 10 iulie 2017, 10:55 Actualitate | Administratie Locala


Cathedral Plaza
Foto: Hotnews
Primaria Capitalei paseaza din nou responsabilitatea demolarii Cathedral Plaza. "Municipiul Bucuresti nu are competente in ceea ce priveste demararea procedurilor pentru demolarea Cathedral Plaza. Atributiile privind avizarea desfiintarii imobilului revin exculsiv Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice si proprietarului Cathedral Plaza", se arata intr-un comunicat emis luni de Primaria Capitalei.

Este greu de crezut insa ca proprietarul cladirii va cere vreodata demolarea propriei cladiri, iar Comisia Nationala a Monumentelor Istorice si Ministerul Culturii pot da acest aviz doar daca este cerut.

"In continuarea demersurilor legale pentru punerea in aplicare a hotararii judecatoresti nr. 2520/28.06.2012 privind desfiintarea constructiei de birouri Cathedral Plaza, situata in Bucuresti, str. General Berthlot, nr. 11-15 si str. Lutherana nr. 15 si 15A,  Primaria Municipiului Bucuresti a formulat si trimis catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale o cerere privind eliberarea avizului de desfiintare a imobilului.  Ca urmare a acestui demers, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale precizeaza in raspunsul formulat: „Avizul privind desfiintarea unui imobil aflat intr-o zona de protectie a unui monument istoric de grupa valorica A se elibereaza de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (MCIN), dupa consultarea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, organism stiintific de specialitate in domeniul protejarii patrimoniului cultural imobil, asa cum este prevazut in art. 33, alin. 1, pct. k, respectiv „Comisia Nationala a Monumentelor Istorice propune avizul pentru interventiile asupra imobilelor situate in zonele de protectie a monumentelor istorice si in zonele construite protejate, pentru care nu exista documentatii de urbanism avizate conform art. 26, alin. 1, pct.7”. Potrivit MCIN, „consultarea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice se face la cererea proprietarului imobilului sau a altor persoane fizice sau juridice insarcinate legal de proprietar sau care au drepturi recunoscute juridic asupra imobilului, printr-o cerere facuta in acest sens"", se arata in comunicatul emis de Primaria Capitalei.

Avizul Ministerului Culturii este obligatoriu pentru orice lucrari de constructii care se fac in zonele de protectie a monumentelor, asa cum este Catedrala Sf. Iosif.  

"Pe rolul instantelor de judecata mai exista si alte litigii cu privire la acest imobil, iar cercetarea judecatoreasca in aceste cazuri nu este finalizata. Majoritatea dosarelor privind aceasta speta sunt suspendate pana la solutionarea dosarului nr. 8563/3/2013, aflat aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, ce are ca obiect cererea de chemare in judecata formulata de proprietarul constructiei – S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. – prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului Bucuresti sa emita actul administrativ de intrare in legalitate", se mai arata in comunicatul Primariei Capitalei.

Proiectul Cathedral Plaza al dezvoltatorului Millennium Building Development (MBD) a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrarile au inceput pe 9 martie a aceluiasi an. In aprilie 2006, autorizatia a fost contestata in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti pe motiv ca afecta atat imaginea, cat si structura Catedralei Sfantul Iosif. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori din cauza litiigiilor dintre Arhiepiscopie si dezvoltatorii proiectului. Imobilul a fost finalizat in mod oficial in iunie 2011. O luna mai tarziu, in iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac promovata de MBD "stabilind irevocabil nulitatea autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza".

In anul 28 iunie 2012, Tribunalul Dambovita l-a obligat pe Primarul Municipiului Bucuresti sa emita decizia privind desfiintarea turnului Cathedral Plaza realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria sectorului 1. Sentinta a devenit definitiva si irevocabila in ianuarie 2013, in urma deciziei Curtii de Apel Ploiesti. Desi au trecut doi ani de atunci, primarul Sorin Oprescu nu a pus in aplicare inca decizia instantei.

Reprezentantii Primariei Capitalei au declarat la inceputul anului 2014 ca au cerut in instanta clarificari in legatura cu cine va face demolarea Cathedral Plaza.

"Cele doua cereri introduse de Primaria Municipiului Bucuresti au fost formulate pentru clarificarea de catre instanta a modalitatii de punere in executare a Sentintei Tribunalului Dambovita (nr.2520/2012) avand in vedere ca imobilul Cathedral Plaza este construit si pe proprietate privata, nu doar pe domeniul privat al Municipalitatii", se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea Hotnews.ro, la vremea respectiva.

Pe 17 septembrie 2013 un executor judecatoresc l-a somat pe primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, sa demoleze turnul de birouri.

Oprescu insa a declarat imediat dupa somatie ca a dispus realizarea unei expertize tehnice in vederea stabilirii modalitatilor de desfiintare a constructiei Cathedral Plaza, estimarea costurilor si determinarea impactului asupra cladirilor aflate in vecinatate, insa pentru demolarea cladirii acesta sustine ca este nevoie de inca o sentinta judecatoreasca.

"Prin Dispozitia Primarului General nr. 1024/25.09.2013, emisa in executarea sentintei civile nr. 2520/28.06.2012 pronuntata de Tribunalul Dambovita s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice in vederea stabilirii modalitatilor de desfiintare a constructiei - imobil de birouri Cathedral Plaza, estimarea costurilor si determinarea impactului asupra cladirilor aflate in vecinatate. De asemenea, prin acelasi act administrativ s-a stabilit cu privire la demararea procedurilor prevazute de Legea nr 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea desfiintarii constructiei mentionate. Acest lucru trebuie sa aiba in vedere faptul ca imobilul in cauza nu este edificat pe un teren apartinand exclusiv domeniului public sau privat al municipiului Bucuresti, astfel incat acesta nu poate fi desfiintat pe cale administrativa conform dispozitiilor art 32 si 33 alin 4 din Legea nr 50/1991. In conformitate cu dispozitiile art 28 din acelasi act normativ, in cazul constructiilor fara autorizatie de construire, inclusiv ca efect al anularii autorizatiei, primarul va sesiza instanta de judecata in vederea demolarii acestora", se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Costurile necesare demolarii se vor recupera de la persoanele responsabile conform art. 32 din Legea nr 50/1991, sustin reprezentantii municipalitatii.

Expertiza insa nu a mai fost facuta, pe motiv ca nimeni nu s-a prezentat la licitatia organizata de Primaria Capitalei.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


7348 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 10 iulie 2017, 11:08)

  [anonim]

 • +11 (11 voturi)    
  Ca la noi la nimeni (Luni, 10 iulie 2017, 11:08)

  Frankie [utilizator]

  Avem legi special create pentru baroni, patroni, smecheri si magnati.
 • +10 (12 voturi)    
  primaria zero responsabilitate. (Luni, 10 iulie 2017, 11:11)

  ouyang [utilizator]

  cine le-a dat apa la moara mafiotilor atata timp? eu? miscati-va fundurile stimatilor si rezolvati-va f.ukupul
 • +12 (12 voturi)    
  . (Luni, 10 iulie 2017, 11:13)

  theo667 [utilizator]

  Pentru autorizatia de demolare este nevoie de dosarcu sina si aprobarea Comisiei de Urbanism Mogadishu si semnatura de la Ordinul Arhitectilor Bujumbura
 • +15 (17 voturi)    
  Firea ar trebui anchetata de DNA (Luni, 10 iulie 2017, 11:24)

  LLLL [utilizator]

  .. pentru ca abuzeaza de functia pe care o are ca sa-si ajute rugele care au construit ilegal cladirea.
  • -1 (1 vot)    
   proprietarul e papalekas din cate vad pe google (Luni, 10 iulie 2017, 18:36)

   Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui LLLL

   ce legatura de rudenie e cu firea?

   Iar omul asta zice niste lucruri care vad ca nu prea sunt pomenite, cum ca preacucernicii s-ar fi inflamat si ar fi declarat-o ilegala abia cand li s-a luat cascavalul de la gura.

   http://adevarul.ro/economie/imobiliare/apelul-ioannis-papalekasnoul-proprietar-millennium-building-development-raspuns-comunicatulepiscopilor-catolici-romania-data-8-mai-2015-1_555ecbc0cfbe376e35769132/index.html
 • +14 (14 voturi)    
  E blonda (Luni, 10 iulie 2017, 11:25)

  Bogdan_100 [utilizator]

  " Atributiile avizarii desfiintarii... apartin proiprietarului" Adica nu se vor aviza in veci (ma rog pana la Judecata de Apoi)
 • +14 (14 voturi)    
  pai... (Luni, 10 iulie 2017, 11:26)

  Codruta N [utilizator]

  ...sa demoleze numai partea de pe domeniul municipalitatii - cu restul, sa se spele pe cap :P
  Nici n-am STIUT ca nu e integral pe proprietate privata!!! Cine (persoana care a semnat) a aprobat sa se construiasca pe domeniul public, sa plateasca si iecspertiza aia tehnica samd...!! Apropo: cum mai e cu chestia aiaaa... cu "abuzul in functie"? >:
  Pe de alta parte: cine (institutia) a dat avizul pentru construire are si competenta sa dea avizul pentru demolare - sau... nuuu? >:)
 • +12 (12 voturi)    
  Madame Firea, (Luni, 10 iulie 2017, 11:29)

  Cosanzeana9 [utilizator]

  e unsa cu toate alifiile, nu degeaba este preferata unei alte "unse cu toate alifiile", adica Camelia Voiculescu...
 • +12 (12 voturi)    
  Draguta mea, (Luni, 10 iulie 2017, 11:30)

  Cosanzeana9 [utilizator]

  poti sa faci cate sondaje de opinie vrei, pun pariu ca majoritatea vor vota PENTRU DARAMAREA monstruozitatii construite de scumpa ta nasica de cununie...
  • +1 (1 vot)    
   ca sa (Luni, 10 iulie 2017, 15:22)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Cosanzeana9

   nu mai vorbim de absurditatea unui sondaj de opinie in cazul unei decizii judecatoresti definitive.
   sondajul ala e asa, un alint? pe banii nostri?
   pune mana matracuco si darama ce este ilegal facut.
 • -9 (11 voturi)    
  NU trebuie demolata! (Luni, 10 iulie 2017, 12:38)

  cccdan [utilizator]

  Cam cat de tampit sa fii sa vrei sa demolezi o cladire chiar reusita? A primi autorizatie de la primaria sect 1? A primit! Pa si la revedere! Cu ce nu incape biserica aia de cladire? Poate mai bine ar fi aia demolata... La vestici vad ca stau bine mersi bisericutele pe langa cladiri inalte, doar la rromalezi e "problema"...
  • +6 (6 voturi)    
   a primit (Luni, 10 iulie 2017, 13:12)

   vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui cccdan

   pentru 8 etaje!
   doar ca ei continuat pana pe la 18 sau cate or fi, ilegal mergand pe ideea ca le vor baga in legalitate cumva post Factum.
   La cum gandesti, tu esti fix rromalezu ala de care vorbesti. Emigreaza (si fa acolo 10 etaje ilegal)
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 10 iulie 2017, 15:53)

   [anonim] i-a raspuns lui cccdan

 • +1 (1 vot)    
  . (Luni, 10 iulie 2017, 13:44)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  Hohooo, abia aștept reacția Bisericii Catolice.
 • +4 (4 voturi)    
  mda (Luni, 10 iulie 2017, 14:16)

  gelu antigelu [utilizator]

  legislatia e clara.
  Oricat ar vrea otrepele din Primarie nu pot sa faca abstractie de ea.
  Solutia este plangeri penale personale pentru obstructionarea justitiei pentru toti cei responsabili de tergiversare.
  Sa-i vezi cand tre sa dea cu subsemnatul in nume personal daca o mai fie asa de tari in gura.
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 10 iulie 2017, 16:01)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by