VIDEO Noi modificari la Legea urbanismului: investitorii privati vor putea cere sa construiasca cu maxim 20 la suta mai mult decat prevede regulamentul

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 9 octombrie 2012, 20:27 Actualitate | Administratie Locala


Comisia de Administratie Publica de pe langa Camera Deputatilor a aprobat, marti, o serie de modificari la Legea Urbanismului. Principala schimbare consta in faptul ca investitorii privati vor putea initia Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) prin care sa ceara derogari de la Planul Urbanistic General(PUG), insa aceste modificari nu vor putea depasi cu mai mult de 20 la suta Coeficientul de Utilizare al Terenului (CUT). Investitorii pot cere majorarea CUT-ului cu mai mult de 20 la suta, dar acesta sa nu fie mai mare de 4, in cazul in care doresc sa construiasca parcuri tehnologice, industriale, comerciale si zonele de servicii.

In cazul zonelor construite protejate (n.r. unde se afla cladiri vechi, de patrimoniu) investitorii vor putea cere modificarea CUT-ului cu mai mult de 20 la suta, dar o singura data, iar zona protejata in ansamblul ei nu va putea fi modificata decat de autoritatea locala.

Pana acum, indicatorii urbanistici din zonele protejate puteau fi modificati doar de autoritatile locale. Nici in restul orasului privatii nu puteau modifica indicatorii urbanistici printr-un Plan Urbanistic Zonal decat daca doreau sa construiasca cartiere rezidentiale, centre comerciale si parcuri tehnologice, iar CUT-ul nu putea depasi 4.

Amendamentele adoptate marti de Comisia de Administratie Publica au fost propuse in majoritatea lor de catre deputatii PSD Antonella Marinescu si Eduard Martin. Initial, acestia au propus niste amendamente care ar fi macelarit zonele vechi ale oraselor insa in urma dezbaterilor publice le-au retras. "In final consider ca s-a ajuns la un consens cu ceea ce a zis societatea civila si organizatiile profesionale ", a declarat deputatul PSD Eduard Martin. Acesta insa a precizat ca nu poate gandi o lege pornind de la ideea ca administratia locala este corupta.Principalele modificari aduse Legii Urbanismului de Comisia de Administratie Publica de pe langa Camera Deputatilor

 • Investitorii privati vor putea initia Planuri Urbanistice Zonale prin care sa ceara derogari de la Planul Urbanistic General (regulamentul de construire al orasului) insa aceste derogari nu vor putea depasi cu mai mult de 20 la suta CUT-ul existent. Investitorii pot cere majorarea  CUT-ului cu mai mult de 20 la suta, dar Coeficientul de Utilizare al Terenului sa nu depaseasca 4, in cazul in care doresc sa construiasca: parcuri tehnologice, industriale, comerciale si zonele de servicii. Pana acum, acesta era atributul autoritatilor locale, exceptie facand investitorii care doreau sa construiasca cartiere rezidentiale, centre comerciale si parcuri tehnologice. CUT-ul nu putea depasi nici atunci cifra 4. Mai multi arhitecti au considerat aceasta prevedere nedreapta deoarece de exemplu, daca doreai sa construiesti o cladire de birouri nu puteai cere marirea coeficientilor urbanistici, iar daca doreai sa construiesti un mall acest lucru era posibil.
 • In cazul zonelor protejate investitorii privati nu vor putea modifica prin PUZ CUT-ul cu mai mult de 20 la suta. Daca se doreste o modificare mai mare, Planul Urbaistic Zonal care va stabili cu cat se modifica regimul de construire poate fi initiat doar de autoritatea publica. Pana acum investitorii privati nu puteau modifica deloc indicatorii urbanistici din zonele construite protejate.
 • Planurile urbanistice zonale pentru zone construite protejate in integralitatea lor nu pot fi modificate prin alte planuri urbanistice decat cele elaborate de catre autoritatile publice locale.
 • Pentru elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal care solicita modificarea indicatorilor urbanistici de catre un investitor privat, autoritatea locala prin primar si arhitectul sef trebuie sa semneze un aviz de oportunitate prin care sa stabileasca cu cat vor fi modificati indicatorii urbanistici si functiunea cladirilor.
 • Elaborarea Planului urbanistic zonal este obligatorie in cazul: zonelor centrale ale localitatilor; zonelor protejate si de protectie a monumentelor, a complexelor de odihna si agrement, a parcurilor industriale, a parcelarilor; infrastructura de transport; zonele supuse restructurarii sau regenerarii urbane; altor zone stabilite de autoritatile publice locale din localitati, potrivit legii¬.
 • Guvernul nu va mai face si aproba Planurile Urbanistice Zonale de reglementare a zonei de coasta a Marii Negre si a statiunilor turistice de interes national. Aceste documentatii vor fi facute si aprobate de autoritatea locala cu avizul Ministerului Dezvoltarii.
 • Autoritatile locale au obligatia sa-si actualizeze Planurile Urbanistice Generale la 10 ani. Termenul de valabilitate a Planului Urbanistic General se prelungeste o singura data, pe baza de hotarare a consiliului local/Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pana la intrarea in vigoare a noului plan urbanistic general, dar fara a depasi 5 ani de la data depasirii termenului de valabilitate.
 • S-a abrogat articolul: "Anularea hotararilor de aprobare a documentatiilor de urbanism emise cu incalcarea prevederilor legale se cere, in conditiile legii, de prefect, in urma controlului de legalitate sau la sesizarea inspectorului general al Inspectoratului de Stat in Constructii, a arhitectului-sef al judetului sau a autoritatilor centrale de specialitate, in termenele prevazute de lege". Deputatul Eduard Martin a declarat ca prefectul va putea ataca in continuare hotararile de consiliu ilegale, aceasta prerogativa fiind garantata de Legea Administratiei publice locale, iar acest articol era o suprapunere.
 • "Avizarea si aprobarea documentatiilor de urbanism elaborate in baza unui certificat de urbanism sau a unui aviz de oportunitate inregistrate la autoritatea locala competenta si neaprobate pana la data de 1 februarie 2012, se va face in conditiile conditiile prezentei legi cu luarea in considerare a documentatiilor depuse si actualizarea avizelor expirate. Actualizarea avizelor expirate si a Certificatelor de urbanism se va face in faza de Autorizatie de construire. Pentru a beneficia de prevederile alin.(1) persoanele fizice sau juridice depun o cerere insotita de documentatia de urbanism in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi", se arata in amendamentul propus  de deputatii Antonella Marinescu si Eduard Martin (PSD) si aprobat de Comisia de Administratie publica. La nivelul Capitalei, in ultima sedinta de Consiliu General in care alesii locali mai puteau discuta Planuri Urbanistice Zonale initiate de investitori privati si puteau introduce in legalitate constructii ridicate ilegal au fost pe ordinea de zi 105 PUZ-uri. Dintre acestea doar o treime au fost aprobate, restul - majoritatea fiind considerate nocive pentru oras -  neprimind votul consilierilor si nemaiavand posibilitatea de a fi discutate. Vezi aici ce Planuri Urbanistice Zonale au fost discutate si ce s-a aprobat.

Varianta adoptata  astazi va primi votul final al Comisiei de Administratie Publica de pe langa Camera Deputatilor  luni dupa care va fi supusa votului in plenul Camerei. In final  va fi trimisa spre promulgare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7219 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  Sunt de neoprit. (Marţi, 9 octombrie 2012, 23:12)

  ValT [utilizator]

  Mafia in actiune.
  • +3 (5 voturi)    
   sunt prea tari pentru noi (Miercuri, 10 octombrie 2012, 11:32)

   AndreiSe [utilizator] i-a raspuns lui ValT

   Auzi, cica au voie sa ceara marirea CUT-ului cu mai mult de 20% in arii protejate ....doar odata. O data si bine!
 • +8 (8 voturi)    
  Regulile lui peste (Miercuri, 10 octombrie 2012, 9:51)

  electron [utilizator]

  Adica facem niste reguli. Dara atata timp cat nu le incalcati cu mai mult de 20% totul este ok.
  1. Admitem ca nu suntem in stare sa facem niste reguli cum trebuie
  2. Incurajam incalcarea regulilor, totul este ok atata timp ca se face cu bun simt.

  Si ne miram ca nu se respecta regulile.

  Si eu vreau ca de acum incolo sa dau cu 20% mai putine taxe ca mie asa mi se pare ok.
  Daca primesc o amenda o sa platesc numai 80% din ea.
  Mi-e rusine cu ce conducatori avem
  • -3 (5 voturi)    
   Regulile se modifica (Miercuri, 10 octombrie 2012, 11:28)

   Cheie primara [utilizator] i-a raspuns lui electron

   Nu sunt stabilite odata pt totdeauna, ca nu-i fizica. Investitorii pot doar solicita, nu si modifica regulile. In particular, pentru cazul tau, poti solicita sa platesti cu 20% mai putine taxe si numai 80% din amenda. Mai trebe sa fie si autoritatile de acord.
  • +3 (5 voturi)    
   conducatorii noi ni i-am ales! (Miercuri, 10 octombrie 2012, 11:35)

   Pensionar_2021 [utilizator] i-a raspuns lui electron

   Evident, dincolo de implicatiile asupra dezvoltarii Orasului, nu pricep cum e aia "mai mult decat prevede regulamentul"!?

   Normal ar fi ca noul regulament sa zica, daca asa se doreste, "puteti construi pe 100% din suprafata terenului", dar nu sa afirme ca ... poate fi ignorat!

   ce fel de prevedere legislativa este aia care trebuie respectata doar aproximativ?

   eu stiam ca "unde-i lege, nu-i tocmeala!"

   Si asta inca de la tablitele legii ale lui Moise: cum ar fi sa sune Poruncile:

   " sa nu ai alt Dumnezeu in afara de Mine, dar 20% este voie"

   "sa nu ucizi, sa-l omori pe vrasmas numai 20%"

   "sa nu furi, decat maxim 20%!"

   "sa nu depui marturie mincinoasa, mai mult de 1 din 5 cazuri"

   etc.
   • -2 (2 voturi)    
    legile sunt facute de oameni (Miercuri, 10 octombrie 2012, 15:09)

    edx [utilizator] i-a raspuns lui Pensionar_2021

    - corect ar fi sa se actualizeze PUG-urile astfel incat sa fie mai putin necesare PUZ-uri;
    - legile sunt facute tot de oameni, prin urmare tot ei le pot modifica; modificarile astea nu le face nea Gigel ci tot aceiasi oameni care initial le-au aprobat (PUG este validat de comisii si aprobat prin votul consilierilor; acelasi lucru se intampla si la PUZ-uri, de aceleasi persoane).
    - 20% este o valoare rezonabila, prevazuta special ca sa nu mai poata fi magarii. Era bine daca aceasta prevedere ar fi fost in lege de la inceput, nu dupa ce au existat PUZ-uri ce au modificat chiar si cu mai mult de 100% acesti coeficienti.
 • +5 (7 voturi)    
  Cum adică? (Miercuri, 10 octombrie 2012, 10:43)

  Ioana Munteanu [utilizator]

  Păi ori e regulament, ori nu e regulament! Numai la noi e posibil aşa ceva... E strigător la cer! Opriţi-vă, nesătuilor! Opriţi-vă, canaliilor!
  • -3 (9 voturi)    
   Stimabililor... (Miercuri, 10 octombrie 2012, 10:58)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Ioana Munteanu

   mai usor cu indignarea proletara!
   1. Depasirea se face in urma unor studii de tip PUZ aprobate in medie de 15-20 de autoritati in prealabil (printre care dar fara sa se limiteze la: utilitati, sanatate publica, mediu, ISU, comisie de monumente, samd) si in cele din urma are acordul politic al Consiliului Local
   2. Cine e vinovat ca marile orase printre care si Capitala au PUG-uri de pe vremea buticurilor cu gratii la geamuri si a blugilor adusi din Turcia si a gumei Turbo? Vreti sa ramaneti in anii 80-90' forever? Mai bine faceti o lista sa vedeti de cand dateaza PUG-urile (Plan Urbanistic General) a localitatilor peste 70.000 locuitori in Romania? Sau chiar a celor peste 50.000 ca si acolo traiesc tot oameni. Veti avea surprize!!! Planificarea si proiectarea oraselor au fost lasate in tara asta dincolo de ultimul rand!!!
   • +4 (4 voturi)    
    adica daca ai bani, atunci merge (Miercuri, 10 octombrie 2012, 13:30)

    was [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    Ca sa primesti aprobarea a 15-20 autoritati (acum tema nu este cu birocratia excesiva pentru care am fost criticat de multa vreme in CE), ca un cetatean normal, nu merita, asa ca renunta. Cei smacheri, cu bani multi vor da spaga, si instant vor avea cele 15-20 de aprobari amintite de tine. Asa ca lege sa fie, dar pentru unii se poate si mai mult.
    Sanatos sa fii!
    • -1 (3 voturi)    
     ... (Miercuri, 10 octombrie 2012, 16:27)

     cartograful [utilizator] i-a raspuns lui was

     eu nu vorbeam de birocratia excesiva ci de:
     1. documentatiile de urbanism au fost si sunt neglijate la un mod criminal in Romania, sunt cenusareasa cenusareselor, de aici presiunea enorma pusa de investitori fie de rea credinta dar de multe ori si de buna credinta asupra unor documentatii de urbanism care erau expirate inca de-acum 10 ani.
     2. incalcarea "regulamentului" cum ii spune hotnews care e de fapt "regulament local de urbanism" nu e de fapt o incalcare cum se insinueaza ci o modificare care trece anterior aprobarii ei prin o gramada de filtre care ar trebui sa fie FUNCTIONALE. Un astfel de filtru e inclusiv opinia publica, opinie care se exprima foarte vehement pe forumuri dar mai deloc atunci cand se fac anunturile publice pentru PUZ_uri in vederea obtinerii autorizatiilor de mediu. Stiati ca ajunge o singura contestatie oficiala din partea cuiva (persoana fizica sau juridica) pentru a bloca un astfel de demers de PUZ? Unde ne sunt "vitejii" de pe forumuri in astfel de ocazii?
 • +3 (5 voturi)    
  ce frumos..... (Miercuri, 10 octombrie 2012, 10:50)

  nede [anonim]

  bagati fratiilor, ca oricum Bucurestiul e compromis ( si social si fizic) asa ca, impreuna cu "marii" arhitecti, continuati sa construiti toate cacofoniile si ororile posibile!
 • +2 (2 voturi)    
  20% Spaga (Miercuri, 10 octombrie 2012, 11:57)

  Idealistu [utilizator]

  Pai atata este procentul din valoarea investitiei care se da spaga la autoritati :)
 • +2 (2 voturi)    
  CUT? (Miercuri, 10 octombrie 2012, 12:04)

  J_W [utilizator]

  "CUT-ul nu putea depasi nici atunci cifra 4"

  Daca tot vreti sa ne indignam, de ce nu explicati naibii cum se calculeaza CUT-ul si ce e.. Asta daca tot vreti sa informati. Ce e un CUT de 4? O fi mult, o fi putin?
  • +2 (2 voturi)    
   Cam asta inseamna CUT (Miercuri, 10 octombrie 2012, 13:19)

   Cheie primara [utilizator] i-a raspuns lui J_W

   CUT = coeficient utilizare teren = aria construita desfasurata/ aria parcelei pe care este edificata cladirea. Daca parcela are 200 mp si pe ea este o casa Parter cu suprefata de 100 mp CUT va fi = 100/200=0,5, daca P+1Etaj CUT = (100+100)/200 =1, ...,daca P+7E CUT=4.
  • +2 (2 voturi)    
   CUT (Miercuri, 10 octombrie 2012, 14:47)

   edx [utilizator] i-a raspuns lui J_W

   CUT reprezinta Coeficient de Utilizare Teren si este raportul dintre Suprafata Construita Desfasurata (adica toate nivelurile supraterane adunate) impartita la Suprafata Terenului. Spre exemplu un CUT de 4 inseamna ca poti construi 4 niveluri (P+3E) pe toata suprafata terenului (POT 100%) sau 8 niveluri (P+7E) pe 50% din teren. POT-urile de obicei variaza in Bucuresti intre 45% (rezidential) si 60-75% in zonele mixte si centrale.
 • 0 (4 voturi)    
  era necesara (Miercuri, 10 octombrie 2012, 15:02)

  edx [utilizator]

  Din cateva puncte de vedere:
  1. Era o diferentiere nejustificata intre centre comerciale, ansambluri rezidentiale si restul investitiilor. Astfel unii investitori aveau voie sa initieze PUZ-uri, altii nu. Mai mult daca era un ansamblu rezidential cu functiuni mixte, in care apareau si cateva spatii de birouri tot blocat era. Iar legea cere expres PUZ pentru suprafete de teren mai mari de 5.000 mp (parca) chiar daca nu se modifica coeficientii urbanistici. Din start discriminare, unii pot investi altii nu.
  2. Limitarea la o marire cu maxim 20% a coeficientilor exista in lege de cca 1 an, marile probleme au fost facute in Bucuresti inainte de a se introduce aceasta prevedere in lege. Aceasta prevedere asigura practic o marja de manevra pentru anumite zone care se detaliaza si nu cred ca este excesiva. PROBLEMELE sunt daca nu se respecta aceasta prevedere si apar mariri nesimtite chiar si de mai mult de 100% (cum a fost frecvent cazul in Bucuresti).
  3. PUG-urile sunt cam expirate toate si nu vad primarii sa se inghesuie la a face unele noi. In aceste conditii este dificil sa folosesti in practica un regulament mai vechi de 10 ani, cand realitatile sunt clar altele.
  • 0 (0 voturi)    
   Cine initiaza PUZ-uri in orasele din UE? (Joi, 11 octombrie 2012, 14:02)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui edx

   Statul sau privatii?
   PUG-urile trebuie respectate, nu calcate in picioare. Unde e lege nu-i tocmeala. Aceste PUG-uri n-au fost respectate nicioadata... pentru ca realitatile spagii au fost si "sunt clar altele". Adica e greu sa respecti in practica faptul ca in zona X inaltimea maxima este de 20m?!?! De ce?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by