Lucrarile la statia de epurare de la Glina, a doua etapa a proiectului, sunt in inatrziere cu peste jumatate de an din cauza contestatiilor la licitatia pentru desemnarea constructorului, a declarat vineri primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Statia de la GlinaFoto: Evenimentul Zilei

"(Licitatia n.r.) trebuia sa se termine acum sase, sapte luni. Lucrarile sunt intarziate din cauza licitatiei ce dureaza de 23 de luni, contestatii dupa contestatii, Curte de Apel, ultima hotarare a Curtii de Apel este de a reexamina oferta castigatoare, ceea ce facem in acest moment, numai ca sigur ca aceasta deranjeaza Comisia Europeana. Nu este vina noastra, dar acestia sunt contestatarii de serviciu", a spus Oprescu citat de Agerpres.

Intrebat de jurnalisti daca exista riscul pierderii banilor europeni, edilul general a mentionat ca nu se va ajunge la acest lucru.

"Nu, nu o sa ajungem aici, sper cel putin ca nu o sa ajungem aici, exista riscul de a reevalua si banii necesari, pentru ca probabil majoritatea vor trece in exercitiul financiar 2015-2020. Dar este pacat, in aceste 23 de luni puteau fi folositi banii din exercitiul financiar 2007-2014", a afirmat Sorin Oprescu.

Potrivit Municipalitatii, printre lucrarile realizate in cadrul fazei II a proiectului se numara reabilitarea principalelor colectoare de canalizare si a canalului colector Dambovita (Caseta)si realizarea a trei noi puncte de acces in caseta (Cosbuc, Unirii, Stefan Furtuna).

Pentru faza II a proiectului, Primaria Capitalei a semnat un contract de finantare in 2013, valoarea acestuia fiind de 145.084.572 de euro.

Primaria Capitalei a finalizat si dat in exploatare statia de epurare de la Glina, faza I, in 2011, in acest moment fiind epurate jumatate dintre apele uzate ale orasului. Cand se va finaliza si faza doua a proiectului, Bucurestiul va epura 100% apele uzate.

Realizarea fazei I a costat 108 milioane de euro, bani proveniti in mare parte din fonduri europene. Deocamdata, statia poate curata doar jumatate din apele provenite din canalizarea orasului. Pana sa se puna in functiune statia de epurare de la Glina, Bucurestiul era singura Capitala europeana care nu avea statie de epurare si arunca apele provenite din canalizarea orasului direct in Dambovita.

Construirea statiei de epurare a apelor uzate de la Glina a inceput in 1985, in vremea regimului comunist, iar in 1989 a fost intrerupta datorita Revolutiei, in acel moment fiind realizat cam 15-20 la suta din proiect. In 1996 s-a incercat punerea in functiune a statiei, insa datorita unui accident de mediu (evacuarea de combustibil petrolier in urma unei disfunctii la o centrala termica din oras), functionarea a fost din nou intrerupta. In 2002, reprezentantii Comisiei Europene si cei ai Ministerului Mediului din Romania au hotarat ca prioritatea numarul unu pentru Bucuresti construirea unei statii de epurare a apelor uzate. In 2003 s-a realizat studiul de fezabilitate pentru proiect, iar consultantul Pell Frischmann, a propus elaborarea proiectului in doua faze. In 2004 a fost semnat Memorandumul de finantare intre Comisia Europeana si Guvernul Romaniei prin care au fost alocate fonduri nerambursabile pentru prima faza a acestui proiect.

Prin Programul ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) s-au alocat circa 70 de milioane de euro, Banca Europeana de Investitii a contribuit cu 25 de milioane de euro, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare cu 10 milioane de euro, iar Guvernul Romaniei cu aproximativ 3 milioane de euro. In 2006 au avut loc licitatiile pentru alegerea constructorului care sa faca lucrarile si a consultantilor. A fost desemnat consortiul Aktor-Athena, dupa care au inceput lucrarile.

Dupa finalizarea etapei I, in statie intra 10 metri cubi de ape uzate pe secunda. Din aceasta cantitate 5mc/s sunt epurati chimic, mecanic si biologic, la final rezultand apa curata. Ceilalti 5mc/s sunt epurati doar mecanic, fiind aplicat procedeul de decantare. Desi a fost inaugurata abia luni, statia functioneaza inca din luna iulie, in aceasta perioada realizandu-se teste de functionare. Namolul rezultat din epurarea apei este deshidratat si transportat la groapa de gunoi de la Glina. Statia de epurare este operata de Apa Nova.