Regia Autonoma de Transport Bucuresti va achizitiona din cele 33 milioane lei alocate pentru investitii la inceputul anului un tramvai Bucur nou, produs la uzina RATB si va repara 10 tramvaie vechi, potrivit unei rectificari bugetare aprobate joi de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Tramvai Bucur LFFoto: Agerpres

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat la inceputul sedintei de Consiliu General de joi ca RATB va primi la rectificarea bugetara aflata pe ordinea de zi 7,3 milioane de euro - "bani care vor fi folositi pentru cumpararea de piese de schimb, repararea aparatelor de aer conditionat si alte necesitati tehnice pentru autobuzele din Capitala".

In proiectul de rectificare nu se pomeneste nimic insa de alocarea unor sume pentru dotarea autobuzelor cu aer conditionat.

Potrivit proictului de hotarare aferent rectificarii bugetare, cele 33 milioane lei, alocate de Consiliul General inca se vor cheltui pe:

- 3 milioane de lei pentru modernizarea a trei centrale termice apartinand RATB;

- circa 4,5 milioane lei pentru construirea unui nou tramvai Bucur;

- circa 19 milioane lei pentru modernizarea a 10 tramvaie;

- 4,7 milioane lei pentru a achizitia a patru autobuze etajate;

- circa 1,3 milioane lei pentru patru autospeciale si un buldoexcavator.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat la finalul lunii iunie ca a discutat cu reprezentantii RATB despre demararea unui program pentru dotarea tuturor autobuzelor cu aer conditionat.

"Din cele 1.000 de autobuze RATB, 300 sunt in autobaze, in parcari, si doar 700 sunt pe teren. Din nefericire, din aceste 700 de autobuze, doar jumatate au aer conditionat. (...) Am discutat atat cu managementul, cat si cu liderii de sindicat de la RATB sa incepem un program prin care autobuzele sa fie dotate cu aer conditionat. Din nefericire, uzina RATB poate sa monteze doar 50 ¬ 60 de astfel de aparate in interval de o luna. (...) Costul pentru o clima la un autobuz ar fi de 10.000 de euro. Eu cred ca putem sa gasim si variante mai economicoase, mai ieftine", a spus edilul, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PMB, potrivit Agerpres.

Firea a mai mentionat ca exista 150 de autobuze in parcare care au aer conditionat, dar carora le lipsesc alte piese. Edilul a solicitat o evaluare tehnica, pentru a se stabili daca nu cumva e mai ieftina repararea acestor autobuze si introducerea lor in circulatie.