Proiect: Primaria Capitalei vrea sa acorde 5000 de vouchere in valoare de 500 lei/persoana, pentru achizitionarea de biciclete, biciclete electrice, trotinete electrice si Segway/Ninebot

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 27 iunie 2017, 10:20 Actualitate | Administratie Locala


Marsul biciclistilor 24 sept 2016
Foto: Facebook/Sergiu Nicolae Brega
Primaria Capitalei vrea sa acorde 5000 de vouchere in valoare de 500 lei/persoana, pentru achizitionarea de biciclete, biciclete electrice, trotinete electrice si Segway/Ninebot, potrivit unui proiect intitulat  "Biciclisti in Bucuresti", ce va fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti la sedinta de vineri. Beneficiarii voucherelor trebuie sa fie cetateni cu domiciliul sau resedinta in Bucuresti, cu varsta minima de 18 ani impliniti in anul 2017.

"Un prim pas pentru incurajarea cetatenilor din Bucuresti in utilizarea bicicletelor si a altor mijloace de transport alternativ (trotinete electrice si dispozitive de tip Segway /Ninebot) se poate realiza printr-un proiect de stimulare, initiat de Municipalitate, pentru achizitionarea acestora prin acordarea unor vouchere valorice. Pentru inceput, prin acest proiect se propune acordarea unui numar de 5000 de vouchere in valoare de 500 lei/voucher/persoana. Proiectul se adreseaza oricarui cetatean, persoana fizica cu domiciliul sau resedinta in Bucuresti, cu varsta minima de 18 ani impliniti in anul 2017", se arata in expunerea de motive semnata de primarul Gabriela Firea.

Proiectul are ca scop incurajarea mersului pe bicicleta si a mijloacelor de transport nepoluante, cu efecte asupra sanatatii populatiei, reducerii poluarii si a descongestionarii traficului si se va desfasura pe baza unui Regulament ce va fi elaborat de catre Directia de Mediu, in colaborare cu celelalte directii din cadrul aparatului de specialitate al Primarului General al Municipiului Bucuresti si aprobat prin dispozitie a Primarului General al Municipiului Bucuresti.

"Autoritatile publice centrale si locale au obligatia adoptarii masurilor necesare in vederea imbunatatirii calitatii aerului pentru asigurarea sanatatii populatiei in conformitate cu prevederile Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului inconjurator, care transpune prevederile Directivei 2008/50/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa. In acest sens, incurajarea folosirii mijloacelor alternative in principal ca mijloc de deplasare in oras, precum si ca vehicul cu rol recreativ si sportiv, reprezinta o prioritate pentru autoritatile publice, fiind o componenta importanta a politicii publice de mediu privind reducerea poluarii aerului, dezvoltarii mobilitatii, sportului si promovarii unui stil de viata activ si sanatos", se mai arata in expunerea de motive a proiectului.

Parlamentul european a adoptat, la 2 decembrie 2015, o rezolutie referitoare la "mobilitatea urbana durabila". Prin acest document, deputatii incurajau statele membre si orasele sa elaboreze planuri de mobilitate urbana durabila acordand prioritate modalitatilor de transport cu emisii scazute, vehiculelor propulsate de carburanti alternativi si care folosesc sisteme de transport inteligente, tinand seama totodata de nevoile specifice ale persoanelor cu mobilitate redusa. De asemenea, acestia s-au exprimat in favoarea unei politici in materie de parcare (spatii de parcare, utilizarea unor sisteme inteligente de parcare, tarifare adaptata) care sa se poata fi incadrata intr-o politica urbana integrata, dar si in favoarea reducerii zgomotelor legate de trafic din orase.

Comisia si statele membre au fost invitate:

i) sa creeze o retea dedicata mobilitatii durabile, care sa integreze exemple privind bunele practici in materie de planificare teritoriala si utilizare a teritoriului (axata pe utilizarea in comun a autoturismelor, transportul public, mersul cu bicicleta si pe jos);

ii) sa incurajeze orasele sa participe la Parteneriatul european pentru inovare privind orasele si comunitatile inteligente;

iii) sa lanseze campanii de sensibilizare a publicului pentru promovarea unei mobilitati durabile.

In plus, inca din 2014 la Parlamentul European se afla o propunere de rezolutie referitoare la promovarea retelelor de piste pentru biciclete.


In aceasta este invitata Comisia Europeana sa defineasca o strategie pentru promovarea folosirii bicicletei inlocuind automobilul, de exemplu prin investitii in infrastructuri pentru biciclete si in servicii de inchiriere a bicicletelor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4575 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    Piste de biciclete vrem (Marţi, 27 iunie 2017, 10:24)

    __Bogdan_ [utilizator]

    nu pomeni electorale.
    • +7 (7 voturi)    
      Doar 5000 ? (Marţi, 27 iunie 2017, 10:42)

      Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui __Bogdan_

      Pai doar bugetari sunt de 10 ori mai multi in Bucuresti...

      Si cum se repartizeaza ? O loterie a cupoanelor ?
    • 0 (0 voturi)    
      unii poate nu au bani (Marţi, 27 iunie 2017, 13:11)

      Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui __Bogdan_

      si ar vrea o bicicleta. Universul nu se rezuma numai la tine. Consider ca e o idee buna. Nu poti face piste de biciclete fara sa ai o masa critica de biciclisti. Cand a facut banda unica de autobuz pe DN i-ati injurat ca e inutila,ca sta mai mult goala.
      Cand se vor aduna cateva zeci de biciclisti la fiecare intersectie, va fi natural sa faci piste. Unde-s multi puterea creste.
  • +5 (5 voturi)    
    Super (Marţi, 27 iunie 2017, 10:31)

    Soljenitin [utilizator]

    Dupa care vine Politia si te amendeaza ca mergi ziua in amiaza mare fara far si vesta reflectorizanta.
  • -4 (8 voturi)    
    Bravo (Marţi, 27 iunie 2017, 10:33)

    robertTm [utilizator]

    Banii necesari pentru acest proiect , 0.5 mil euro ar fi ajuns pentru optimizarea unei singure intersectii din tot Bucurestiul. Sper ca programul sa fie aprobat si extins la macar 100 000 de biciclete. Costurile ar fii similare cu cele pentru realizarea unui nou pasaj si benefiicile mult mai mari. Treaba ar trebui urmata de realizarea de infrastrucutra pentru biciclete si mai ales locuri de parcare cu camera video supravegheate de politia locala .
  • +7 (7 voturi)    
    >:( (Marţi, 27 iunie 2017, 10:39)

    gigicel [utilizator]

    Perfect! 5000 de biciclete+trotinete+patine cu rotile+scaune cu rotile care sa mearga prin gropi, peste borduri prea inalte, peste lucrari prin trotuare, peste reparatii prin trotuare, peste gauri de canal destupate prin trotuare.
    Luati si 500 sau de ce nu 50000 de autobuze care sa mearga ......pardon, sa stea in trafic, peste gauri in asfalt, la semafoare nesincronizate sau fara rost, peste transeele care sunt liniile de tramvai in intersectii si linii le de tren desfiintate.
    Fire-a-dr**cu!
  • 0 (0 voturi)    
    Dar infrastructura pentru biciclete ? (Marţi, 27 iunie 2017, 16:49)

    Frankie [utilizator]

    Mai intai facem drumul, apoi bicicleta


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by