Actrita premiata de doua ori de UNITER isi confirma renumele la Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Publicul adunat zilele acestea la Sibiu a aplaudat-o in picioare in trei mari succese, “Felii”, de Lia Bugner sau spectacolele “Lulu” si “Faust” semnate de Silviu Purcarete. Cand sala de teatru se umple, acumuland tensiune, pentru Ofelia Popii este un combustibil. La final, ramane doar putin timp de ganduri, spune actrita, intr-un interviu acordat Hotnews.

Ofelia Popii in LuluFoto: Hotnews
  • “E mult mai rau sa-ti fie montata o piesa prost decat sa nu fie citita in veci de nimeni”, spune dramaturgul Lia Bugnar, ca raspuns la aplauzelele cu care a fost intampinat inca o data, miercuri seara, marele succes “Felii”. Un spectacol al carei protagonista este Ofelia Popii, o actrita consacrata cu rolul “Mefisto”, din grandiosul “Faust” al lui Silviu Purcarete, si rasplatita anul acesta cu un premiu UNITER pentru performanta de a juca sapte roluri memorabile in spectacolul “Felii”.
  • “Este vorba de o intalnire intre doua spirite care, dincolo de orice fel de compatibilitati, au ceva in comun: onestitatea”, spun criticii, vorbind despre relatia absolut speciala dintre Ofelia Popii si Lia Bugnar, un dramaturg asa de “avar” cu textele sale incat sa le ofere doar celor mai buni. 
  • “Cand cineva imi cere o piesa, am impresia ca imi cere bani imprumut si ca n-o sa-i mai vad inapoi”, spune Lia. In cazul Ofeliei, dupa unii critici cea mai buna actrita a Romaniei, de cele mai multe ori nu conteaza machiajul, costumele sau alte artificii regizorale, ci doar prezenta. “Am scris textul piesei <> intr-o vacanta, cineva de la Sibiu m-a sunat si m-a intrebat daca am ceva sa le propun foarte repede, asa ca am scurtat-o dezinvolt si am trimis-o”, spune Lia Bugnar.

Cand sala de teatru se umple, acumuland tensiune, pentru Ofelia Popii este un combustibil. La final, ramane doar putin timp de ganduri, spune actrita, intr-un interviu acordat Hotnews.

Ofelia Popii in Faust

Ofelia Popii in Faust

Foto: Hotnews

Rep: Fiecare dintre rolurile cu care apari anul acesta in festival este la maturitate, deci ar putea fi vremea de bilant. Incepand cu Mefisto, rolul care te-a lansat si care este departe sa-si fi incheiat cariera. Ce se va intampla cu Mefisto de acum incolo, cand urmeaza sa mergeti cu el la Bruxelles?

OP: Personajul Mefisto este, pentru mine, samburele teatrului. Este ludicul si frustrarea. Imi face o placere deosebita sa-l joc de fiecare data, gasesc mereu nuante si culori care sa ma atate/intrige si sa ma atraga. Imi ofera o mare libertate pe scena. Este mult de vorbit despre Mefisto.

Daca m-a ridicat in ochii cuiva, cu siguranta m-a ridicat in ochii domnului Purcarete, din cate pot eu sa-mi dau seama. Mi-a fost teama ca se va termina atunci cand doar am inceput. Pentru mine acest rol este inceput de drum, nu final, dar simteam ca ar putea sa se puna problema si astfel. Ce rol pe masura lui, comparabil, mi se mai putea oferi? Dar ele au venit si ma bucur. Poate fi si o capcana-Mefisto.

Cred ca fraza mea preferata acum, in acest moment, este "ai vrea sa zbori, insa ti-e frica de-ameteala" - pentru ca eu cred, in acest moment, ca nu poti realiza nimic daca nu-ti depasesti fricile, prefer de multe ori nici sa nu iau in considerare varianta esecului, ma arunc pur si simplu. Ma refer la teatru, la cum abordez lucrul la personaj. Pentru ca este un personaj- Mefisto.

Ma tenteaza sa-l studiez. In rest, cred in Dumnezeu si iubesc lumina. Dar fraza descrie foarte bine si senzatia si starea mea din momentul in care am fost anuntata ca voi interpreta acest personaj.i mi amintesc foarte bine senzatia de vertij… In Bruxelles o sa incerc sa joc cu mare placere exact ca si in Romania... sunt curioasa de reactia oamenilor, ce intrebari le va ridica spectacolul, personajul meu...

Rep: Lulu - o explozie de senzualitate… Ti-a adus critici, ti-a adus laude? Senzualitatea este, pe alocuri, foarte mult subliniata. A fost greu sau usor sa admiti sa joci aproape goala, provocand publicul, poate, uneori, premeditat?

OP: Lulu este ceva mai mult decat senzualitate, cred eu. Ceva ce nu poti sa prinzi, ce scapa mereu. Barbatii cad intr-un soi de transa inexplicabila, li se pare ca vad ceva si, de fapt, sunt propriile lor dorinte ascunse, pe care le vad. Are Lulu o replica foarte interesanta, cand se refera la Schwartz: "Nu ma vede pe mine. Nu se vede pe sine. E orb, orb, orb" - cred ca replica asta este valabila pentru toate personajele masculine din piesa. Barbatii pretind ca o iubesc si sufera, dar, de fapt, sunt prizonierii ideii de iubire. Si despre acest personaj e foarte mult de vorbit... as fi vrut sa am mai mult timp pentru el. Poate alta data…

Rep: Cele sapte personaje din Felii. Ai putea vorbi despre felul in care s-au intersectat ele cu tine? Am vazut oameni izbucnind in plans aseara, mai ales la final. Ai primit pentru aceasta prestatie un premiu UNITER anul acesta... ce inseamna aceste premii pentru tine?

OP: Margareta este amanta si fosta fata in casa lui Marcel si a sotiei lui, adusa din nou acolo de sotia Ela, ca sa vada de aproape ce ravagii a produs relatia acesteia cu sotul ei, cel putin asa cred eu. Fata simpla, mai "din popor", daca ai probleme le rezolva cu o frectie si-un ceai de coada soricelului sau de tei. Este personajul cu care am avut cel mai mult de furca, dar care acum imi place foarte tare.

Ela este sotia lui Marcel, plina de ura si frustrari, suferinte adunate ani de zile, o operatie de extirparea sanului, in relatii rele cu toata lumea si cu ea insasi, alcoolica… Este personajul pe care l-am gasit primul, a venit la mine usor si mi-e in continuare cel mai drag. Poate pentru ca am o cunostiinta, o prietena, care-i seamana tare. Clea este fiica lui Marcel, adolescenta drogata, va muri in spital .e revolta mea de adolescenta - si cu acest personaj m-am intalnit usor. Edit, mama lui Marcel, este o batranica cinica si simpatica foc. Iti vine s-o iei acasa. Este asa, cam cum era bunica mea.

Cat despre Bella, pedichiurista d-lui Marcel, ea are o fetita in caruciorul cu rotile, pentru care cerseste de lucru. Dupa Ela, acest personaj mi-e cel mai drag. Si pentru ca incearca sa mai pastreze o urma de demnitate in situatia ei. Doctorita are grija de Clea in spital – chiar cunosc cateva persoane de acest gen, care dincolo de meserie, au uitat ce-nseamna sa fii om. Nmbamira, prietena Cleei din Nigeria sau, mai exact, imaginea ultima a mintii Cleei despre fata asta, intrucat trebuie sa fie neagra in spectacol, este doar o umbra.

Rep: Unii spun ca esti cea mai valoroasa actrita a Romaniei. Ai jucat in 40 de roluri din repertoriul Teatrului Radu Stanca din Sibiu. Ce inseamna exact, in viziunea ta, felul in care un actor "se toceste", "se uzeaza", "expira" ? Ti-a fost vreodata teama de asta? Dupa Mefisto, poate, care ti-a adus atatea cronici... Exista vreo strategie care sa impiedice "uzura"?

OP: Nu stiu in cate spectacole joc, nu am stat sa le numar, dar ele sunt rezultatul a zece ani de munca. Au venit in timp, nu am lucrat niciodata la mai multe spectacole in acelasi timp, pentru ca imi place sa ma concentrez la unul singur, pe care sa il fac bine. Cred ca, daca lucrezi prea mult, te poti "uza". In general e binevenita o scurta pauza intre o premiera si un spectacol nou, ca sa apuci sa uiti ce ai facut, sa intri proaspat in noul spectacol.

Inca sunt tanara, imi caut drumul si am nevoie de astfel de pauze. Pe de alta parte, asa protejez ceea ce-mi place, pentru ca imi place la nebunie sa descopar personaje noi, sa le inteleg. Daca sunt obosita, totul devine munca si nu mai are niciun haz. In plus, cred ca nu trebuie sa devii prea dependent de teatru. Cu asta lupt. Pe scena, trairile sunt intense, esti protejat de personaj, pare totul mai interesant decat viata de zi cu zi. Tentatia e mare de a reanunta la viata ta.

Rep: Roluri in film? Cum te-ai “imprietenit” cu rolul pe care-l faci in filmul dlui Purcarete. Ce se va intampla acum cu acest film?

OP: Personajul se numeste Leana Mica. Este femeie de serviciu intr-un spital in Palilula, se presupune ca ar fi otravit cu o mancare de ciuperci un doctor de care era indragostita, iar apoi dezvolta o obsesie pentru un doctor tanar, care ajunge aici. Nu stiu ce se va intampla cu acest film, dar ce am vazut eu din el arata exceptional. Sper ca dl Purcarete sa mai faca si alte filme. Imi doresc sa joc in filme, dar nu prea mi s-a propus acest lucru. De refuzat, nu am refuzat pe nimeni, pentru ca nu a fost cazul... nu am prea avut noroc pana acum.

Rep: La ce lucrezi acum?

OP: Astept sa incheiem cu bine festivalul, apoi voi incepe lucrul, dar nu vreau sa spun la ce, pentru ca sunt superstitioasa. ​