Unda verde pentru proiectul imobiliar de la Palatul Stirbei. Salvati Bucurestiul contesta decizia

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 16 octombrie 2015, 15:06 Actualitate | Administratie Locala


Palatul Stirbei
Foto: USER UPLOADED
Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti a emis in sedinta din 29 septembrie 2015, a carei ordine de zi nu a fost cunoscuta public, o decizie de mediu pentru proiectul imobiliar din spatele Palatului Stirbei  care prevede ridicarea unei cladiri cu o inaltime maxima de 7 etaje ce va adaposti un centru comercial si  locuinte in spatele cladirii monument istoric, pe fostele gradini ale palatului. Asociatia Salvati Bucurestiul a formulat catre Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti procedura prealabila pentru contestarea deciziei de mediu emise. Conform legii, aceasta procedura precede cu 30 de zile actiunea in instanta.

"Asa cum am declarat inca din luna august, cand Agentia pentru Protectia Mediului a amanat, la presiunea strazii, emiterea avizului de mediu, totul a fost o strategie de tergiversare. S-a asteptat un moment favorabil, cand agenda publica a fost alta, pentru a se emite pe sub masa aceast aviz. Dar aceste practici trebuie sa inceteze. Vom merge mai departe cu actiunile noastre si vom apela la toate instrumentele juridice pentru a pune capat tentativelor acestor oameni de a servi grupurile de interese in detrimentul orasului si al cetatenilor sai", a declarat Nicusor Dan, presedintele Grupului de initiativa al Uniunii Salvati Bucurestiul si al ASB.

Proiectul imobiliar din spatele Palatului Stirbei este ilegal din mai multe considerente, sustine acesta:
- incalca regulamentul de urbanism al zonei protejate;
- nu prevede numarul minim de locuri de parcare;
- nu are suprafata minima de spatiu verde;
- este nociv pentru traficul din Bucuresti, intrucat construirea a 30.000 metri patrati va sufoca traficul intr-o zona deja foarte aglomerata a capitalei;
- constructia acestui mall in imediata vecinatate a unui momument istoric reprezentativ al Bucurestiului, Palatul Stirbei, construit in 1835, agreseaza inclusiv patrimoniul istoric al orasului.

"Nu se va mira nimeni atunci cand Directia Nationala Anticoruptie va descinde la Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti. Este o institutie profund corupta, care nu a respins niciodata un proiect imobiliar inoportun. De altfel, numeroase acte emise de aceasta agentie au fost anulate de instanta", a declarat Nicusor Dan.

Primaria Capitalei a emis aviz preliminar de urbanism pentru acest proiect pe emis pe 16 aprilie 2015.

Potrivit avizului de urbanism emis de Primaria Capitalei, cladirea ce ar urma sa fie ridicata in spatele palatului Stirbei are o inaltime de maxim 34,45 metri - respectiv 5 niveluri in subteran, parter, mezanin si 7 etaje - spre Calea Victoriei, apoi inaltimea cladirii scade pana la 3 etaje spre strada Budisteanu (17,5 metri). Fata de cladirea Palatului Stirbei, noul imobil se va afla la o distanta de 17,40 -25,10m. In spatiul ramas liber intre palat si noua constructie va fi amenajat un atrium cu acoperis retractabil si un pasaj pietonal. In partea dinspre Calea Victoriei cladirea va avea 7 etaje de locuinte, la mijloc cinci etaje de spatii comerciale, iar in spate inca trei etaje de locuinte. La subsol vor fi 4 niveluri de parcare ce vor avea circa 500 locuri de parcare. Indicatorii urbanistici avizati sunt: POT 64%, CUT 3,82.

In perioada 9-23 iunie 2015 proiectul s-a aflat in dezbatere publica, la faza avizare, pe site-ul Primariei Capitalei.

"Cladirea se va realiza in spatele Palatului Stirbei  si se va construi la o distanta de 17,40 -25,10m  fata de palat,  iar in aceasta zona se va realiza in spatiul gradina intr-un atrium (winter garden) cu acoperis retractabil vara. In fata palatului si in lateral se vor amenaja spatii verzi  plantate, scuaruri si curti/gradini interioare. Se va rerspecta legislatia in privinta spatiul verde de 30% din suprafata terenului . Fatada din spatele
palatului va fi o fatada  verde, o gradina vericala. Regimul de inaltime pe strada Banului va fi H=21,50m cu retragerea parterului la 12,5m fata de limita trotuarului pentru realizarea spatiilor verzi si a unui portic deschis la Str. Banului cu acces la galeriile comerciale. La strada Gen. Budisteanu regimul de inaltime va fi H= 17,50 ￯ 21,50m ( P+M+2-3E). La fel spre limita de proprietate cu terenul de la nr.15. Retragerile fata de limitele de proprietate vor fi : 11,30 fata de parter si 7,00m fata de etajele superioare. Zona de locuinte va avea 5-6 etaje retrase peste galeriile comerciale. Fatada din spatele palatului va fi o fatada verde/ gradina verticala", scriu proiectantii pe site-ul Primariei Capitalei, in raspunsurile adresate cetatenilor care au participat la dezbaterea publica.


Ca si pondere din suprafata construita: 11.761 mp vor ocupa spatiile comerciale, 14.404 mp locuintele, circa 4.000 mp spatiile publice, circa 19.000 mp parcajele subterane, iar spatiul verde circa 2.000 mp.

Proprietarul palatului si initiatorul proiectului este Alexandru Popescu, iar biroul de arhitectura care realizeaza proiectul este Westfourth Architecture.

Ministerul Culturii a dat in secret  aviz pentru restaurarea palatului Stirbei pe 17 iulie 2013, iar pe 24 octombrie 2013 a dat unda verde proiectului imobiliar din spatele palatului, indicatorii urbanistici fiind un pic mai mari decat cei agreati de Primaria Capitalei.

Acum urmeaza ca municipalitatea sa dea avizul de urbanism definitiv si ramane de vazut daca Consiliul General al Municipiului Bucuresti va aproba proiectul.


Istoricul proiectului de la Palatul Stirbei

Proiectul imobiliar de la Palatul Stirbei se discuta de aproape zece ani. Initial, s-a discutat despre aplasarea mai multor cladiri inalte pe terenul din spatele palatului si alaturi. Dupa 2004, cand s-a schimbat proprietarul cladirii, pe terenul din spatele monumentului s-au propus mai multe constructii. Intrucat legislatia in ceea ce priveste urbanismul a devenit, dupa 2007, mult mai stricta, inaltimea cladirilor propuse a tot scazut.

In 2009, Primaria Capitalei a dat aviz de urbanism pentru un ansamblu de cladiri a caror inaltime maxima este de 40 de metri. Imediat dupa, proiectul a ajuns la Ministerul Culturii unde s-a iscat un adevarat scandal.


Pe 21 decembrie 2009, ministrul Culturii la vremea respectiva, Theodor Paleologu, a dat aviz nefavorabil proiectului, acesta fiind retrimis la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice.

Pe 29 septembrie 2010, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a dat unda verde proiect imobiliar din spatele Palatului Stirbei. In termen de 30 de zile, ministrul Kelemen Hunor trebuia sa decida daca va aviza favorabil sau nu proiectul care presupune construirea unui bloc de 37,5 metri inaltime in spatele palatului, monument istoric.

Acest aviz nu a fost dat, iar proprietarul, omul de afaceri Ovidiu Popescu a dat Ministerul Culturii in judecata.

Istoria palatului

Palatul Stirbei a fost construit intre 1833-1835 dupa planurile arhitectului Michel Sanjouand, la comanda lui Barbu Dimitrie Stirbey (1799-1869), in acel moment mare logofat. In timpul domniei sale (1849-1853 si 1854-1856), Barbu Stirbey a folosit palatul ca resedinta domneasca. In 1852, acestuia i se aduc modificari de catre Xavier Villacrosse si Moritz von Ott.

In 1882, Alexandru Stirbey, fiul domnitorului, schimba dupa proiectul arhitectului Friederic Hartmann fatada dinspre Calea Victoriei si apare etajul cu cariatide. Palatul era cunoscut de protipendata secolului al XIX-lea si de la inceputul secolui al XX-lea pentru balurile fastuoase care se tineau aici. In spatele palatului era amenajata una dintre cele mai frumoase si luxoase gradini din Bucuresti.

Complexul a ramas in posesia familiei Stirbey pina in 1948, cind are loc nationalizarea. Atunci bunurile si pivnitele revin Intreprinderii de industrializare a vinului. Intre 1954 - 1977, in palat este gazduit Muzeul de Arta Populara. La inceputul anilor '80, se deschide aici Muzeul Ceramicii si Sticlei, ce va functiona pina in 1994. Intre 2001-2004, palatul a fost recuperat de mostenitorii familiei Stirbey si a fost vandut unui anume Ovidiu Popescu


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3035 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  DNA (Vineri, 16 octombrie 2015, 16:30)

  Adri70 [utilizator]

  Numai DNA ii poate opri! Nu contestatiile sunt solutia ci sesizarile la DNA. Este singura institutie care poate starpi coruptia din aceasta tara nefericita...
 • -5 (5 voturi)    
  Pareri . (Vineri, 16 octombrie 2015, 17:44)

  Marx [anonim]

  Proiect excelent . Luati la goana oportunistii de la oengheuri pentru ca urmaresc doar santajarea investitorilor .
 • +5 (5 voturi)    
  In secret, totul in secret! (Vineri, 16 octombrie 2015, 19:12)

  civism [utilizator]

  Toate se dau pe furis. Avizul de la Ministerul Culturii se da in secret. Cei de la mediu tot in secret, fara sa se stie ordinea de zi ca sa nu iasa scandal, au dat si ei un aviz. Desi Oprescu si unii din clica lui sunt la Beciul Domnesc, desi Chiliman, Vanghelie sunt si ei cu un picior in puscarie,toate merg ca unse.Coruptii nu se pot lasa! Mai are de lucru DNA ani buni.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by