¬Primarul Capitalei Sorin Oprescu spune ca procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfasoara in conformitate cu prevederile legale, iar afirmatiile Arhiepiscopiei Catolice, care l-a reclamat la DNA, sunt nejustificate si denigratoare, relateaza Mediafax.

Sorin Oprescu (foto arhiva)Foto: AGERPRES

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, si municipalitatea precizeaza, intr-un comunicat de presa transmis vineri, ca procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfasoara in conformitate cu prevederile legale, in prezent existand mai multe proceduri judiciare in derulare, iar de finalitatea lor depinde atat demolarea cladirii, cat si modalitatea efectiva in care aceasta se poate realiza.

"Precizam ca Primarul Municipiului Bucuresti a solicitat proprietarului constructiei sa demareze procedurile legale in vederea desfiintarii constructiei inca din anul 2011, insa acest act a fost atacat in fata instantei de contencios administrativ de proprietarul constructiei S.C. Millenium Building Development S.R.L. Judecata acestui dosar a fost suspendata pana la solutionarea irevocabila a dosarului avand ca obiect solicitarea S.C. Millenium Building Development S.R.L. de obligare a Primarului Municipiului Bucuresti sa emita actul administrativ final reprezentat de Autorizatia de construire pentru intrarea in legalitate a constructiei ᅡCathedral Plazaᅡ. Acest din urma dosar se afla inca pe rolul Tribunalului Bucuresti, nefiind pronuntata o sentinta in cauza", se arata in comunicatul transmis agentiei de presa citate.

Sursele citate mai arata ca pe rolul instantelor judecatoresti se afla si un dosar avand ca obiect contestarea executarii silite a Sentintei nr. 2520/28.06.2012 pronuntata de Tribunalul Dambovita, precum si un dosar prin care s-a solicitat instantei sa lamureasca dispozitivul Sentintei nr. 2520/28.06.2012, nici unul dintre aceste dosare nefiind solutionat irevocabil pana la aceasta data, iar acestea sunt numai cateva dintre litigiile declansate in legatura cu imobilul Cathedral Plaza.

Separat de aceste litigii, municipalitatea a facut demersuri pentru efectuarea unei expertize tehnice de specialitate, absolut necesara inainte de efectuarea oricarui demers efectiv privitor la demolarea imobilului.

"Subliniem ca demolarea unei cladiri precum si aducerea la indeplinire a unei hotarari judecatoresti nu se pot face decat cu respectarea dispozitiilor legii. Faptul ca solutionarea acestor litigii se intinde pe o perioada mai lunga de timp nu este, in nici un caz, un aspect imputabil autoritatii publice, ci tine efectiv de realizarea actului de justitie si de asigurarea respectarii drepturilor tuturor partilor implicate", se mai arata in comunicat.

In acest context, primarul Capitalei isi exprima dezaprobarea cu privire la tipul de comunicat de presa emis de Arhiepiscopia Catolica, "caracterizat de prezentarea incompleta a situatiei de fapt si afirmatii nejustificate si denigratoare".

In comunicatul transmis se mai arata ca Primarul General asigura ca soarta Cathedral Plaza va fi transata cu respectarea stricta a legii si a hotararilor instantelor judecatoresti.

Intr-un comunicat de presa transmis vineri dimineata, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (ARCB) arata ca a depus la Directia Nationala Anticoruptie o plangere penala impotriva primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragos Bilteanu si Ioannis Papalekas, cat si a unor angajati ai Primariei Bucuresti.