In 2010, Primaria Capitalei a amplasat la mijlocul distantei dintre Piata Victoriei si Piata Romana statuia lui Lascar Catargiu. Pentru a cinsti memoria ilustrului stramos s-au platit nu mai putin de 2,4 milioane de lei sculptorului Ioan Bolborea. In prima faza, in fata statuii a aparut o statie RATB. Ulterior, numarul reclamelor de pe blocurile din jur a crescut, astfel ca monumentul se proiecteaza pe acestea - o reclama la internet banking si una la o benzinarie. In final, la cativa metri de statuie au aparut trei tomberoane uriase pentru colectarea selectiva a deseurilor.

Statuie Lascar Catargiu_2012Foto: Hotnews

Reprezentantii Romprest, firma care face curatenie in sectorul 1 al Capitalei si pune pubelele, spun ca au pus tomberoanele langa statuie la cererea cetatenilor din zona. "Nu exista un regulament care sa stabileasca clar locatia acestor recipiente, astfel ca le amplasam la cererea cetatenilor. Ar fi fost mai bine sa fie stabilite niste locatii fiindca sunt si situatii cand un vecin ne cere sa le punem intr-un loc si un altul ne cere sa le mutam. Cateodata nu avem ce face si trebuie sa le mutam", a declarat pentru HotNews.ro Sorin Velicu, director operational Romprest.

Alex Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei sector 1, spune ca pubelele pentru colectare selectiva au fost puse special in centrul orasului, in zone unde sa fie vizibile, astfel incat populatia sa le vada si sa constientizeze ca gunoiul trebuie colectat selectiv. "Aceasta poate este o alegere nefericita, insa per ansamblu campania noastra a fost un succes. Acum in cartierele Baneasa si Aviatiei am introdus deja colectarea selectiva obligatorie", a declarat Alex Ichim.

Intrebati ce parere au despre faptul ca langa statuia lui Lascar Catargiu a fost pusa o statie RATB si tomberoanele, reprezentantii Primariei Capitalei spun ca cunosc aceasta situatie. "Vom face sesizari catre Primaria sector 1 si RATB sa mute acele obiecte de acolo", au declarat acestia pentru HotNews.ro.

Mihai Oroveanu, presedintele Comisiei Nationale a Monnumentelor de for public a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro in urma cu cateva luni ca aceasta statuie a fost amplasata nepotrivit in acel loc si ca nu are avizul obligatoriu al forului pe care il conduce.

Intre timp, Lascar Catargiu priveste lumea contemporana de dupa o statie RATB si din cand in cand vede cu coada ochiului cele trei tomberoane. Probabil zambeste in mustata gandindu-se la cat de mult am evoluat daca am ajuns sa colectam selectiv gunoiul.