Consiliul General al Municipiului Bucuresti decide joi daca Neagu Djuvara si membrii echipei de handbal feminin si ai echipei de volei feminin apartinand Clubului Sportiv Municipal Bucuresti si echipei de spada a Romaniei, medaliata cu aur la Jocurile Olimpice 2016, vor primi titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti. In plus, sporttivii ar putea fi premiati cu 5.000 lei fiecare, potrivit unui alt proiect de hotararare ce va fi discutat de consilierii generali.

Ana-Maria Popescu, punct superb in finala olimpica de spadaFoto: Captura ecran

"Echipa de handbal feminin a Clubului Sportiv Municipal Bucuresti a castigat la inceputul lunii mai a acestui an, in urma turneului final intitulat Women's EHF Final4 de la Budapesta, competitia europeana intercluburi 'Liga Campionilor' - prima in ordine ierarhica in ramura de sport handbal in sezonul 2015-2016, competitie organizata de catre Federatia Europeana de Handbal. De asemenea, echipa de volei feminin a Clubului Sportiv Municipal Bucuresti a castigat in luna aprilie Cupa 'Challenge 2016' din cadrul competitiei cu acelasi nume, organizata de Confederatia Europeana de Volei. Echipa de spada care a reprezentat Romania la Jocurile Olimpice de vara moderne - a XXXI-a editie, Rio 2016, este formata din Loredana Dinu, Simona Cristina Gherman, Simona Pop, Ana Maria Florentina Popescu, a castigat medalia de aur. Concurentii si echipele care au facut posibile aceste performante se cuvine a fi recompensati prin acordarea acestei distinctii in semn de apreciere", se arata in expunerea de motive semnata de primarul general Gabriela Firea.

In plus, Primaria Capitalei vrea sa organize Gala sportivilor premierea membrilor echipei de handbal feminin si ai echipei de volei feminin apartinand Clubului Sportiv Municipal Bucuresti si echipei de spada a Romaniei medaliata cu aur la Jocurile Olimpice 2016.

"Tinand cont de munca depusa de sportivi, antrenorii acestora dar si sacrificiul neconditionat din partea parintilor, consider ca reprezinta un gest de recunostinta din partea autoritatilor locale in a premia rezultatele de exceptie a membrilor echipei de spada ce au reprezentat cu cinste si onoare Romania la Jocurile Olimpice de la Rio, respectiv a membrilor echipei de handbal feminin si volei feminin din cadrul CSM Bucuresti. Proiectul propune premierea sportivilor cu suma de 5000 lei, pentru fiecare membru al echipei, finantarea cheltuielilor fiind suportata din bugetul Proedus", se arata in expunerea de motive referitor la oportunitatea organizarii Galei Sportivilor.

Neagu Djuvara este istoric, diplomat, filosof, jurnalist si romancier roman. S-a nascut la Bucuresti in 1916. Este licentiat in istorie la Sorbona in 1937 si doctor in drept la Paris in 1940. A intrat prin concurs la Ministerul de Externe in 1943 si a fost trimis curier diplomatic la Stockholm in 1944 pentru negocierile de pace cu URSS. Dupa preluarea Ministerului de Externe de catre comunisti, Djuvara ramane in exil militand in diverse organizatii ale diasporei pana in 1961 cand pleaca in Republica Niger. Acolo va ramane timp de 23 de ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului Nigerian al Afacerilor Straine si, in acelasi timp, profesor de drept international si de istorie economica la Universitatea din Niamey. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de "Cavaler". (Sursa)

"Cu prilejul aniversarii unui secol de viata, consideram ca istoricul, scriitorul, diplomatul si profesorul Neagu Djuvara este indreptatit sa primeasca din partea municipalitatii Bucuresti, in semn de pretuire pentru intreaga sa viata dedicata culturii romanesti, titlul de Cetatean de Onoare al Capitalei. Profesorul Neagu Djuvara ramane in continuare un simbol al decentei si profesionalismului in societatea romaneasca intrunind toate calitatile omului exceptional si fiind, de departe, una dintre cele mai lucide Voci ale spatiului public. Titlul de Cetatean de Onoare este forma prin care cetatenii Bucurestiului inteleg sa-i multumeasca diplomatului Neagu Djuvara pentru efortul depus o viata intreaga la consolidarea unui adevarat reper de valori in societatea romaneasca", se arata in expunerea de motive semnata de Gabriela Firea.