Lucrarile la Sectia ATI de la Spitalul de Arsuri din Bucuresti sunt gata in proportie de 80%, aceasta urmand sa devina functionala in luna decembrie 2016, a anuntat joi, Primaria sectorului 1, intr-un comunicat de presa. Sectia a fost inchisa in septembrie anul acesta de Ministerul Sanatatii din cauza conditiilor neigienice in care erau tratati bolnavii si a lipsei unui sistem de climatizare, iar lucrarile de modernizare sunt finantate de Primaria sectorului 1.

"De trei saptamani, la reabilitarea acestei sectii se lucreaza 24 de ore din 24, sapte zile din sapte. Am cerut firmei de constructii sa suplimenteze numarul de angajati pentru a termina lucrarile in decembrie. Vreau ca marii arsi din Romania sa nu mai fie trimisi in Bulgaria, ci sa beneficieze la ei acasa de servicii medicale de calitate", a precizat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, potrivit sursei citate.

Dan Tudorache spune insa ca sectia ar putea ramane inchisa din cauza faptului ca Ministerul Sanatatii nu ar fi platit utilitatile.

"Situatia descoperita la singurul spital de arsi e revoltatoare. In timp ce Primaria Sectorului 1 investeste importante sume de bani pentru redeschiderea Sectiei ATI, Ministerul Sanatatii nu achita facturile la plata intretinerii, intregul spital fiind in pericol sa fie inchis din aceasta cauza. Imi pare rau ca ministrul Vlad Voiculescu are alte prioritati decat investitiile in sanatate si in buna administrare a unitatilor medicale", a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Lucrarile la sectia ATI finantate de Primaria Sectorului 1 sunt urmatoarele: decopertare, consolidare pereti, acolo unde a fost cazul, schimbarea instalatiei electrice, montarea de ferestre noi si a unor usi cu deschidere automata din inox. In plus, Primaria Sectorului 1 va achizitiona si instalatia de climatizare si ventilatie speciala pentru aceasta sectie.

UPDATE 16.25: Ministerul Sanatatii respinge acuzatiile primarului de sector si precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca nu Ministerul Sănătății plătește utilitățile unităților sanitare, ci asigura finanțarea investițiilor în spitale. Reprezentantii institutiei sustin ca "Ministerul Sanatatii a aprobat toate cererile primite din partea acestei unități sanitare". In comunicatul citat, reprezentantii Ministerului ironizeaza declaratiile primarului Sectorului 1, spunand ca "încurajează ... studierea legislației în materie pentru o corectă informare a conducătorilor instituției și a publicului".

Comunicatul Ministerului Sanatatii:

In urma informațiilor transmise de Primăria Sectorului 1 în legătură cu Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri facem precizarea că, potrivit legii, Ministerul Sănătății nu plătește utilitățile unităților sanitare.

Ministerul Sănătății asigură, în schimb, alături de autoritățile publice locale, finanțarea investițiilor în spitale. În acest context, amintim faptul că MS a aprobat toate cererile primite din partea acestei unități sanitare.

De asemenea, facem precizarea că după finalizarea lucrărilor de revonvare a secției de terapie intensivă, Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri va intra în programul “Acțiunea Prioritară Arsuri”, prin care va fi asigurată o finanțare corespunzătoare îngrijirii pacienților mari arși. În plus, personalul implicat în îngrijirea acestor pacienți primește un spor de 100%.

Ministerul Sănătății mulțumește Primăriei Sectorului 1 pentru implicarea în renovarea secției și încurajează atât continuarea susținerii spitalelor publice, cât și studierea legislației în materie pentru o corectă informare a conducătorilor instituției și a publicului.