In ultimele trei luni, Primaria Capitalei a prins 4.168 de maidanezi de pe domeniul public, fata de 2.700 de caini cat s-au prins anul trecut, tot anul, potrivit informatiilor furnizate de municipalitate. Din acestia, 1467 de caini au fost adoptati de persoane fizice, 1509 - de adapostul DogTown, 156 sunt in curs de adoptie, iar circa 1000 se afla in adaposturile Primariei. In plus, de la 1 septembrie pana in prezent cabinetele veterinare cu care lucreaza municipalitatea au sterilizat, inregistrat si microcipat 3450 caini cu stapan.

Caini maidaneziFoto: AGERPRES

Ritmul de prindere este de circa 30 de maidanezi pe zi, scazand la jumatate fata de luna septembrie, respectiv cele 15 echipe de hingheri angajate de municipalitate prind in fiecare zi doar numarul de caini care se adopta, in acest moment adaposturile municipalitatii fiind pline, iar institutia refuza deocamdata sa aplice masura eutanasierii. "Nu cereti primariei ce nu poate face", a declarat Razvan Bancescu, sef de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, directia din cadrul Primariei Capitalei care se ocupa de aceasta problema. Acesta spune ca echipele de hingheri vor prinde mai multi caini in momentul cand vor fi gata cele doua adaposturi la care lucreaza in moment municipalitatea. Acum, sunt solicitate doar 8 din cele 15 echipe de hingheri, restul fiind in concediu.

Razvan Bancescu spune ca eutanasierea este ultima solutie si ca se va recurge la ea doar daca nu vor functiona adoptiile. Pana in prezent municipalitatea a eutanasiat doar 150 de caini, toti bolnavi.

Razvan Bancescu, sef de proiect ASPA, spune ca in acest moment nu ar trebui sa mai existe in Bucuresti nicio haita de caini, iar numarul de persoane muscate a scazut in perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2013 cu 50 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv de la 2290 la 1117 persoane muscate. De asemenea, acesta a declarat ca in acest moment mai sunt pe strazile Capitalei cira 60.000 de caini, dar in 18 caini Bucucurestiul va scapa de ei. Deocamdata acesta nu a putut spune clar cum se va intampla acest lucru.

In plus, Bancescu spune ca numarul de reclamatii facute la dispeceratul ASPA a scazut de la 60/zi la circa 20-30/zi.

Dintre cainii adoptati pana in prezent, Primaria Capitalei a descoperit 16 caini adoptati si abandonati. In aceste situatii dosarele au fost trimise catre parchetele de pe langa judecatoriile de sector.

La sfarsitul lunii septembrie, primarul Sorin Oprescu a declarat ca in 18 luni va stringe 80% din cei circa 65.000 de caini maidanezi, cit a estimat municipalitatea ca sint pe strazile Bucurestiului. Edilul spera ca 50% din cinii strinsi sa fie adoptati de ONG-uri si cetateni.

"Planul nostru este sa adunam cel putin 80% din cainii de pe strazi si sa reducem cu 90% numarul oamenilor muscati de cainii comunitari. Ne vom extinde de 3 ori capacitatea de cazare in adaposturile publice. Repet cifrele, ca sa fie clar. Avem 800 de locuri acum, cu inca 500 gata in cateva saptamani. Si vrem sa ajungem la 3.300 de locuri, pentru ca procesul de prindere sa se poata desfasura intr-un ritm mult mai alert. Si aici intervin iubitorii de animale. Cei adevarati. Speram ca acestia sa adopte cel putin 50% din cainii pe care ii prindem. Si daca respectam intocmai obiectivele enuntate, intr-un an si jumatate Bucurestiul va scapa de cainii de pe strazi", declara Oprescu. Acesta spera ca cetatenii si ONG-urile sa adopte 140 de caini/zi.

In luna septembrie, Primaria Capitalei prin Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor a semnat contractele cu firmele care vor prinde maidanezii din Bucuresti, pentru prinderea unui caine institutia urmand sa plateasca 219 lei. Firmele care vor opera acest serviciu sunt: ELEN BASIC BUSINESS, BEST MARKETING, si TERRA MARIQUE, ele fiind desemnate in urma unei licitatii la care au participat 7 companii.

Razvan Bancescu a declarat ca deocamdata normele de aplicare a legii care prevede eutanasierea maidanezilor inca nu au aparut, dar ca nu se asteapta ca acestea sa fie foarte clare.