Pornind de la discutiile aprinse cu privire la orele de religie in scoli, societatea civila cere autoritatilor ore de educatie rutiera

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 9 martie 2015, 16:23 Actualitate | Administratie Locala


Politist
Foto: Agerpres
Pornind de la discutiile aprinse cu privire la orele de religie in scoli, Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania (OPTAR) si ActiveWatch atrag atentia ca, desi prevazute prin lege ca fiind obligatorii, orele de educatie rutiera lipsesc din scolile din Romania. Cele doua organizatii solicita Ministrului Educatiei si Cercetarii Stiintifice si Ministrului Afacerilor Interne sa comunice numarul de cereri ce trebuie adresate de parinti  pentru ca educatia rutiera sa fie predata elevilor din unitatile de invatamant prescolar, primar si gimnazial.

"Conform Ordonantei de urgenta nr. 195 din 12 decembrie 2002, cunoscuta si sub numele de "Codul Rutier",  in unitatile de invatamant prescolar, primar si gimnazial obligatoriu se desfasoara cel putin o ora de educatie rutiera pe saptamana, pe parcursul anului scolar. Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni nerespectarea obligatiilor de a efectua orele de educatie rutiera in unitatile de invatamant, spune Codul Rutier. Apreciem implicarea unui numar atat de mare de familii, institutii si personalitati in campania de inscriere la ora de religie. Timp de 13 ani, ora de educatie rutiera nu a avut nicio sansa, chiar daca legea spune ca ea trebuie sa se desfasoare obligatoriu, cel putin o ora pe saptamana", se arata intr-un comunicat transmis de OPTAR si Active Watch.


Cele doua asociatii spun ca potrivit opiniei multor angajati ai administratiei locale si centrale, precum si declaratiilor Politiei Rutiere, lipsa de educatie rutiera sta la baza multor evenimente din trafic, iar Romania este singura tara europeana unde elevii nu beneficiaza de un sistem coerent de educatie rutiera.

"Numarul de persoane moarte in accidente rutiere este de aproape doua ori mai mare in Romania decat media europeana (numar de decese raportat la un milion de locuitori). Expertii Bancii Mondiale au estimat pretul platit in cazul pierderii unei vieti omenesti victima a unui accident rutier la 130.000 dolari SUA. In Romania, estimarea pierderilor economice si sociale datorate accidentelor rutiere ne indica o valoare de aproximativ 1,5% din Produsul Intern Brut. Cresterea gradului de siguranta rutiera, concretizata prin scaderea numarului de victime, ar conduce la cresterea veniturilor bugetare", mai afirma cele doua ONG-uri.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4215 vizualizari

 • +22 (26 voturi)    
  sprijin total (Luni, 9 martie 2015, 16:30)

  deveselu [utilizator]

  Iată ceva care ar fii mai util ca ora de religie, ceva real care ne afectează direct sau indirect
  • -7 (11 voturi)    
   ha? (Luni, 9 martie 2015, 17:20)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui deveselu

   ia stai frate asa.sunt pe dinafara,orele de religie sunt obligatorii,sau cum.
   educatia rutiera ved ca e.orele de educatia sexula cum sunt?si de la cati ani?de fapt copii trebuie invatati cum e cu cele 3,4,5 sexe sau cate mai sunt,ca deh asa e corect,nu?niste ore de vegans pe cand?doh
   • +8 (8 voturi)    
    MAI MULTĂ SĂRĂCIE = MAI MULTĂ RELIGIOZITATE (Luni, 9 martie 2015, 18:41)

    Liviu2012 [utilizator] i-a raspuns lui Point

    I. - Proporţia ATEILOR în rândul adulţilor din SUA este între 12% şi 25%, dacă includem agnosticii şi liber-cugetătorii. Cu toate acestea, proporţia ateilor în închisorile americane în anul 2011 a fost DOAR de... 0,1%!

    Aceasta înseamnă că regăsim în închisori o proporţie a ATEILOR de 200 de ori mai mică decât proporţia lor în populaţia generală adultă, deoarece ateii comit mult mai puţine infracţiuni decât persoanele religioase. Oare din ce cauză? RELIGIOZITATEA ne ajută să ducem o viaţă mai morală, mai lipsită de încălcări ale normelor sociale? Faptele arată contrariul...

    II. - În al doilea rând, în numeroase ţări din lume, religiozitatea este de 90-100% dar infracţionalitatea este totuşi foarte ridicată. În ţările cu un nivel de trai, de civilizaţie şi de cultură civică ridicat avem însă o religiozitate scăzută: Suedia, Danemarca şi Hong-Kong, de exemplu, cu 13%...24% religioşi (cu excepţia imigraţiei islamice recente), au o rată mult mai scăzută a infracţionalităţii.

    Din nou se se poate spune că RELIGIA NU CONDUCE la un comportament mai moral. În cartierele islamice recent înfiinţate în Franţa şi Olanda, nivelul de periculozitate este atât de ridicat încât nici poliţia nu prea poate intra.

    III. - Am urmărit pe NET interviul luat unui grup de infractori din judeţul Dâmboviţa. Acesta, pentru a avea succes, SE ROAGĂ LUI DUMNEZEU înainte de a comite un furt. Apoi, MIRACOL! Creatorul Lumii "le bagă în buzunar" fiecăruia câte 100...300 de lei, după împrejurări!... Deci, ce bine e să crezi în Dumnezeu!... :-)))))
   • +5 (5 voturi)    
    MAI MULTĂ SĂRĂCIE = MAI MULTĂ RELIGIOZITATE ? (Luni, 9 martie 2015, 18:56)

    Liviu2012 [utilizator] i-a raspuns lui Point

    Un studiu internaţional "GALLUP" în 114 ţări (2009) a arătat că RELIGIOZITATEA unei ţări este cu atât mai MARE cu cât populaţia este mai săracă, mai puţin educată şi mai necivilizată şi, drept rezultat, crimele, jafurile, maternitatea prematură şi avorturile sunt mai numeroase... "Iată efectele binefăcătoare ale religiei!", ar zice ironic unii...

    Corect este, însă, raţionamentul invers: cu cât rata crimelor, a jafurilor şi insecuritatea vieţii de zi cu zi sunt mai ridicate şi cu cât veniturile, gradul de informare, de educaţie şi de civilizaţie ale unei populaţii sunt mai scăzute, CU ATÂT gradul de religiozitate este mai ridicat. Deci: MAI MULTĂ SĂRĂCIE = MAI MULTĂ RELIGIOZITATE, cu tendinţa de a transfera explicarea fenomenelor şi Autoritatea Morală într-un spaţiu mistic, legendar şi supranatural.

    Restul sunt baliverne şi interese preoţeşti de-a strânge bani de la săraci, bătrâni şi bolnavi -- pentru luxul şi opulenţa BOR, pentru asigurarea unor poziţii de confort personal şi influenţă în stat.
  • +3 (3 voturi)    
   Educatie Civica (Luni, 9 martie 2015, 17:56)

   boogiewoogie [utilizator] i-a raspuns lui deveselu

   este o materie pe care eu am facut-o in clasa a 5-a daca imi aduc bine aminte... nu stiu daca se mai face acum

   Invatai ce este societatea, ce drepturi si obligatii ai, cum se fac si voteza legile, separarea puterilor in stat etc.

   Poate ca tot la educatie civica am invatat si cum se merge pe strazi cand nu ai trotuare etc etc.. dar cred ca aceste lucruri le facusem pe la ciclul primar mai de graba...

   Oricum, se cheama invatare continua, nu trebuie sa ii bagi in cap din clasa 1 toate informatiile, il inveti treptat treptat...

   Ar fi pacat sa nu mai existe ora de Educatie Civica
 • +11 (13 voturi)    
  Educație civică (Luni, 9 martie 2015, 16:40)

  dan [anonim]

  Știu că există materia "educație civică", dar mă tem că nu îi învață cum să lupte efectiv cu rectorul universității, ca să nu mai existe cazuri ca cel de la Arhitectură
 • -6 (10 voturi)    
  Mult (Luni, 9 martie 2015, 17:11)

  newlook [utilizator]

  30 de ore intr-un an scolar...300 de ore de educatie rutiera pana in clasa a 10-a. Mi se pare exagerat. Ar putea fi utilizate mai cu folos; doar nu ne propunem sa devenim o tara de politisti rutieri.
  • +2 (2 voturi)    
   sigur ca nu (Luni, 9 martie 2015, 20:55)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Dar cum automobilul a devenit aproape indispensabil (asta nu inseamna ca daca esti biciclist nu trebuie sa stii regulile de circulatie) iar aglomeratiile urbane sint pline de masini, motorete, biciclete si nu in cele din urma pietonii, cred ca este mult mai util decit religia.
  • +2 (2 voturi)    
   Dar (Marţi, 10 martie 2015, 11:18)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Ai facut un calcul cate ore de religie se predau din clasa I pana in a XII ?

   Ah, scuza-ma ! Am uitat ca la ora de religie se predau notiuni de educatie rutiera: daca nu iti faci rugaciunea seara te calca masina a doua zi.
   E si asta o forma de educatie rutiera !
 • +2 (4 voturi)    
  Corect, insa mai sunt materii de discutat.. (Luni, 9 martie 2015, 17:25)

  Miky60 [utilizator]

  Cum ar fi ISTORIA! Ceea ce invatam la scoala este doar o instorie acceptata de unii, pe baze de "relatii inter-tari", nu pe realitate. Ar trebui sa fie alegerea fiecarui parinte daca isi lasa copilul sa fie mintit cu o astfel de istorie!
  La fel si Biologia, care are multe lacune, si aceasta ar trebui lasata la latitudinea noastra.
 • +3 (3 voturi)    
  Fundamentalism (Luni, 9 martie 2015, 17:31)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Sa nu mai discutam despre fundamentalismul islamic atit tim cit la oi religia se studiaza 12 ani in scoala.
 • +2 (6 voturi)    
  Mai importantă. (Luni, 9 martie 2015, 17:37)

  vali47 [utilizator]

  Educația rutieră este mai importantă decât educația religioasă.
 • +5 (13 voturi)    
  Eu unul nu inteleg asociatiile astea... (Luni, 9 martie 2015, 17:59)

  LiviuX [utilizator]

  Si asa elevii sunt incarcati cu ore. Eu zic ca religia e suficienta, nici nu ar mai trebui alte materii. Auzi, educatie rutiera! Pai daca ma rog sa nu patesc nimic daca trec pe rosu nu e suficient? Sau matematica... Ma rog sa-mi spuna cat fac 2+2 si iarasi, ce-mi mai trebuie matematica!
  • +5 (5 voturi)    
   Somnul ratiunii ... (Luni, 9 martie 2015, 18:26)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   ... omoara simtul umorului. Cre' ca de-aia ti-ai luat minusuri.
   • +2 (2 voturi)    
    Multumesc! (Luni, 9 martie 2015, 20:18)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    Sper ca nu a crezut cineva ca am vorbit serios... Asa ca minusurile le consider ca atare...
    • 0 (0 voturi)    
     E si vina hotnews (Marţi, 10 martie 2015, 1:11)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     M-am mai plans de faptu' ca nu poti sa-ti schimbi votul. Uneori, daca te dai pe versiunea ful a site-ului de pe tableta, pur si simplu gresesti votul, da' degeaba, n-au cum corecta.
  • +1 (1 vot)    
   pune ghilimelele de rigoare (Luni, 9 martie 2015, 20:56)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   nu toti au inteles ironia
  • +1 (1 vot)    
   Exact (Marţi, 10 martie 2015, 11:24)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   Ce atatea materii ! Religia si atat.
   Ora de religie poate sa acopere si celelalte materii ca
   Biologie - Dzeu a creat totul, de la furnica la elefant
   Geografie - Dzeu ca creat pamantul special pt oameni, 70% e acoperit cu apa dar Dzeu stie mai bine
   Chimie - Vrajitorie
   Fizica - Blasfemie ! Pamantul e plat si in centrul Universului, daca stiti asta e suficient.
   Literatura - Biblie, singura carte pe care aveti voie sa o cititi
   Matematica - Daca ai 50 de lei si ii dai lu' popa 49, cu cati bani mai ramai ? Daca raspunsul e 1 stii destula matematica
 • +2 (2 voturi)    
  Circulaţie (Luni, 9 martie 2015, 18:24)

  Tiberiu [anonim]

  Nu este rea propunerea. Într-un sens mai larg şi mai benefic ar fi circulaţia pe drumurile publice. Aceeaşi responsabilitate o au şi pietonoo şi bicicliştii. Mulţi dinter noi nu suntem în stare să trecem strada prin zonele marcate. Fie nu ne asigurăm, fie trecem de-a valma cu toate că se circulă pe dreapta.
 • +3 (3 voturi)    
  aa (Luni, 9 martie 2015, 20:54)

  meandmyfriends [utilizator]

  Educatia rutiera, educatia financiara (debit card, credit card, cont bancar, comision, dobanda, tva, taxe si impozite, etc.), educatia sexuala, gandirea pozitiva, sunt mult mai benefice. Religia predata elevilor este sub forma unor povesti de adormit copiii, si il imagineaza pe dumnezeu printr-un om batran cu barba lunga, si imbracat cu un cearsaf alb. Religia indobitoceste si omoara orice urma de gandire rationala. Este o eroare grava sa te raportezi la niste povesti vechi de mii de ani!!! De ce nu se preda istoria religiilor de Eliade??? ar fi mult mai benefic! ..and more!!!!!!!!!!!!!!
 • +1 (1 vot)    
  pai nu-i normal? (Luni, 9 martie 2015, 23:28)

  Gg65 [utilizator]

  daca la religie li se spune ca daca fac fapte rele, nu tin sarbatori, etc, ii calca masina, trebuie sa invete cineva copiii cum sa traverse strada!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by