Curtea de Apel Bucuresti il obliga pe primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, sa semneze o autorizatie de construire pentru un cartier rezidential cu cladiri de 2 etaje si mansarda pe un spatiu verde de circa 20.000 mp (str. Pridvorului nr.28). Acest teren a facut parte pana in 2007 din Parcul Tineretului, dupa care a fost retrocedat. Sentinta este definitiva si irevocabila. Proprietarul terenului este Marioara Micsunescu. Potrivit Primariei sector 4, pe teren sunt circa 500 de copaci care ar urma sa fie taiati.

Terenul pe care ar urma sa se construiasca cartierul rezidentialFoto: Primaria Sector 4

Curtea de Apel Bucuresti a emis aceasta sentinta pe 14 septembrie 2012, iar pe 26 septembrie proprietarul l-a notificat pe primar sa emita autorizatia de construire in termen de 30 de zile. In cazul in care nu se va conforma, Piedone risca sa i se faca plangere penala pentru abuz in serviciu. Primarul sectorului 4 sustine ca a refuzat sa emita autorizatia de construire din 2009 pana in prezent, motiv pentru care proprietarii l-au dat in judecata. "Daca pana in data de 20 octombrie nu va exista o alta rezolvare pentru ca acest teren sa ramana spatiu verde, primarul sectorului 4 va fi obligat sa se supuna deciziei instantei si sa semneze autorizatia de construire, indiferent de opiniile sale de cetatean! Domnilor care ati promis ca ne acordati ajutorul, va informez ca ma simt de 2 ori nedreptatit, ca locuitor al Sectorului 4, care va fi vaduvit de 2 ha de spatiu verde, si ca Primar, fiind obligat sa semnez un act, impotriva convingerilor mele civice! Dar, nimeni nu e mai presus de lege, nu o putem schimba, suntem obligati doar sa o aplicam! Raspunderea ramane a celor care pot sa o schimbe si nu o fac! Considerati prezenta mea si a cetatenilor pe acest front ca pe un vot de constiinta", declara Piedone.

Salvarea ar putea veni de la Camera Deputatilor. In 2009, primaria a initiat un proiect de lege prin care se propunea exproprierea acestui teren in scop de utilitate publica, proiect care a fost aprobat de Senatul Romaniei. De atunci insa este blocat la Camera Deputatilor. Daca si aceasta camera si-ar da acordul, cele 2 ha de spatiu verde ar putea fi salvate. Piedone le-a solicitat public, miercuri, deputatilor sa voteze in regim de urgenta proiectul de lege privind declararea de utilitate publica a terenului.

Cum a ajuns doamna Micsunescu proprietar in Parcul Tineretului

Marioara Micsunescu a ajuns proprietara in Parcul Tineretului in 2007 cumparand drepturile litigioase de la cateva persoane fizice care ar fi avut terenuri in zona si acestea ar fi fost nationalizate. Initial, in urma unei hotarari judecatoresti, Marioara Micsunescu a fost pusa in posesie in mijlocul Parcului Tineretului.

Inca din 2005, deoarece erau mai multe cereri de retrocedare in parcul Tineretului, unele chiar in mijlocul acestuia, Consiliul General al municipiului Bucuresti a aprobat un Plan Urbanistic Zonal prin care a stabilit, la marginea parcului, o fasie de teren unde sa fie relocati toti cei care aveau teren in diferite zone ale parcului. Potrivit PUZ-ului, in acea zona se puteau construi cladiri cu maxim doua etaje. In plus, printre fasia aceasta de etren si restul parcului, PUZ-ul prevedea construirea unui drum care ar fi inchis inelul median de circulatie. In 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un schimb de terenuri prin care Marioara Micsunescu renunta la terenul din mijlocul parcului si primea la schimb un teren echivalent in fasia de relocare. Acest etren este cel pe care primarul Piedone trebuie sa aprobe in prezent autorizatia de construire pentru cartierul rezidential.

In 2009, Coniliul Local sector 4 a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu care reglementa cum va arata cartierul rezidential. Dupa aprobarea PUD-ului urmatorul pas ar fi fost eliberarea autorizatiei de construire insa Piedone s-a opus. "Pentru a proteja spatiul verde, Primarul Cristian Popescu - Piedone, sustinut de toti cetatenii-rezidenti, a cerut inca din anul 2009 sprijinul autoritatilor competente - Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Mediului, Parlamentul Romaniei, Guvern - pentru a salva aceasta zona, in care sunt sute de tei si alti arbori, carora le-au trebuit zeci de ani sa ajunga la maturitate", se arata intr-un comunicat al Primariei sectorului 4.

In 2010, PUZ-ul care stabilea fasia pentru relocare a terenurilor retrocedate in Parcul Tineretului a expirat. In acest moment zona respectiva este spatiu verde - Parcul Tineretului. Legea interzice construirea spatiilor verzi.