Un protest a fost organizat, sambata, in Capitala, zeci de bucuresteni cerand autoritatilor sa opreasca defrisarea a doua hectare de teren din Parcul Tineretului, unde a inceput constructia unui ansamblu imobiliar, relateaza Digi24. Locuitorii din zona spun ca santierul a fost deschis fara autorizatii, taierea copacilor se face in miez de noapte, iar autoritatile nu intervin pentru a opri constructia.

"Daca va pasa, iesiti din casa!", au indemnat manifestantii.

In Parcul Tineretului, doua hectare din spatiul verde, cu aproape 500 de copaci, au fost retrocedate.

Proprietarul s-a apucat de construit in baza unei autorizatii eliberate de Primaria Sectorului 4. Nu a primit insa si avizul de defrisare de la Primaria Capitalei.

"Am facut reclamatii peste tot, toti foarte reticenti, ce sa facem noi, sa-i punem sa planteze copacii inapoi? Da, au defrisat ilegal si au dat 40 de mii amenda catre Garda de Mediu, 5 mii de lei catre Politia Locala, daca nu-i contesta si pe astia si ei continua sa isi faca parcul imobiliar de milioane de euro", spune Robin Simion, initiatorul protestului.

Cum a devenit parcul proprietate privata

Marioara Micsunescu a cumparat in 2004 terenurile din parcul Tineretului, in zona Salii Polivalente, aceste terenuri fiind retrocedate fostilor proprietari. Inca din 2005, deoarece erau mai multe cereri de retrocedare in parc, unele chiar in mijlocul acestuia, Consiliul General al municipiului Bucuresti a aprobat un Plan Urbanistic Zonal prin care a stabilit, la marginea parcului, o fasie de teren unde sa fie relocati toti cei care aveau teren pe spatiul verde. Potrivit PUZ-ului, in acea zona se puteau construi cladiri cu maxim doua etaje. In plus, printre fasia aceasta de teren si restul parcului era prevazuta construirea unui drum care ar fi inchis inelul median de circulatie. In 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un schimb de terenuri prin care Marioara Micsunescu renunta la terenul de langa Sala Polivalenta si primea la schimb un teren echivalent in fasia de relocare. Acest teren este cel pe care primarul Piedone trebuie sa aprobe in prezent autorizatia de construire pentru cartierul rezidential.

In 2009, Consiliul Local sector 4 a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu care reglementa cum va arata cartierul rezidential. Dupa aprobarea PUD-ului urmatorul pas ar fi fost eliberarea autorizatiei de construire, insa Piedone s-a opus. In 2010, PUZ-ul care stabilea fasia pentru relocare a terenurilor retrocedate in Parcul Tineretului a expirat. In acest moment zona respectiva este spatiu verde - Parcul Tineretului. Legea interzice construirea spatiilor verzi.