Procurorul General, Laura Corduta Kovesi, sustine ca actuala legislatie ar trebui modificata pentru a permite autoritatilor sa confiste averile nelegale dobandite de persoanele care au suferit o condamnare penala. Explicatia ar fi ca, de multe ori, unui traficant de droguri i se poate confisca doar suma obtinuta in ultima tranzactie sau unui functionar corupt sa i se confiste doar ultima mita, pentru care procurorii au probe ca au rezultat din actiuni ilegale. Constitutia Romaniei prevede, la articolul 44, la alineatul 8, ca "Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma".

Altfel spus, cade in sarcina procurorului sa dovedeasca, in cazul fiecarui bun propus spre confiscare, ca provine din infractiuni, nu invers, intrucat Constitutia prezuma caracterul licit al averii.

Procurorul general sustine ca "avem nevoie de norme care sa rastoarne sarcina probei cu privire la caracterul licit al averii persoanelor condamnate. O astfel de reglementare functioneaza deja in majoritatea statelor europene, iar Curtea de la Strasbourg a considerat-o ca fiind in concordanta cu standardele in materia drepturilor omului. Romania trebuie sa implementeze decizia cadru 212 a Consiliului Uniunii Europene referitoare la confiscarea extinsa nu doar pentru a ne indeplini obligatiile asumate ca stat comunitar, ci, in primul rand, pentru a raspunde unei nevoi sociale presante".

Cum pot fi aplicate astfel de norme care sa rastoarne sarcina probei fara modificarea Constitutiei? Orice lege care ar rasturna sarcina probei risca sa pice la Curtea Constitutionala. Cum se poate rezolva aceasta problema? Ar trebui Curtea Constitutionala sa se pronunte in prealabil pe acest subiect? In ce masura ar putea fi recuperat conceptul de confiscare extinsa? Intr-o prima varianta, noul Cod Penal prevedea confiscarea extinsa, fiind reglementata astfel: "In cazul in care persoana este condamnata pentru comiterea unei infractiuni pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de 5 ani si care este susceptibila sa ii procure un folos material, instanta poate dispune si confiscarea altor bunuri", in anumite conditii prevazute de lege.

Confiscarea extinsa a picat la dezbaterile din Parlament, fiind eliminata din noul Cod Penal, cu argumentul ca incalca prevederea constitutionala potrivit careia averea se prezuma a fi licita si ca procurorul trebuie sa dovedeasca fiecare bun in parte ca provine din infractiuni, nu sa prezume caracterul ilicit. Pe scurt, se poate trece la confiscari extinse de averi ilegale si fara modificarea legii fundamentale?